Lékárna.cz

Maminkou: Dobře vybavená lékárnička

Už jednou mě u Bartíka překvapila nečekaná rýma a kromě Vincentky ve spreji jsem doma v lékárničce nic kloudného nenašla. Ale po mém pečlivém doplnění už nás snad jen tak něco nerozhodí. Nakoupila jsem různé aroma olejíčky, přírodní produkty i léky. Přesto doufám, že většina zůstane netknuta a Bartík bude celou zimu zdravý jako řípa :-)

Maminkou: Dobře vybavená lékárnička
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Nachlazení, kašel a rýma

Když selže prevence a miminku začne chrčet v nose nebo udeří zákeřný kašel, je dobré nejdříve vyzkoušet nějaké přírodní metody. Mezi první kroky, kterými se snažím zmírnit příznaky, patří pořádně zvlhčovat vzduch, hodně větrat a také hlídat, aby miminku nebylo ani moc zima ani moc horko.

Nedám dopustit na eukalyptový olejíček. Každý večer před spaním přidám pár kapek do aroma lampy a noc je o poznání klidnější. Aby se hleny co nejlépe uvolňovaly, čelíčko, hrudníček i chodidla mažu tymiánovou mastí nebo nějakým prsním balzámem. Někdy pomůže i nakrájená cibule. Ne vždy se však podaří bacily zlikvidovat hned v zárodku a rýma nebo kašel se může pořádně rozjet. Pak bývá mnohdy nezbytné odsávat soplíky, aby se miminko mohlo nakojit nebo v klidu usnout.

Když už je nutné odsávat, je dobré sliznici zvlhčovat. Buď Vincentkou nebo mořskou vodou. Bartík má navíc při rýmě pěkně odřený nos. Mažu nějakým olejíčkem nebo balzámem. Ať už ve formě tablet nebo tinktury, hodí se mít doma lichořeřišnici. Často se o ní mluví jako o přírodním antibiotiku. No a velkou léčebnou silou jsou bylinky! Čaj při nachlazení a na kašel  nesmí chybět. A kdyby bylo už opravdu nejhůře, sáhnu po sirupu, takže jeden doma taky máme.

Horečka

Ta nás naštěstí ještě nepotkala - uf. Ale raději jsem si nastudovala jak reagovat, když má miminko zvýšenou teplotu. V této oblasti panuje názorů vícero, mě však nejvíc přesvědčil ten, že by se horečka neměla srážet za každou cenu. Horečka má svůj význam a dětské tělíčko si s její pomocí poradí s kdejakým bacilem. Pro případy, kdy ji bude přeci jen potřeba srazit, jsem do lékárničky doplnila Paralen ve formě čípků. Dočetla jsem se, že hranice, kdy je vhodné začít teplotu srážet je 39 nebo dokonce až 40°C. Nejpřesněji měří klasický rtuťový teploměr, tzv. rychloběžka. Dnes jsou však k dostání i velmi spolehlivé digitální bezdotykové teploměry, které jsou rychlé a miminko měření ani nepostřehne. V této otázce - kdy a jak srážet, je asi nejlepší spolehnout se na vlastní intuici a na mateřské pozorovací schopnosti, jak na tom vlastně miminko je a jak moc mu zvýšena teplota vadí.

Zácpa nebo průjem

Bartíka už potkalo obojí. Seznamování se s různými novými potravinami kromě mateřského mléka není procházka růžovým sadem a tak to občas v bříšku pozlobí. Avšak většinou jak to přišlo, tak to odešlo :-) Jednou bylo potřeba sáhnout po švestkové šťávě, protože už to bylo asi 3 dny, co nekakal.

Na průjem se zase hodí Hylak Forte případně Smecta. Oba tyto produkty jsou dobré jak pro dospělé, tak pro děti, takže ty máme v lékárničce už dlouho. Dobře může posloužit i čaj z borůvek! Přestože nám rostou borůvky v lese kousek za domem, letos jsem je nestihla nasbírat a nasušit. Naštěstí se dají pořídit docela běžně v lékárně. Když se stane, že děťátku něco nesedne až tak moc, že zvrací a není schopno nic sníst nebo vypít, doporučuje se nahradit tekutiny rehydratačním roztokem Kulíšek.

Než se miminkům pořádně vyvine střevní mikroflóra, hodí se povzbudit zažívání nějakými probiotiky. Těch pro miminka existuje celá řada. My vyzkoušeli v prvních měsících  Biolac Baby od značky Generica.

Naštěstí žijeme v době, kdy jsou lékárny na každém rohu a když se děťátku něco přihodí, pro nějakého pomocníka můžeme skočit skoro kdykoliv. Když je ale pozdě večer, víkend nebo jsme někde na horách, vyplatí se mít základní léky po ruce. My navíc žijeme v malé vesničce, což bylo pro mě dalším důvodem, proč mít doma dobře vybavenou lékárničku :-)

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Léky na trávení Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.