Pálení žáhy je poměrně častým jevem. Je to pocit pálení či horka, který vychází z hrudi směrem nahoru do krku. Nepříjemné pocity vznikají následkem dráždění sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou, k čemuž dochází v případě přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Kromě pálení či horka můžete pálení žáhy pociťovat jako slanou, kyselou či nahořklou tekutinu vzadu v hrdle, obtíže při polykání, říhání, bolest na nadbřišku, pocit na zvracení či pocit nadmutí.
Zpočátku se objevuje pálení žáhy jen po určitých druzích jídel.
Riziková jídla jsou
Pálení žáhy ale může vyvolat i stres, obezita, kouření nebo těhotenství.
Omezit ho můžete následujícími režimovými opatřeními:
Pokud režimová opatření nepomohou, můžete sáhnout po lécích určených proti pálení žáhy.
Antacida pomáhají neutralizovat kyselé žaludeční šťávy. Tyto léky většinou působí téměř okamžitě. Patří sem například Rennie, Gaviscon, Maalox či Talcid.
Druhou skupinou léků jsou ty, které blokují tvorbu žaludeční kyseliny chlorovodíkové.
Pokud zrovna nemáte po ruce léky, můžete vyzkoušet některou z babských rad.
Od akutních potíží by mohly pomoci lžička sody rozmíchaná ve vodě, kyselá okurka, lžička jablečného octa ve vodě, zázvorový čaj či aloe vera.
V případě častého a dlouhodobého pálení žáhy doporučuji konzultovat stav s lékařem.
Nejdříve se musíte přihlásit.