Lékárna.cz

Zdravé vaření: Zeleninové lasagne

Zdravé vaření: Zeleninové lasagne
Sdílet

Připravovat těstoviny je radost! S různými druhy a tvary těstovin totiž můžete experimentovat do aleluja. Je to druh pokrmu, který je rychle hotový a zároveň je výtečnou pochoutkou. Těstovin se nemusíte vzdávat ani s alergií na lepek, dnes už je můžete pořídit také v bezlepkové podobě.

Společně se na různé recepty z těstovin podíváme ještě mnohokrát, nyní si ale uvaříme lasagne. Nejznámějším způsobem přípravy lasagní jsou zřejmě Lasagne alla Bolognese. Jejich příprava je tradiční a poměrně jasně daná. Pokud ale vaší metou není dosáhnout kvalit pravé italské kuchyně, nebojte se a těstoviny si připravte podle své chuti a třeba také z toho, co zrovna najdete doma. Na takové zeleninové lasagne toho ani příliš nepotřebujete. 

Ingredience na zeleninové lasagne (2-3 porce)

  • 250 g lasagní
  • 3 žampiony
  • 1 menší cuketa
  • 3 rajčata
  • 1-2 bílé papriky
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • provensálské koření + sůl
  • olivový olej
  • 2-3 lžíce rajčatového protlaku
  • smetana na zjemnění chuti
  • 150 g tvrdého sýra typu eidam 

Na olivovém oleji si osmahněte nakrájenou cibulku a česnek a až zezlátnou, přidejte žampióny a vše osmahněte ještě společně. Pak už můžete přidat zbytek na kousky nakrájené zeleniny. Podlijte zhruba 1 decilitrem vody, osolte a ochuťte špetkou zeleninového bujónu a provensálským kořením. Vše duste, dokud zelenina nezměkne, poté přidejte rajčatový protlak a trochu smetany (např. 3 lžíce), aby se tím omáčka zjemnila.

A pak nezbývá než vrstvit. Na dno zapékací mísy kápněte několik kapek olivového oleje a dávejte vždy jednu vrstvu lasagní a na tu zeleninu se šťávou. Na vrch nasypte nastrouhaný sýr a vše zapékejte v troubě na 200 °C po dobu 35 až 45 minut. 


 

22. listopad 2016
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Konopí je dnes dobře známé a používané nejen v medicíně, ale také v kosmetice, kde je jedním z nejčastěji používaných top látek dnešního trhu.

více

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

více

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

více

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například…

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.