Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Na Zelený čtvrtek zelený chia pudink s mini mazanci

Zdravé vaření: Na Zelený čtvrtek zelený chia pudink s mini mazanci

Tradice praví, že na Zelený čtvrtek bychom měli jíst zelené potraviny, a to proto, abychom si udrželi pevné zdraví po celý rok. Se zdravím také souvisí mletý čajový prášek Matcha Tea, a tak zabijete, jak se říká, dvě mouchy jednou ranou. A k zelenému pudinku si můžete zakousnout trochu netradiční velikonoční mazance. Krásné Velikonoce Vám přeje celá Lékárna.cz! 

Zdravé vaření: Na Zelený čtvrtek zelený chia pudink s mini mazanci

Zdravé vaření: Na zelený čtvrtek zelený chia pudink s mini mazanciChia pudink

Chia pudink patří mezi ten skvělý typ snídaní, které si rychle přichystáte večer a ráno je jen vytáhnete z ledničky a můžete se do nich rovnou pustit. Přes noc chia semínka krásně nabobtnají a v kombinaci s matcha čajem je tu snídaně, která Vás zasytí a zároveň i pořádně nakopne.

Suroviny na 1 mističku:

  • 4 lžíce chia semínek
  • 250 ml rýžového mléka
  • 1 lžíce matcha čaje
  • 1 lžíce javorového sirupu

+ jahody, borůvky a vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

1. Matcha čaj pořádně rozmíchejte v mléce, aby tam nebyly hrudky. Přimíchejte chia semínka a oslaďte javorovým sirupem.

2. Dejte nabobtnat přes noc do lednice.

3. Ráno pudink ozdobte jahodami, borůvkami a vlašskými ořechy.

Mini mazance

Mazanec je o Velikonocích klasika, když ale vyzkoušíte mini verzi a navíc použijete chia mouku, která je téměř černá, budou Vaše mazance všechno, jen ne tradiční. Chia mouka je přirozeně bezlepková a připravte se na to, že je trochu hutnější, je tedy dobré ji zkombinovat s další hladkou moukou – výsledná barvička mazanců pak bude jen o málo světlejší.

Suroviny na cca 10–12 mini mazanců:

  • 200 g chia mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 150 ml řepkového oleje
  • 300 ml ovesného (či jakéhokoliv jiného) mléka
  • 200 g kokosového cukru
  • špetka soli
  • hrstka rozinek namočených v rumu

+ moučkový cukr na závěrečné posypání

Postup:

1. Ve velké míse si smícháme obě mouky se špetkou soli, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, smícháme ho s cukrem a zalijeme troškou vlažného mléka. Počkáme, dokud nevzejde kvásek (může to trvat i půl hodiny).

2. Poté ke směsi přilijeme olej a postupně přiléváme zbytek mléka a vypracováváme, dokud nevznikne pružné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo alespoň na hodinu. Během kynutí těsto 2x průběžně promícháme.

3. Do vykynutého těsta zamícháme rumem nasáklé rozinky a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme z těsta bochánky dle požadované velikosti. Já jsem mazance zdobila cukrovými kuličkami, ale můžete použít třeba klasické mandlové plátky. Mazance ještě před pečením potřete mlékem.

4. Pečte na 180 °C asi 30 minut (doba pečení je různá podle velikosti mazanců, kontrolujte tedy mazance špejlí).

5. Upečené mazance poprašte moučkovým cukrem.

 


nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám