Tradice praví, že na Zelený čtvrtek bychom měli jíst zelené potraviny, a to proto, abychom si udrželi pevné zdraví po celý rok. Se zdravím také souvisí mletý čajový prášek Matcha Tea, a tak zabijete, jak se říká, dvě mouchy jednou ranou. A k zelenému pudinku si můžete zakousnout trochu netradiční velikonoční mazance. Krásné Velikonoce Vám přeje celá Lékárna.cz! 

Zdravé vaření: Na zelený čtvrtek zelený chia pudink s mini mazanciChia pudink

Chia pudink patří mezi ten skvělý typ snídaní, které si rychle přichystáte večer a ráno je jen vytáhnete z ledničky a můžete se do nich rovnou pustit. Přes noc chia semínka krásně nabobtnají a v kombinaci s matcha čajem je tu snídaně, která Vás zasytí a zároveň i pořádně nakopne.

Suroviny na 1 mističku:

  • 4 lžíce chia semínek
  • 250 ml rýžového mléka
  • 1 lžíce matcha čaje
  • 1 lžíce javorového sirupu

+ jahody, borůvky a vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

1. Matcha čaj pořádně rozmíchejte v mléce, aby tam nebyly hrudky. Přimíchejte chia semínka a oslaďte javorovým sirupem.

2. Dejte nabobtnat přes noc do lednice.

3. Ráno pudink ozdobte jahodami, borůvkami a vlašskými ořechy.

Mini mazance

Mazanec je o Velikonocích klasika, když ale vyzkoušíte mini verzi a navíc použijete chia mouku, která je téměř černá, budou Vaše mazance všechno, jen ne tradiční. Chia mouka je přirozeně bezlepková a připravte se na to, že je trochu hutnější, je tedy dobré ji zkombinovat s další hladkou moukou – výsledná barvička mazanců pak bude jen o málo světlejší.

Suroviny na cca 10–12 mini mazanců:

  • 200 g chia mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 150 ml řepkového oleje
  • 300 ml ovesného (či jakéhokoliv jiného) mléka
  • 200 g kokosového cukru
  • špetka soli
  • hrstka rozinek namočených v rumu

+ moučkový cukr na závěrečné posypání

Postup:

1. Ve velké míse si smícháme obě mouky se špetkou soli, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, smícháme ho s cukrem a zalijeme troškou vlažného mléka. Počkáme, dokud nevzejde kvásek (může to trvat i půl hodiny).

2. Poté ke směsi přilijeme olej a postupně přiléváme zbytek mléka a vypracováváme, dokud nevznikne pružné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo alespoň na hodinu. Během kynutí těsto 2x průběžně promícháme.

3. Do vykynutého těsta zamícháme rumem nasáklé rozinky a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme z těsta bochánky dle požadované velikosti. Já jsem mazance zdobila cukrovými kuličkami, ale můžete použít třeba klasické mandlové plátky. Mazance ještě před pečením potřete mlékem.

4. Pečte na 180 °C asi 30 minut (doba pečení je různá podle velikosti mazanců, kontrolujte tedy mazance špejlí).

5. Upečené mazance poprašte moučkovým cukrem.