Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Vitamín B13 je superantioxidant - seznamte se s kyselinou lipoovou

Vitamín B13 je superantioxidant - seznamte se s kyselinou lipoovou

Zdraví z přírody Srdce a cévy Detoxikace

Vitamín, který se účastní na získávání energie a pomáhá našemu tělu k detoxikaci. Povíme vám, k čemu je vitamín B13 neboli kyselina lipoová důležitá a kde ji získáte.

Vitamín B13 je superantioxidant - seznamte se s kyselinou lipoovou

Ač vitamín původně zařazený do komplexu vitamínů skupiny B, které jsou rozpustné ve vodě, je kyselina lipoová rozpustná v tucích. V posledních letech bylo zjištěno, že funguje jako superantioxidant – kyslíkové radikály ničící buňky mají smůlu.

K čemu ji potřebujeme

Kyselina lipoová pomáhá našim buňkám dýchat – zúčastňuje se tak získávání energie. Také slouží jako detoxikační činidlo pro některé škodlivé sloučeniny vnikající do těla. Podobně jako vitamín B1 je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy. Patří k nejdůležitějším antioxidantům, látkám, které chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů. Navíc regeneruje ostatní antioxidanty, kromě nervů je nezbytná pro správnou funkci srdce, mozku, očí a jater, pro krvetvorbu a ukládání genetické informace. Předepisuje se diabetikům, neboť zvyšuje účinek inzulínu a tím zlepšuje příjem glukózy do buňky.

Odkud se získá

Kyselinu lipoovou získáte především z brambor a ovoce. Poprvé byla extrahována z hovězích jater.

Když se jí nedostává

Při nedostatku kyseliny lipoové může dojít k poškození nervové soustavy, srdce, mozku, objevuje se únava, slabost, poruchy čití a vnímání, celkové zhoršení stavu. Nedostatkem jsou ohroženi především diabetici, osoby s jaterním onemocněním, konzumenti alkoholu a kuřáci.

Kdy ji užívat

Kyselina lipoová je doporučována především osobám trpícím cukrovkou (diabetes mellitus), zejména pokud trpí diabetickou neuropatií (poškození nervů). V takovém případě ji předepisuje lékař. Z běžné stravy byste jí měli získat dostatek. Pokud však kouříte nebo nekonzumujete příliš často čerstvou potravu a navíc se vystavujete působení stresových faktorů (pobyt v smogem postižených oblastech, nezdravý životní styl), je vhodné zvážit její doplnění.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám
Chat - poradíme vám