Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Na co je dobrá tapioka

Tapioka a tapiokové perly jsou vhodné pro alergiky, vegany, vegetariány i vyznavače paleo stravy. Přečtěte si, co to je tapioka, jak se tapioka připravuje a vyzkoušejte náš recept na tapiokový puding.

Na co je dobrá tapioka
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Zdravé potraviny Bezlepkové mouky a strouhanky

Co to je tapioka

Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny manioka, která roste v Jižní Americe. V tamní kuchyni má tento škrob stejné místo jako v Česku ten bramborový nebo kukuřičný. Tapioka je takřka bez alergenu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná.  Obsahuje naopak dost jednoduchých sacharidů a je kalorická.

Pro koho je a není tapioka vhodná

Tapioka není vhodná pro diabetiky, ani pro lidi, kteří chtějí snížit svou hmotnost nebo jsou na nízkosacharidové dietě. Naopak vhodná je například pro děti, starší lidi nebo ty, kteří mají trávicí obtíže a je vhodné u nich zvýšit výživovou hodnotu jejich pokrmů.

Tapiokové perly a jejich druhy

  • tapiokové perly světlé - vyrábí se z bílé dužiny hlíz rostlinky manioka
  • tapiokové perly černé - jsou základem známého bubble tea a tmavou barvu jim během procesu přípravy propůjčí hnědý cukr

Na co je dobrá tapioka

Nejoblíbenější je tapiokový puding. Můžete si ho koupit ve zdravé výživě nebo si ho připravit doma. K přípravě zkuste použít místo kravského mléka třeba kokosové nebo mandlové a dochuťte ho cukrem nebo medem. Tapiokový puding je zdravý a má spoustu výhod, jen nezapomeňte, že je dost kalorický. Tapioka se často v kuchyni používá v kombinaci s kokosem, protože dohromady tvoří lahodnou a zdravou kombinaci.

Jak se připravuje tapioka

V obchodech také seženete tapiokovou mouku, která bez problému nahradí klasickou pšeničnou. Pokud budete používat tapioku pro bezlepkové vaření nebo pečení, je vhodné používat ji jen jako poměrnou část ze všech mouk a použít další více výživné bezlepkové mouky, například pohankovou nebo čirokovou. 

Pečivo upečené z tapiokové mouky vydrží o tři dny déle než klasické, je vláčnější a méně se drolí. Kromě pečení chleba a nedrolících rohlíků se mouka hodí i na bábovky, zahušťování omáček, své místo má i ve veganských kuchařkách, kde často nahrazuje vaječný bílek.

Vyzkoušet můžete recept od naší blogerky Klárky, která zkoušela kakaový tapiokový pudink, případně pro vás máme i jeden recept navíc:

Tapiokový puding s čokoládou a čerstvým ovocem

6 porcí,100g/369 kal

Co budete potřebovat:

Postup

Tapiokové perly nechte přes noc namočené v lednici, aby nabobtnaly a pak se vařily kratší dobu. Po dvanácti hodinách je v hrnci s nepřilnavým dnem smíchejte s mlékem a přiveďte k varu. Puding začne zhruba po deseti minutách houstnout, a to je znamení, že je hotovo.

Pak už doslaďte podle chuti, medem a marmeládou, nebo klidně rozmačkaným ovocem. Při servírování se nekladou meze fantazii. My doporučujeme nastrouhat na dno pudinku čokoládu, přidat lžíci marmelády, to samé pak zopakujte při zdobení.

Tapiokový puding je výborný teplý i studený.

Dobrou chuť!

25. únor 2020
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Zdravé potraviny Bezlepkové mouky a strouhanky

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.