Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Prevence, příznaky a léčba salmonelózy (salmonely)

Salmonelóza je poměrně rozšířené průjmové onemocnění bakteriálního původu. Původcem je bakterie Salmonela. Ta se do našeho těla dostává ústy díky infikované potravě, rukám nebo nádobí. Pro zdravého člověka není toto onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být malé děti, starší nebo nemocní lidé. Ti se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin a iontů. Ale i tak není radno onemocnění salmonelou podceňovat. Bakterie má schopnost pronikat do hlubších vrstev sliznice a odtud se může dostat až do krve a tou být roznesena po celém těle.

Prevence, příznaky a léčba salmonelózy (salmonely)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Příznaky salmonely

Inkubační doba salmonely je 6-48 hodin. Po této době se objevují četné vodnaté průjmy, bolesti až křeče břicha, zvracení či pocit na zvracení (nauzea) a horečka. Stolice která je řídká až stříkavá má zpočátku normální barvu. Později mění barvu na zelenou a vyskytnout se může i příměs hlenu nebo krve. Horečka většinou klesá po 24-48 hodinách, zvracení také pomalu ustává. Průjmy mohou přetrvávat i několik dní.

Komplikace salmonelózy

Těžké průjmy a zvracení mohou vést až k dehydrataci a acidóze (zvýšená tvorba kyselin či jejich zadržování v těle).

Silná dehydratace může být provázena

  • apatií (netečností),
  • hypoglykémií,
  • zvýšenou tepovou frekvencí,
  • halucinacemi,
  • sníženým tonusem kůže (po vytvoření kožní řasy se kůže velmi pomalu vrací do původního stavu),
  • křečemi,  
  • šokem,
  • slabě hmatatelným pulzem či bezvědomím.

Může dojít až k selhání ledvin. V případě malých dětí, starších lidí a nemocných s oslabenou imunitou je na místě rychlá návštěva lékaře.

Jak jsme si již výše řekli, salmonela může být krví roznesena po celém těle a díky tomu způsobuje záněty kostí, mozkových blan či absces měkkých tkání.

Léčba

Při léčbě je důležité doplňovat tekutiny ztracené zvracením a průjmy. Vhodné jsou minerálky bez bublin, vlažný sladký černý čaj, kojení či rehydratační roztoky. U těžších případů rehydratace je potřeba nemocného napojit na infuze s obsahem iontů.

Symptomatická léčba spočívá v podávání střevních desinficiencií (zbavují střeva choroboplodných zárodků), adsorbencií (živočišné uhlí), léků proti zvracení. Nevhodné jsou léky, které zpomalují střevní peristaltiku. Doporučuje se současné podávání probiotik, které pomáhají obnovit střevní mikrofloru.

Dieta vhodná při salmonele

Velmi důležitou součástí léčby je i vhodná dieta. Při dietě je velmi důležité se vyhnout všem mastným, kořeněným a dráždivým jídlům, masu, mléku a ovoci (kromě banánů a strouhaných jablek). Nejprve se podávají pouze tekutiny, aby došlo ke zpětnému zavodnění organismu.

Když už je nemocnému lépe, přidá se suché pečivo, suchary, rýže, dušená mrkev, banány, strouhaná jablka, zeleninové vývary, bramborová kaše. Po zlepšení stavu se postupně přidávají těstoviny, ovoce a libové maso. K normální stravě je potřeba se vracet pozvolna. Při rychlém návratu se často průjmy a zvracení vracejí.

Po zvracení si vypláchněte ústa

Jelikož kyselý obsah žaludečních šťáv narušuje zubní sklovinu, je vhodné vždy po zvracení vypláchnout ústa čistou vodou, kterou vyplivneme. U malých dětí se doporučuje zoubky a ústa jemně otřít vlhkým hadříkem. Alespoň půl hodiny po zvracení si nečistíme ani zuby. Mohlo by dojít k poškození poleptané skloviny.

Antibiotika se ve většině případů nepoužívají, neboť zpomalují vyloučení bakterie z těla.

Kde se salmonela ukrývá?

Bakterie salmonely se nacházejí v trávicím traktu zvířat. Do prostředí se dostávají výkaly. Nakazit salmonelou se můžeme konzumací syrových nebo nedostatečně uvařených vajec (vejce na hniličku, na měkko, volské oko s tekutým žloutkem,..). Rizikové bývá i maso, převážně kuřecí. Salmonelu v sobě může mít ale i jiné maso, salám, uzené, mleté maso.

Sekundární kontaminací označujeme stav, kdy jsou jiné potraviny kontaminovány bakteriemi. Dojít k tom může například nesprávnou hygienou rukou a pracovního náčiní. Krájení zeleniny na prkénku a nožem, kde jsme předtím zpracovávali syrové maso. Položení nakažených potravin do blízkosti potravin, které již dále nebudeme tepelně upravovat,atd.

Jak zničit salmonelu? Mráz nepomůže.

Bakterie salmonely se nezničí mražením - tím se pouze zastaví jejich rozmnožování. Po rozmrazení získávají opět svoji původní aktivitu. Účinná teplota pro zničení salmonely se uvádí 75°C ve středu potraviny po dobu alespoň 5 minut. Var a teplota nad 100°C salmonelu spolehlivě ničí.    

Prevence salmonelózy

Prevencí salmonely je dostatečná tepelná úprava potravin, především masa a vajec.

Dodržujte níže uvedené zásady:

  • Suroviny, které již nebudete dále tepelně zpracovávat, uchovejte z dosahu rizikových potravin.
  • Zabráňte styku syrových a tepelně zpracovaných potravin.
  • Nepoužívejte stejné náčiní pro zpracování rizikových potravin a zeleniny, ovoce, tepelně upravených potravin.
  • Dostatečná hygiena-mytí rukou, desinfekce nožů, prkének, pracovní plochy,..
  • Nekonzumujte neznámé rizikové potraviny.
  • Znovu nezmrazujte zcela nebo částečně rozmražené potraviny.
  • Jídlo konzumujte hned po uvaření. Poté uchovejte buď v lednici do 10°C nebo při teplotách nad 60°C.
  • Chráňte potraviny před hlodavci a hmyzem.
  • Používejte raději kupovanou majonézu, kde žloutky prošly procesem pasterizace.

Doplňte vitamíny a minerály

Při salmonelóze je  třeba myslet na doplnění dostatečného množství vitamínů a minerálů. Tělo, které je zatíženo nemocí, nedostatečně tyto látky vstřebává a naopak je ve velké míře vyplavuje ven. Nebojte se z počátku sáhnout po kvalitním vitamínovém doplňku stravy například ve formě šumivých tablet, kde vitamíny tělo snadněji využije. Po zlepšení stavu je dobré vitamíny  minerální látky konzumovat z pestré palety ovoce a zeleniny například ve formě salátů a syrových šťáv. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Mgr. Pavla Horáková

Mgr. Pavla Horáková

29. srpen 2024
Navštivte související produktové kategorie
Salmonela Léky na trávení Průjem

Přečtěte si také

Paracetamol působí proti bolesti (má analgetický účinek) a snižuje tělesnou teplotu (antipyretický účinek), avšak nepůsobí protizánětlivě.

více

Máta podporuje normální činnost trávicího traktu a střev, posiluje přirozenou obranyschopnost a zdravý imunitní systém, napomáhá relaxaci a spánku, působí příznivě při nadýmání a napomáhá normální…

více

HPMV (Human Metapneumovirus) je virus, který patří do skupiny pneumovirů a je známý jako příčina respiračních onemocnění. Byl poprvé identifikován v roce 2001 a od té doby se ukazuje, že může…

více

Chřipka je akutní infekce dýchacího ústrojí způsobená některým z chřipkových virů A, B nebo C rodu Influenza, čeledi Orthomyxoviridae. Viry chřipky se přenášejí kapénkovou infekcí a jsou vysoce…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.