Ty nejlepší dárky pro zdraví a krásu a spoustu odměn za vánoční nákupy.

Oblíbené položky
Vybrat odměnu

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Salmonela

Salmonela

Trávení

Vrátili jste se z grilovačky, cukrárny nebo restaurace a začaly vás trápit průjmy, křeče v břiše či zvracení? Mohlo by se jednat o nákazu salmonelou. Jaké jsou příznaky, inkubační doba, léčba a dieta, když nás navštíví salmonela? To vše si povíme v našem článku.

Salmonela

Salmonelóza je poměrně rozšířené průjmové onemocnění bakteriálního původu. Původcem je bakterie Salmonela. Ta se do našeho těla dostává ústy díky infikované potravě, rukám nebo nádobí. Pro zdravého člověka není toto onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být malé děti, starší nebo nemocní lidé. Ti se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin a iontů. Ale i tak není radno onemocnění salmonelou podceňovat. Bakterie má schopnost pronikat do hlubších vrstev sliznice a odtud se může dostat až do krve a tou být roznesena po celém těle.

Salmonela - příznaky

Inkubační doba salmonely je 6-48 hodin. Po této době se objevují četné vodnaté průjmy, bolesti až křeče břicha, zvracení či pocit na zvracení (nauzea) a horečka. Stolice která je řídká až stříkavá má zpočátku normální barvu. Později mění barvu na zelenou a vyskytnout se může i příměs hlenu nebo krve. Horečka většinou klesá po 24-48 hodinách, zvracení také pomalu ustává. Průjmy mohou přetrvávat i několik dní.

Komplikace salmonelózy

Těžké průjmy a zvracení mohou vést až k dehydrataci a acidóze (zvýšená tvorba kyselin či jejich zadržování v těle).

Silná dehydratace může být provázena

  • apatií (netečností),
  • hypoglykémií,
  • zvýšenou tepovou frekvencí,
  • halucinacemi,
  • sníženým tonusem kůže (po vytvoření kožní řasy se kůže velmi pomalu vrací do původního stavu),
  • křečemi,  
  • šokem,
  • slabě hmatatelným pulzem či bezvědomím.

Může dojít až k selhání ledvin. V případě malých dětí, starších lidí a nemocných s oslabenou imunitou je na místě rychlá návštěva lékaře.

Jak jsme si již výše řekli, salmonela může být krví roznesena po celém těle a díky tomu způsobuje záněty kostí, mozkových blan či absces měkkých tkání.

Léčba

Při léčbě je důležité doplňovat tekutiny ztracené zvracením a průjmy. Vhodné jsou minerálky bez bublin, vlažný sladký černý čaj, kojení či rehydratační roztoky. U těžších případů rehydratace je potřeba nemocného napojit na infuze s obsahem iontů.

Symptomatická léčba spočívá v podávání střevních desinficiencií (zbavují střeva choroboplodných zárodků), adsorbencií (živočišné uhlí), léků proti zvracení. Nevhodné jsou léky, které zpomalují střevní peristaltiku. Doporučuje se současné podávání probiotik, které pomáhají obnovit střevní mikrofloru.

Velmi důležitou součástí léčby je i vhodná dieta. Při dietě je velmi důležité se vyhnout všem mastným, kořeněným a dráždivým jídlům, masu, mléku a ovoci (kromě banánů a strouhaných jablek). Nejprve se podávají pouze tekutiny, aby došlo ke zpětnému zavodnění organismu.

Když už je nemocnému lépe, přidá se suché pečivo, suchary, rýže, dušená mrkev, banány, strouhaná jablka, zeleninové vývary, bramborová kaše. Po zlepšení stavu se postupně přidávají těstoviny, ovoce a libové maso. K normální stravě je potřeba se vracet pozvolna. Při rychlém návratu se často průjmy a zvracení vracejí.

Jelikož kyselý obsah žaludečních šťáv narušuje zubní sklovinu, je vhodné vždy po zvracení vypláchnout ústa čistou vodou, kterou vyplivneme. U malých dětí se doporučuje zoubky a ústa jemně otřít vlhkým hadříkem. Alespoň půl hodiny po zvracení si nečistíme ani zuby. Mohlo by dojít k poškození poleptané skloviny.

Antibiotika se ve většině případů nepoužívají, neboť zpomalují vyloučení bakterie z těla.

Kde se salmonela ukrývá?

Bakterie salmonely se nacházejí v trávicím traktu zvířat. Do prostředí se dostávají výkaly. Nakazit salmonelou se můžeme konzumací syrových nebo nedostatečně uvařených vajec (vejce na hniličku, na měkko, volské oko s tekutým žloutkem,..). Rizikové bývá i maso, převážně kuřecí. Salmonelu v sobě může mít ale i jiné maso, salám, uzené, mleté maso.

Sekundární kontaminací označujeme stav, kdy jsou jiné potraviny kontaminovány bakteriemi. Dojít k tom může například nesprávnou hygienou rukou a pracovního náčiní. Krájení zeleniny na prkénku a nožem, kde jsme předtím zpracovávali syrové maso. Položení nakažených potravin do blízkosti potravin, které již dále nebudeme tepelně upravovat,atd.

Bakterie salmonely se nezničí mražením - tím se pouze zastaví jejich rozmnožování. Po rozmrazení získávají opět svoji původní aktivitu. Účinná teplota pro zničení salmonely se uvádí 75°C ve středu potraviny po dobu alespoň 5 minut. Var a teplota nad 100°C salmonelu spolehlivě ničí.    

Prevence salmonelózy

Prevencí salmonely je dostatečná tepelná úprava potravin, především masa a vajec.

Vyplatí se dodržovat níže uvedené zásady:

  • Ostatní suroviny, které již nebudeme dále tepelně zpracovávat, uchováváme z dosahu rizikových potravin.
  • Zabráníme styku syrových a tepelně zpracovaných potravin.
  • Nepoužíváme stejné náčiní pro zpracování rizikových potravin a zeleniny, ovoce, tepelně upravených potravin.
  • Dostatečná hygiena-mytí rukou, desinfekce nožů, prkének, pracovní plochy,..
  • Nekonzumujeme neznámé rizikové potraviny.
  • Znovu nezmrazujeme zcela nebo částečně rozmražené potraviny.
  • Jídlo konzumujeme hned po uvaření. Poté uchováváme buď v lednici do 10°C nebo při teplotách nad 60°C.
  • Chráníme potraviny před hlodavci a hmyzem.
  • Používáme raději kupovanou majonézu, kde žloutky prošly procesem pasterizace.
Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám