Lékárna.cz

Respirační nemoci u dětí - přírodní cesta

Máme pro vás přírodní postupy a tipy, které dětem uleví od nemocí dýchacích cest, pokud nechcete hned nasazovat syntetické léky.  Poradíme, jak dětem pomoci v případě zvýšené teploty, ucpaného nosu, kašle nebo škrábání v krku.

Respirační nemoci u dětí - přírodní cesta
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Chladné počasí a nedostatečně teplé oblečení, pobyt v dětském kolektivu, snížená imunita - to vše může být příčina toho, proč je dítě nemocné. Posilovat imunitu a chránit tak dítě před respiračním onemocněním se tedy vyplatí. 

Jak podpořit dětskou imunitu přírodní cestou

Podpořit dětskou imunitu můžete těmito přírodními prostředky, které jsou běžně dostupné ve formě sirupů, želatinek, prášku či tobolek:
  • betaglukany,
  • vitamín C a D,
  • probiotika,
  • z rostlin pak echinacea, česnek, aloe vera, černý bez, pelargónie (např. Kaloba)

Pro kojence je důležitým prostředkem podpory imunitního systému především mateřské mléko.

Homeopatika pro prevenci i léčbu

Na virová onemocnění v prevenci i léčbě vyzkoušejte osvědčená homeopatika. Jaká vybrat? Oscilococcinum je osvědčený homeopatický lék na teplotu, bolest hlavy, zimnici i svalovou únavu. Paragrippe se podává na začínající nebo již rozvinutý chřipkový stav a ke zvládání kašle je vhodný sirup Stodal. Na suchý dráždivý kašel je určen sirup Drosetux neo.

Pokud už dítě respiračním virem onemocní, můžete mu pomoci vypořádat se s příznaky i přírodní cestou.

Zvýšená teplota

Běžným příznakem respiračních onemocnění je zvýšená tělesná teplota. Během teploty tělo přirozeně ničí cizorodé bakterie a viry, je to tedy ozdravný proces těla. Trvá-li ale teplota delší dobu a přesahuje hodnotu 38 stupňů, je vhodné zvláště u dětí začít teplotu snižovat. Teplotu můžete snížit fyzikálně, tj. zábaly končetin nebo krátkodobým sprchováním vlažnou vodou směrem od nohou výše. Doporučujeme také dodržovat dostatečný pitný režim. K pití se hodí bylinné čaje z lípy, černého bezu, heřmánku nebo zázvoru. Zvýšený pitný režim pomáhá z těla odvádět toxiny, jež v důsledku boje s nákazou vznikají.

Ucpaný nos

K usnadnění dechu a vyčištění nosu od rýmy dobře poslouží spreje s mořskou vodou nebo výplachy rhino konvičkou.
Usnadnění dýchání prospívá také  inhalace páry ze slané vody, minerálky Vincentka nebo vody s několika kapkami éterického oleje. K této inhalaci obohacené páry skvěle slouží inhalátory, které umožní vdechovat takto obohacené páry, které se snadno dostanou do příslušných dýchacích cest. K nosní inhalaci slouží nástavec na nos.

Kašel

Kašel běžně léčíme přípravky určenými k léčbě suchého či vlhkého kašle. K usnadnění vykašlávání vlhkého kašle se hodí sirupy nebo kapky s břečťanem, jitrocelem či slézem. U dětí je také osvědčený na akutní zánět průdušek přípravek z pelargonie Kaloba. Během dne lze používat také bylinné pastilky proti kašli.

Bolest a škrábání v krku

S bolestí a škrábáním v krku dokáže pomoci kloktání slanou vodou nebo také výluhem ze šalvěje (nepolykat), jež oblast mandlí dezinfikuje. Lokálně lze použít sprej. K pití se hodí bylinné čaje určené na dýchací cesty s heřmánkem. 

Priessnitz na krk

Od bolesti v krku dokáže ulevit tradiční Priessnitzův zábal: krk oviňte látkou namočenou ve studené vodě a tu přikryjte teplým šátkem nebo šálou. Nechte působit alespoň půl hodiny, jakmile obklad začne studit, sundejte jej.

Odpočinek

Vydatný odpočinek je základním pilířem rychlé a úspěšné léčby všech nemocí, ty respirační nevyjímaje. První 2-3 je vhodné ležet. Jakmile odezní akutní příznaky a dítě je čím dál tím těžší udržet v posteli, volte alespoň klidné domácí aktivity. Po odeznění teploty a nejhorších projevů nemoci je vhodné se ještě minimálně týden vyhnout kolektivu (s ohledem na závažnost proběhlého onemocnění).

Odřený nos

Odřený nos od neustálého smrkání a vysušené rty v důsledku zvýšeného dýchání ústy - to jsou příznaky, na které se často v souvislosti s respiračními chorobami zapomíná, ale děti dokáží pořádně potrápit. Coby prevenci i jako řešení již vzniklých potíží se hodí mazat nejexponovanější místa balzámy pro regeneraci pokožky, jednou z jejich složek bývá zpravidla heřmánek, který má zklidňující vlastnosti.

Možné důvody opakujících se infekcí horních dýchacích cest

U malých dětí se mohou infekce horních dýchacích cest opakovat cca 6-8x do roka. U školáků, u nichž imunitní systém je už vyzrálejší, se tak děje obvykle 2-4x do roka.  Pokud se infekty opakují, může být důvodem i:
  • alergie,
  • špatně léčená předchozí infekce (např. chybně zvolená antibiotika nebo příliš krátká doba léčby)
  • fyziologické předpoklady (např. vybočení nosní přepážky)
  • znečištěné okolní prostředí (smog), pasivní kouření nebo vlhké prostředí s plísněmi,
  • mimo jícnový reflux

Poraďte se s našimi online lékárníky

Potřebujete poradit další přírodní přípravky pro úlevu od respiračních nemocí u dětí nebo si nevíte rady s užíváním homeopatik při léčbě či prevenci? Naši lékárníci vám milerádi poradí v naší online poradně.

Jestliže příznaky neustupují déle než tři dny nebo se stav vašeho dítěte spíše horší, než by spěl k uzdravení, poraďte se s pediatrem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.