Lékárna.cz

Pytel granulí – co v něm najdeme a proč je někteří nechtějí?

Psí páníčci jsou taková různorodá skupina. Názory na výchovu i péči okolo pejsků se různí, a tak se mnohdy rozdělují na několik táborů. Dnes se budeme věnovat granulím. Proč je někteří pejskaři striktně odmítají svým zvířatům dát, zatímco jiní na ně nedají dopustit?

Pytel granulí – co v něm najdeme a proč je někteří nechtějí?
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Psí granule - nejsou všechny stejné

V první řadě bychom si o krmivu měli něco povědět. Stejně jako u lidských potravin, i zde bychom měli pořizovat jenom ty kvalitní granule pro psy. Levné krmení ze supermarketu vašemu mazlíkovi ale nedává to, co potřebuje.

Pejsci sní prakticky všechno. Ale je na jejich majitelích, aby si pročetli složení a dozvěděli se, kolik živin by měli dostávat a v jakém množství. Z výroby ovoněné nekvalitní granule mohou pejskovi chutnat. Mohou mu ale také způsobit vážné zdravotní problémy – ať už se srstí, s pohybovým aparátem nebo se zažíváním. O minerálech, vitamínech a jiných látkách ani nemluvě. Nenechte se ovlivnit reklamou a raději se podívejte na to, co v sobě kvalitní a superprémiové psí granule obsahují. 

Úplně stejný příklad jsou granule pro kočky. I u nich sáhněte po prémiových řadách. Váš Mourek vám poděkuje!

Nekvalitní vs. kvalitní granule pro psy

Naši psí masožravci pro správné fungování potřebují maso. Při výběru granulí proto sledujte, jaký jeho obsah v sobě mají. Ve složení by mělo být vždy na první místě. V granulích je maso v různé podobě - mražené, čerstvé nebo jako masová moučka (nikoliv však masokostní, které se vyhýbejte). 

Vždy také chtějte vědět, jaké maso je v granulích použité. Jestliže zde vidíte výrazy typu „maso živočišného původu“, je to pro vás jenom důkazem toho, že jde o nekvalitní krmivo. Zatímco v „supermarketových“ se takovou informaci dočtete horko těžko, ve složení kvalitních psích granulí si přečtete i procentuální zastoupení jednotlivých přísad. Určitě chcete vědět, čím psa krmíte!

Co by mělo být na balení granulí

  • procentuální složení všech surovin
  • zmínka o šetrné výrobní technologii 
  • původ masa, které výrobce použil
  • deklaraci o kontrole výroby, případně o provedených krmných testech

Maso musí doplňovat zelenina

Kromě masa má být v granulích vhodná příloha. Mohou to být brambory, rýže či obilovina jako ječmen nebo špalda. Ve složení je třeba i mrkev, jablka a bylinky pro lepší zažívání. 

Výběr psích granulí záleží i na věku psa

I když psi maso potřebují, je nutné zohlednit jejich věk. Například přebytek proteinu může způsobit, že vaše štěňátko příliš vyroste a nedostatek může dospělému psovi zadělat na problémy. 

Podle věku vašeho pejska, podle jeho velikosti i dalších kritérií (například aktivity, březosti a podobně) mu pořídíte snadno takové, které mu budou plně vyhovovat. Granule pro štěňata budou mít určitě jiné složení než granule pro psí seniory.

Na kvalitě psích granulí nešetřete

Jestli chcete, aby tu s vámi váš kamarád byl co nejdéle, hned zapomeňte na levné granule za dvě stě korun za velký pytel. Ušetřete spíš nákupem výhodných větších balení, ke kterým často bývá zdarma menší pytel. Cena kvalitních granulí se zpravidla pohybuje kolem 100 Kč za kilogram.

Psí granule - ano nebo ne?

Odpůrci granulí se často odvolávají na to, že nejde o přirozenou psí stravu zpracovanou potravinářskými firmami. Také se bojí toho, co se v granulích schovává. Výrobce podle nich používá nekvalitní maso a suroviny s plísněmi a bakteriemi.

Je pravda, že nekvalitní granule jsou často plné nevhodných přísad. Mnohdy v nich najdeme i peří, semletá kopyta, hormony a karcinogenní toxiny. U těch kvalitních se toho bát ale nemusíte. Složení si snadno nastudujete a navíc jsou rozpočítané tak, aby váš pejsek dostal tolik živin, kolik dostat má. 

Další alternativy psího stravování

Když se vám přeci jen nelíbí představa granulí jakožto jídelníčku pro vašeho mazlíčka, máte další možnosti. Můžete mu samozřejmě vařit, třeba rýži se zeleninou a masem. Další variantou je BARF, který zohledňuje přirozený jídelníček psa – obsahuje syrové maso, kosti, zeleninu, ovoce a bylinky. 

Když se rozhodnete stravovat psa takto, určitě se napřed pusťte do studia. Pes je zvíře hodně pohyblivé, a tak musí mít všechno, co potřebuje pro správný vývoj a zažívání. Aby mu něco nechybělo, je nutné mít potřebné znalosti. U kvalitních granulí uvádějí jejich zastánci toto jako výhodu – celý jídelníček je v jedné misce.

Témata článku
Zvířata
Navštivte související produktovou kategorii
Potřeby pro zvířata

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.