Lékárna.cz

Psychika v době pandemie Covid-19

V tomto článku se podíváme více na naše duševní zdraví v souvislosti s pandemií koronaviru. Uvádíme zde souhrn pohledů na novou situaci, jak nás život v karanténě ovlivňuje a především tipy, rady a zamyšlení, jak situaci lépe zvládat.

Psychika v době pandemie Covid-19
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Na podzim a v zimě jsme běžně více náchylní vnímat svou psychiku a prožívat určité formy deprese a špatné nálady. V situacích spojených s koronavirem tento dopad může být větší a může ovlivnit i lidi, kteří sezónními formami depresí běžně netrpí.

Kdo je nejvíce ohrožen psychickou nepohodou v době pandemie

V ohrožení duševního zdraví jsme bez výjimky všichni a netýká se to jen citlivých lidí, duševně nemocných a seniorů. Dnešní doba působí negativně také na:

  • děti,
  • starší lidi nad 60 let,
  • obézní a nemocné osoby,
  • těhotné ženy,
  • pečující matky,
  • zdravotníky,
  • ty, kteří se léčí s nějakou nemocí

Ohroženi jsme zkrátka skoro všichni. Karanténa se totiž může negativně podepsat i na zcela zdravých, mladých lidech, které nečekaná situace zaskočí.

Co můžete během omezení vzhledem ke Covid-19 pociťovat

Můžete prožívat úzkost, vztek, frustraci, bezradnost, stud či vinu za své projevy. Může vám to všechno být jedno, můžete se cítit nad věcí. Můžete se začít i nadměrně pozorovat a všímat si každého zakašlání. Všechny tyto projevy jsou normální.

Když je úzkosti příliš

Pokud jsou úzkostné stavy časté, intenzivní a omezující, doporučujeme vše konzultovat s odborníkem. 

Definice úzkosti

Úzkost je definována jako nepříjemný psychický stav, který na rozdíl od strachu, nemá zřetelnou příčinu. Projevuje se pocitem ohrožení a často také nespavostí. Mezi příznaky úzkostných stavu se řadí bušení srdce, třes, blednutí, červenání, pocení či průjem.

Co když onemocníte Covid-19

Pokud se stane, že skutečně onemocníte Covid-19, buďte k sobě laskaví a nehledejte viníka. Většina lidí skutečně nechce vědomě nikoho dalšího nakazit.

  • Dodržujte všechny doporučení k léčbě, respektujte své tělo a probíhající onemocnění. Léčbu volte nejlépe dle příznaků, které se u vás projevují.
  • Chovejte se laskavě a s respektem k okolí - nikdo si přece nepřeje šířit nemoci a přivádět druhé do neštěstí. Dodržujte tedy veškerá opatření bránící přenosu infekce na druhé. 
  • Pokud se cítíte ve stresu a pod tlakem z důvodu svého onemocnění, chovejte se slušně ke všem lidem kolem, a především k zdravotníkům, kteří jsou vystaveni ještě většímu tlaku.

Co můžete udělat pro svou duševní pohodu sami

  • Vybírejte si informace, buďte selektivní - je jen na vás, jakými informacemi se chcete obklopovat. Jste to vy, kdo určuje téma, charakter a naladění svých myšlenek. Dnešní doba umožňuje sledovat informace mnoha způsoby a velmi rychle - není ale potřeba vědět o všech událostech, které se během dne ve světě staly. Naučte se včas vypnout televizi, mobil či počítač. Stačí, když budete zprávy sledovat jen jednou denně a vybírat z nich ty, které se vás bezprostředně týkají.
  • Vnímejte svůj svět a okolí - věnujte pozornost sami sobě, svým zájmům a svému domovu. I s omezenými možnostmi lze rozvíjet svou kreativitu, zájmy, studovat, tvořit nebo třeba vařit.:-)
  • Sdílejte své radosti i starosti s ostatními - mluvte o svých pocitech, prožitcích a denních záležitostech se svými blízkými - a je jedno, jestli jim zavoláte, uvidíte se s nimi při videohovoru nebo jim napíšete email. Sdělená starost je poloviční starost, jak se říká. :-)
  • Žijte přítomností -  každá krize může vést k osobnímu růstu. Každý den si najděte chvilku pro utřídění svých pocitů a myšlenek. Vypněte na čas telefon a věnujte se sobě a nenechte se rozptylovat. 
  • Nastavte si denní režim - i v období karantény a omezeného režimu je potřeba mít v životě řád, který ukotvuje a dává nám pocit jistoty a bezpečí. Nastavte si denní režim a dodržujte ho. Nezapomeňte do něj zahrnout i krátké procházky v přírodě či jiný pohyb na čerstvém vzduchu.
  • Dobře se vyspěte - nedostatek spánku neberte na lehkou váhu. Pokud je váš spánek dlouhodobě narušený, může se projevit bez ohledu na věk fyzickými potížemi, duševní nepohodou, sníženou pozorností nebo poruchou paměti. 
  • Pestrý jídelníček - čerstvá a kvalitní strava je důležitá nejen pro naše tělo, ale i duši. Na své zdraví myslete už při nákupu a výběru potravin - z dobrých  a čerstvých surovin si připravíte kvalitní výživné jídlo. Omezte kofein, černý a zelený čaj, tabák, energetické nápoje nebo čokoládu - tyto látky nadměrně organismus povzbuzují a zhoršují noční spánek. 
  • Pohyb - hlavně ten v přírodě, na čerstvém vzduchu, vás jistě vzpruží. Není potřeba podávat sportovní výkony, i krátká procházka či venčení psa pomohou odreagovat se od svazujících pravidel nastavených v době koronavirové. Krom toho má pohyb v přírodě i dobrý vliv na imunitní systém.

Pomoc z přírody - Bachovy esence

Bachovy esence jsou vhodnou alternativou k přírodnímu přístupu o vaše duševní zdraví. Představují ucelený koncept 36 základních esencí, které se používají samostatně nebo v kombinaci. 

Když potřebujete poradit

Když už je vás všeho moc a potřebujete poradit, zvolte některý z níže uvedených způsobů:

  • Poraďte se s lékárníkem - naši lékárníci jsou vám k dispozici v bezplatné a bezpečné poradně - nebojte se je kontaktovat!
  • Poraďte se s lékařem - pokud je vaše úzkost a psychická sitauce nesnesitelná, svěřte se do rukou odborníka. O pomoc můžete požádat svého praktického lékaře, který vás v případě potřeby jistě nasměřuje na nejbližšího odborníka - psychologa či psychiatra.
  • Obraťte se na spolky či neziskové organizace - pokud potřebujete pomoci v čase mimořádných opatření s psychickou podporou, hlídáním, doučováním nebo doručení potravin, obraťte se na ty, kteří pomoc seniorům či rodinám s dětmi nabízejí. V každém kraji je síť neziskových organizací nabízejících pomoc potřebným.  Jsou to např.Charita České republiky, Diakonie, humanitární organizace Adra, Skauti a skautkyKrizové linky a linky důvěry, spolky Péče o duševní zdravíBílý kruh bezpečí, bezplatné linky pro seniory Elpida a další.

Jak pomoci dětem v době v období pandemie Covid-19

Online výuka, omezení pohybu a sociálních kontaktů, nošení roušek - to všechno je pro děti velkou zátěží. Jak mohou rodiče svoje děti v této době podpořit? 

Máme pár tipů:

  • mějte dobrou náladu,
  • říkejte dětem pravdu a nezatajujte jim, co s děje - sdělujte informace šetrně a ohleduplně vzhledem k věku dítěte,
  • buďte dětem nablízku, ujistěte je o jejich bezpečí,
  • poskytněte jim jistotu, řád a oporu,
  • zapojte je do denních činností a nechte je za některé z nich převzít zodpovědnost,
  • i v sebenáročnějším dni si na dítě najděte čas,
  • pracujte i sami na sobě - pozitivně smýšlející rodič se zdravým přístupem k životu je dítěti vzorem.

Rodiče, zajímejte se o děti

Nečekejte, až děti sami přijdou, že je něco trápí - aktivně se o ně zajímejte. Ptejte se jich, jak se cítí a na co myslí. Respektujte jejich emoce a přijměte je - každý na stres reaguje jinak  

Mohou pomoci tyto otázky:

  • Jak ses dnes vyspal/a?
  • Jak se cítíš?
  • Co se ti líbilo na včerejším dni?
  • Co se ti naopak nelíbilo?
  • Co by se ti líbilo, abychom společně podnikli?
  • Co bychom měli vynechat, abys nebyl/a smutný/a?

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Antigenní testy Respirátory Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.