Lékárna.cz

Svědění kůže a pH pokožky

Proč je pH důležité a jak se o pokožku správně starat? Kůže je největším orgánem našeho těla. Plocha kůže dospělého člověka dosahuje 1,6 až 2 m2. A ačkoliv je jen několik mm silná, může vážit až pětinu naší hmotnosti.

Svědění kůže a pH pokožky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Z čeho se skládá naše kůže?

Kůže se skládá ze tří základních vrstev. Nejspodnější vrstvou je podkožní vazivo, které slouží jako zásobárna energie a vitamínů D, E, K a A. Nad vazivem se nachází škára, což je pevná a pružná vazivová vrstva kůže, která je tvořena sítí elastických a kolagenových vláken. Na hranici pokožky a škáry se nachází nervová zakončení pro dotyk, chlad a teplo. Nejsvrchnější vrstvou kůže je pokožka. Ta je tvořena mnoha vrstvami dlaždicového epitelu. Její horní vrstvy neustále rohovatí, odumírají a odlupují se. Celá pokožka se obmění asi za 3-4 týdny.

Jaké funkce má kůže?

Kůže má mnoho funkcí. Pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu, je v ní uloženo mnoho receptorů, které reagují na teplo, chlad, tlak a poranění. V podkožní vazivu se skladuje tuk a vitamíny v něm rozpustné. Kůže je vedle ledvin dalším důležitým orgánem pro odvádění škodlivin z těla. Plní především funkci ochrannou, vytváří totiž bariéru mezi vnějším a vnitřním prostředím. Chrání naše tělo proti vniku nebezpečných mikroorganismů, škodlivých látek a před UV zářením.

Porušením bariérové funkce kůže, může vést k vývoji řady chorobných stavů.

Jak nás kůže chrání?

Na povrchu pokožky celého těla se nachází hydrolipidová vrstva tzv. ochranný kožní film. Ten je tvořen produkty činnosti našich mazových a potních žláz v kombinaci s neustále se odlupujícími odumřelými buňkami rohové vrstvy pokožky. Neporušená vrstva chrání naši pokožku před  nadměrným vysušováním a negativnímu působení zevních faktorů.

pH pokožky

Zdravá pokožka má mírně kyselé pH ( v rozmezí 4,5 - 5,5) . Kyselé pH ochranného filmu usnadňuje odlupování odumřelých částí kůže a tím i její regeneraci  a zabraňuje přemnožení škodlivých mikroorganismů. Pokud dojde k narušení ochranného kožního filmu, např. používáním nevhodných mycích prostředků nebo příliš častým mytím, zapařením, kožními onemocněními, atd., pH pokožky se začne přibližovat k neutrálnímu. Toto pH je pak vhodným prostředím pro množení patogenních mikroorganismů a dalšímu poškození funkcí kůže. K vyrovnání kožního pH existují různé způsoby. Mezi nejběžnější patří pravidelné používání vhodných kosmetických přípravků.

Co způsobuje oslabení ochranné funkce pokožky?

Při každodenní starosti o pokožku  je třeba dávat pozor na to, aby její ochranná funkce nebyla příliš oslabována. Ochranný film mohou narušit nevhodně zvolené čistící, odličovací či mycí prostředky, které obsahují látky nadměrně odmašťující povrch kůže (např. tenzidy, detergenty, alkohol, saponáty,..). Také přípravky, které mají vyšší pH, mohou narušit ochrannou funkci kůže. Jedná se především o běžná mýdla, která obsahují alkalické složky (mají pH až 12). Ta změní pH pokožky po umytí do slabě alkalického.

U zdravé pokožky se správná hodnota pH (4,5-5,5) samovolně obnoví během 3-4 hodin po umytí. U dětí, starých a nemocných lidí je tento děj mnohem pomalejší a delší. V ohrožení jsou také lidé se sklonem k ekzému, lupénce, alergiím nebo s velmi suchou pokožkou. Ti by měli výběru vhodných prostředků věnovat zvýšenou pozornost. Ke změně kožního filmu přispívá i častější mytí obyčejnou vodou. Ta má neutrální pH a při častém působení dokáže nepříznivě měnit i pH naší pokožky.

Jak se o naši pokožku správně postarat?

Většina z nás věnuje zvýšenou péči pokožce obličeje. Zapomínat bychom však neměli ani na zbytek našeho těla. Rozumná a pravidelná péče o pokožku a volba vhodných a šetrných prostředků, které zajistí potřebné zvlhčení a promaštění, může bariérovou funkci kůže posílit a tím pozitivně přispět k jejímu zdravotnímu stavu.

Mezi kosmetiku představující péči o celé tělo patří např. Sebamed nebo La Roche-Posay. Jejich přípravky s hodnotou pH 5,5 posilují a podporují obnovu přirozeného ochranného filmu kůže. Zvyšují hydrataci a elasticitu pokožky. Jsou určeny pro pokožku dětí i dospělých.   

 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Kosmetika a hygiena Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.