Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Jak na překyselení organismu

Lidský organismus dokáže udržovat své vnitřní prostředí stabilní a funkční, ačkoli se vnější podmínky mění. Této schopnosti se říká homeostáza, je pro zdraví člověka nepostradatelná a zásadní vliv na ni má i metabolismus. O tuto rovnováhu v těle se starají především ledviny a plíce. Metabolizace určitých potravin v těle zanechává tzv. popel. Ten je buď kyselý nebo zásaditý, záleží na tom, jestli v potravinách převládají kyselinotvorné minerální látky (fosfor a síra) nebo ty alkalické (vápník, hořčík či draslík).

Jak na překyselení organismu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Detoxikace organismu, očista organismu Léky na trávení Zvracení a nevolnost

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Potraviny a překyselení organismu

Obecně se dá říci, že živočišné potraviny a obiloviny jsou kyselinotvorné, zatímco ovoce a zelenina zásadité a cukry, tuky a škroby neutrální:

Kyselinotvorné potraviny Zásadotvorné potraviny
  • maso (včetně ryb a mořských plodů), vnitřnosti a další masné výrobky,
  • těstoviny,
  • některé ořechy a semena,
  • obiloviny (včetně pečiva),
  • káva,
  • černý čaj,
  • alkohol,
  • sycené nápoje,
  • mléko,
  • ocet,
  • čočka.
  • zelenina,
  • houby,
  • fazole,
  • sója,
  • ovoce,
  • mladý ječmen,
  • nesvařené mléko,
  • vaječný žloutek,
  • med,
  • hrozinky,
  • bylinné čaje,
  • zelené čaje.

Jak je to s překyselením organismu

Pravdou je, že konzumace jakýchkoli potravin nemůže ovlivňovat pH krve. O jeho regulaci se stará náš organismus a skladbou jídelníčku jej není možné změnit. Pokud opravdu v těle dojde k acidóze je obvykle způsobena vážnými poruchami.

Normální hodnota pH v krvi je přitom 7,4. Pro acidózu je charakteristické pH 7,35 a pro příliš zásadité prostředí stačí hodnota už 7,45. Přesto, že se jedná o vcelku nepatrné rozdíly, jsou pro správné fungování organismu zcela zásadní a mohou vést k vážným zdravotním problémům nebo dokonce ke stavu ohrožujícímu život. Takovou diagnózu ovšem může určit jen lékař.

Pokud vás někdy zastánci diet donutili změřit si pH moči, tak vězte, že tyto hodnoty vám vůbec k ničemu nejsou. pH moči sice opravdu ovlivňuje to, jestli poobědváte zeleninu nebo maso, neurčuje však pH organismu.

Jak na překyselení organismu? Dostatečně pijte!

Pro udržení homeostázy v harmonii je kromě vyváženého jídelníčku také velmi důležitý dostatečný pitný režim. To aby ledviny mohly účinně filtrovat škodlivé látky a následně je odplavovat z těla. Optimálně by měl člověk vypít 0,5 litru čisté vody na každých 15 kg své tělesné hmotnosti.

Překyselení organismu - příznaky

Důvod je jasný. Nezdravý jídelníček založený na polotovarech, živočišných pokrmech a slazených nápojích, kterému je velmi často přičítán právě původ překyselení organismu, vede totiž k příznakům, které se v souvislosti s acidózou často uvádějí:

  • dlouhodobá únava,
  • snížená výkonnost,
  • bolesti hlavy,
  • časté pálení žáhy,
  • zažívací potíže,
  • špatné trávení nebo
  • různé ekzémy.

Čím odkyselit organismus

  • Vyvážený jídelníček - Pamatujte na to, že jakkoli jednotvárná strava může vždy nabourat rovnováhu organismu, narušit jeho správné fungování a také snížit imunitu. Základem zdraví je tedy vyvážený a pestrý jídelníček založený na dostatku vlákniny (zelenina a v menší míře i ovoce), celozrnných produktů a také na optimálním množství bílkovin.
  • Pitný režim - Dalším nepostradatelným krokem ke správnému fungování těla je i dostatečný pitný režim. Ten by měl být založen na pitné vodě, případně bylinných čajích. Naopak bychom měli omezit příjem kávy, černého čaje a zcela vyhnout bychom se měli slazeným limonádám, džusům z koncentrátů a ideálně i alkoholu.
  • Detoxikace: Pravidelné odstraňování toxinů z těla je perfektním prostředkem k homeostáze. Můžeme buďto užívat detoxikační byliny, jako je například ostropestřec mariánský a zároveň některé vitamíny (E) nebo se můžeme spolehnout na komplexní doplňky stravy, které byly k tomuto účelu vyrobené, jako je třeba Renol pro detoxikaci ledvin, Lipovitan DUO pro očistu jater a podporu jejich regenerace nebo další přípravky pro detoxikaci celého těla.
  • Doplňky stravy - Pro rychlou úlevu od nepříjemného pálení žáhy je vhodné úžívat například: tobolky, žvýkací tablety nebo kapky. Mějme ale na paměti, že pokud tyto přípravky potřebujeme užívat často, měli bychom raději navštívit lékaře.
  • Zdravý životní styl - Ke správnému vnitřnímu nastavení a pohodovému trávení také značně přispívá zdravý životní styl. V každodenním programu by tedy neměl chybět pravidelný pohyb, pobyt na čerstvém vzduchu, relaxace, vydatný spánek a naopak bychom se měli maximálně vyhýbat stresu.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

31. říjen 2024

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.