Lékárna.cz

Poševní prostředí v rovnováze

Záněty v intimních partiích jsou častým problémem, který znepříjemňuje život mnoha ženám. Poradíme, jak zánětům předcházet a proč je důležité tělo "vyladit."

Poševní prostředí v rovnováze
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Nejčastější příčiny poševních zánětů

  • hormonální nerovnováha,
  • oslabená imunita,
  • antibiotika,
  • přemíra cukrů ve stravě (i sladké ovoce se počítá),
  • nákaza pohlavní cestou

Vaginální ekosystém

Je-li tělo zdravé, poševní prostředí je v rovnováze a tvoří přirozenou ochranu před rozšířením infekce. Dojde-li k narušení prostředí, může dojít k přemnožení patogenů a je nutné zpět nastolit rovnováhu.

Koupele i změna jídelníčku jako prevence

Jako prevence nebo léčba mírných obtíží jsou vhodné sedací koupele v mořské vodě s několika kapkami tea tree olejíčku. Tea tree olejíček najdeme i v řadě mycích gelů či emulzí na intimní hygienu. Jako prevence pomůže i změna jídelníčku - zařaďte do něj česnek, cibuli, křen, zelenou listovou zeleninu a kysané mléčné výrobky. Naopak omezte kávu, alkohol a sladké potraviny. 

Jak zánětům předcházet

Když je tělo i psychika v harmonii, neměla by nás rozhodit ani návštěva bazénu či sauny, což jsou nejčastější místa nákazy. Kromě zdravé stravy, dostatku kvalitního spánku a klidu lze tělo podpořit i celou řadou doplňků.

Probiotika

Mykózy a vaginální infekce jsou důsledkem oslabeného organismu. Imunita člověka sídlí z velké části ve střevech. Aby byly střeva v mikrobionální rovnováze, je vhodné užívat alespoň po dobu tří měsíců probiotika s co největším počtem kmenů živých kultur. Správně osídlená střeva mají významný vliv pro zdravé poševní prostředí.

Vaginální probiotika

Obnovují a posilují přirozenou mikroflóru v pochvě. Doporučují se používat pro pravidelnou péči o prostředí pochvy, ale také po užívání antibiotik, které mohou poševní prostředí významně narušit. Dále při objevení výtoku nebo prvních známek infekce. Do pochvy se zavádí buď jako čípky nebo jako probiotické tampóny.

Poševní výplachy

Ulevit od svědění, pálení a výtoku mohou také poševní výplachy.  Použít je můžete v akutním případě, před návštěvou svého gynekologa, ale také jako součást běžné ženské hygieny, např. po návštěvě bazénu. 

Jablečný ocet upraví poševní pH

Při běžných obtížích velmi účinně upraví poševní pH nepasterizovaný jablečný ocet. Stačí smíchat 2 lžíce jablečného octa do sklenice vlažné vody. K výplachu použijte irigátor nebo velkou stříkačku (bez jehly) a provádějte jej 2x denně. Výplach octem rychla vyrovnává pH na správné kyselé, které nedá přemnoženým kvasinkám či bakteriím šanci.

Doplňky pro odstranění dysbakteriózy

V lidském těle velice často dochází k přemnožení nežádoucích bakterií a vzniká tzv. dysbakterióza. Nejčastěji dochází k přemnožení kvasinky candida albicans. Na trhu existuje celá řada doplňků, která má pozitivní vliv na opětovné získání bakteriální rovnováhy. Přemnožení kvasinky candida albicans může být příčinou zánětu v pochvě.

Odkyselení organismu

Bakteriální nerovnováha jak v pochvě, tak v celém těle, může být způsobena překyselením organismu. Správné pH se udržuje především stravou, ve které by měly být zastoupeny více zásadité potraviny před kyselinotvornými a dále dostatek pohybu a správné dýchání. Někdy se nám však nedaří zajistit si kvalitní stravu a dostatek pohybu a je dobré tělo podpořit doplňky, které pomohou tělu s návratem ke správnému pH. Možné je využít doplňky k úpravě acidobazické rovnováhy organismu nebo čajové bylinné směsi.

Navštivte svého gynekologa

Pokud se po týdnu samoléčby potýkáte stále s obtížemi, které se nelepší nebo stupňují, je vhodné raději navštívit svého gynekologa. Po vyšetření a odebrání stěru stanoví přesnou příčinu vašich obtíží a nasadí účinnou léčbu.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.