Lékárna.cz

Jak pečovat o čerstvé tetování

Poradíme vám, jak pečovat o čerstvé tetování, tak, aby zůstalo krásně barevní a dobře se zahojilo. Zvýšená péče se v tomto případě vyplatí.

Jak pečovat o čerstvé tetování
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Než půjdete do tetovacího salónu

  • alespoň 24 hod. před návštěvou tatéra nepijte alkoholické nápoje - prokrvují totiž cévy, mohli byste více krvácet a celý tetovací proces by se zkomplikoval
  • doporučujeme nepít kávu a nebrat žádné podpůrné léky

Při samotném průběhu se můžete ptát svého tatéra na detaily, které vás zajímají. Po něm následuje ta nejdůležitější péče.

Péče začíná už těsně po tetování

V tetovacím salónu vám tetování zabalí do zvláštní fólie, která by měla na kůži zůstat maximálně několik hodin. Doma tetování velmi často omývejte vodou a velmi jemným, například dětským, antibakteriálním mýdlem. Potom stačí tetování lehce osušit čistým ručníkem nebo papírovým ubrouskem. Pokud vám krytí nejde odstranit lehce, nikdy jej neodtrhávejte, ale zkuste jej lehce namočit. První dva dny se tetování vůbec krémem nemaže, musí se totiž počkat, až vyschne.  Po vysušení namažte tetování krémem Bepanthenem.  Na kůži by neměla zůstat silná vrstva, ale jen tenký film, aby mohla pokožka dýchat a správně se hojit. Pokud se kůže stále hojí, nemažte místo žádným jiným krémem.

První noc po tetování si kůže vytváří vlastní ochrannou vrstvu, a tak musí být pokožka v klidu. Ráno tetování opět omyjte jemným antibakteriálním mýdlem.

Jak je to s mazáním…?

Tetování nemažte až příliš. Pokud byste to s ním přeháněli, může kůže začít mokvat nebo by se vám mohla vyskytnout vyrážka nebo pupínky. Podle potřeby doporučují tatéři mazat 2-4× denně po dobu jednoho týdne pouze krémem Bepanthen. Jde zejména o to, aby se vám do kůže dostaly účinné látky obsažené v hojivém krému. Mazání je přitom nejdůležitější částí v péči o tetování. Pokud zapomenete, kůže vyschne a mohou vám popraskat stroupky. To nesvědčí ani vaší pokožce ani tetování.

Péče v následujících týdnech

V druhém a třetím týdnu tetování natírejte už pouze ráno a večer pleťovým krémem, například s panthenolem nebo s vitamínem E, který regeneruje pokožku. Sami poznáte, kdy kůže přestane být citlivá a zatáhne se. Některé tetovací salóny dokonce nabízejí kontrolu tetování po určité době. Taková služba pro vás bude určitě skvělá, protože oko odborníka může posoudit, zda se tetování zahojilo správně a proces je u konce.

Tipy pro čerstvé tetování

  • V prvním týdnu se vyvarujte dlouhodobého kontaktu s vodou, tetování pouze opatrně oplachujte pod tekoucí vodou.
  • Po dobu tří týdnů nechoďte do bazénů, do slané vody, do sauny nebo do rybníků a jezer. Hrozí zde riziko zanesení infekce do hojící se kůže.
  • Po dobu jednoho měsíce tetování chraňte před sluníčkem a také se vyhněte obloukem soláriu. I poté jej ale natírejte krémem s ochranným faktorem, jinak může barva vyblednout.
  • V prvních dnech se také doporučuje při spaní nosit volné tmavé triko, protože tetování může vypuzovat přebytečnou barvu.
  • Kůže u čerstvého tetování musí dýchat a nikdy nesmí vyschnout, neměla by ale být přemaštěná.
  • Nepoužívejte hojivé masti s antibiotikem a tetování nezakrývejte obvazem.

Nechte hojení volný průběh

Hojení tetování si žádá svůj čas a vaší trpělivost. I když budete v pokušení, v žádném případě nestrhávejte stroupky vzniklé hojením a tetování nikdy neolupujte. Nejen, že byste mohli tetování poškodit, ale navíc si zaděláte na nevzhledné jizvy. Z krásného motivu se tak může stát nehezký zjizvený patvar.

Přírodní přípravky na pokožku

Bambucké máslo skvěle ošetří místa, která se mají hojit a vytváří hojivou vrstvu, aby kůže nevysychala a nepraskala. Postačí v tenké vrstvě ošetřit několikrát denně a udržovat lehce promazané. Šípkový olej je vynikající na ošetření hojící se pokožky. Obsahuje řadu výživných látek, vitamín C, E a jiné. Hodí se na jizvy, vrásky a hojící se rány. 

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.