Lékárna.cz

Pampeliška lékařská

O tom, že je pampeliška nejen krásná, ale i velmi léčivá bylina věděli už staří Řekové. V antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Oblíbené byly zejména jarní bylinné kúry.

Pampeliška lékařská
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jaké látky najdeme v pampelišce?

Pampeliška obsahuje široké spektrum léčivých látek. Obsah inulinu v podzimních měsících je až 40 procent. Množství vitamínu C je naopak nejvýznamnější hned na jaře. Z dalších látek je známa přítomnost aminokyselin, hořčin, tříslovin a kaučuku. Některé druhy pampelišky byly dokonce pěstovány v bývalém SSSR k výrobě kaučuku v období válečných konfliktů.

Pampeliška je často vnímána jako luční plevel. Zkrášluje zahrady, ale zároveň často i ničí anglické trávníky. Díky typickým, padáčky opatřeným semenům dokáže putovat na dlouhé vzdálenosti a pokrýt tak během pár let i poměrně rozlehlé plochy.

Jako léčivou surovinu sbíráme nejčastěji pampeliškové kořeny, a to buď na jaře nebo na podzim. K přípravě pampeliškového salátu se sbírají listy v období od května do června.

Jak pampeliška působí

Pro léčivé účinky byliny svědčí už její český přívlastek – lékařská. Extrakt se užívá k léčbě ekzémů, zmírnění žlučníkových a ledvinových kolik, při nemocech jater a sleziny, zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy.

Mladé listy jsou bohaté na obsah vitamínu C a minerálních látek. Z minerálních látek je význam zejména mangan a draslík. Jarní salát připravený z těchto listů v mnohých zemích zastupuje salát hlávkový. Povzbuzuje trávení a podporuje chuť k jídlu.

Pozor na…

Příprava a uskladnění byliny je velmi důležité. Nedostatečně vysušené kořeny snadno plesnivějí. Sušené kořeny je pak stejně jako u ostatních léčivých bylin třeba chránit před škodlivým hmyzem.

K čemu se dá použít

Dnes se droga nejčastěji používá jako součást žlučníkových a močopudných čajů. Využívá se i jejího chuť povzbuzujícího působení. Jako podpůrný lék se užívá při léčbě cukrovky.

Nálev se připraví ze 2 čajových lžiček sušené byliny na jeden šálek vody. Při zánětlivém postižení močového ústrojí, ledvinových a žlučových kamenech, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy se užívá čaj nejlépe v dávce jeden šálek dvakrát denně.

Pampeliškový salát z mladých lístků se pro vysoký obsah vitamínu C připravuje nejčastěji na jaře. Příprava je jednoduchá - mladé listy pampelišky nadrobno nakrájíme, přidáme trochu najemno nasekané cibule, trochu octa a oleje a špetku soli a cukru.

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Dermokosmetika Léky na trávení

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.