Lékárna.cz

Maminkou: Kolika, aneb když jsem pochopila pojem čtvrtý trimestr

Čtvrtý trimestr - zvláštní slovní spojení, co? :-) Používá ho americký pediatr Dr. Harvey Karp. Ten se domnívá, že miminka přichází na svět o tři měsíce dříve než by pro ně bylo dobré. Proto jsou tak křehká, vykulená, nezralá a uplakaná.

Maminkou: Kolika, aneb když jsem pochopila pojem čtvrtý trimestr
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Většina maminek i lékařů se domnívá, že ten urputný pláč nebo skoro až jekot jejich drobečků je způsoben tím, že je bolí bříško, že se potřebují vykakat nebo zbavit prdíků. Říkají tomu kolika. Dr. Karp je však přesvědčen, že pod pojmem kolika se skrývá mnohem víc. Kromě bolesti bříška také citlivost, temperament, únava, příliš mnoho podnětů a především nezralost. Zkrátka chybějící čtvrtý trimestr. A mně to dává velký smysl! Díky tomuto objevu jsem se na koliku začala dívat jinak a dokázala jsem Bartíkovi pomoct.

Co pomáhá nám v boji s kolikou

Každé miminko je jiné a na každé platí jiný fígl jak ho utišit a pomoci mu. Než si rodiče vytvoří vlastní soubor tišících triků, může to nějakou dobu trvat. Nechte se inspirovat těmi mými.

V prvé řadě to chce hlavně zachovat klid, naučit se velké trpělivosti a pro několik týdnů se vzdát skoro všech vlastních potřeb. Moc se nevyspíte, na úklid nezbude ani čas ani energie a sotva si stihnete namazat rohlík s máslem… Ale ono se to pomalu zlepšuje a časem zvládnete dát prádlo do pračky nebo si i v klidu dojít na záchod :-)

Mým největším pomocníkem, který mě zachránil od Bohnic a od upadnutí rukou, je nosící šátek. Než si miminko zvykne, může to chvilku trvat, ale pak přijde velká úleva! Když si Bartíka uvážu do šátku, během pár chvil usne a já mám volné ruce. Můžu uvařit, vyprat, zajít se psy - čím více pohybu a ruchu, tím delší a klidnější spánek. Miminka jsou jako malí klokánci, potřebují ještě donosit. Proč si vzájemně nedopřát pro oba to nejlepší? Navíc jsou ve schoulené poloze a hřejí se o tělo maminky - bolesti bříška jsou pak minimální.

První týdny jsme také hodně využívali tišící metody již zmíněného Dr. Karpa. Jak vyvolat u miminka tišící reflex? Miminko pevně zavinout, otočit ho na bok či bříško, intenzivně ho houpat, zařídit nějaký šum (Bart si oblíbil vysavač) a nakonec mu dát dudlík. S ním však opatrně, zhruba po 5 měsících si k němu vybudují citový vztah a pak už se ho zbavuje jen těžko. Když se tyto metody provádějí správně, opravdu fungují. Teď už to tolik nepotřebujeme, ale když přijde krize, vysavač nebo digestoř to jistí! :-) Ať už to zní jakkoliv bláznivě, věřím, že mnoho maminek má podobnou zkušenost. Tento monotónní zvuk totiž miminku připomíná hluk, který poslouchalo 9 měsíců v bříšku. Ticho vlastně vůbec nemají miminka ráda.

To, že je potřeba během kojení upravit jídelníček, je známá věc. Ale možná nestačí vynechat zelí, čočku a čerstvý rohlík. Já do toho šla naplno a vynechala jsem opravdu spoustu potravin… Jaké dobroty mi v mém chudém jídelníčku zbyly, to vám napíšu v dalším článku. Každopádně i zde platí to, že každé miminko je jiné a je potřeba zbystřit, co právě tomu vašemu nedělá dobře. Je dobré si dávat pozor nejen na nadýmavé potraviny, ale také na alergenní a těch je celá řada.

Zkuste si představit, že skoro celý den jen ležíte na zádech a jen občas hýbete hlavou, rukama či nohama… Ještě se divíte, že mají miminka s kakáním a prděním tolik práce? :-) Možná to někdy vypadá, že to nepomáhá, ale pravidelné cvičení s nožičkami a masáž bříška umí dělat zázraky. Nejlépe před každým kojením. Když se střeva trochu rozpohybují, mléko pak v bříšku nedělá takovou neplechu. Bartíkovi se mnohdy uleví i tehdy, když ho položím na bříško, přestože se u toho většinou vzteká. Na masáž bříška používám krém Pupík.

Kapičky a probiotika

Kromě fíglů, které jsem vám popsala výše, existuje také pomoc ve formě léků či doplňků stravy určených právě pro miminka trpící kolikou. Řekla bych, že po tom sáhne každá maminka, která má doma plačící miminko. Ani já jsem tedy nebyla výjimkou. Představím vám, jaké máte možnosti.

Kapičky, které obsahují látku simeticonum

Existuje jich celá řada a liší se v podstatě pouze v množství účinné látky. V různých diskuzích na internetu se dočtete, že jedna maminka má dobrou zkušenost s těmi, druhá zase s jinými. Já si vybrala Espumisan. Doporučuje se podávat před každým kojením. Přestože se prý látka do tělíčka nevstřebává a jak do střeva přijde, tak zase odejde, snažím se Bartíka chránit před chemií, co to jde, a tak mu je dávám jen občas na večer. Kromě Espumisanu můžete zvolit třeba kapky Infacol, Sab Simplex nebo Lefax.

Přírodní kapičky Babycalm

Kapky Babycalm jsou velmi oblíbenou alternativou k těm chemickým. Někomu prý zabírají úplně, někomu zase vůbec. Řekla bych, že Bartíkovi se po nich většinou uleví. Jsou zcela přírodní, takže se nebojím mu je občas dát. Obsahují pouze fenyklový, anýzový a mátový olej. A zajímavostí je, že se vyrábějí v Izraeli.

Probiotika

Podpořit střevní mikroflóru můžete pomocí probiotik nejen u sebe, ale i u svých miminek a batolat. Je třeba však vybírat z těch, které jsou určeny právě pro ty nejmenší. Já před nedávnem pořídila Laktobacílky Baby od značky SWISS. Zatím jsem je Bartíkovi dala jen dvakrát, tak nemůžu hodnotit, jestli fungují. Podávání není úplně snadné. Je potřeba prášek dostat ven z tobolky a rozmíchat ho v mléce. Na tohle nemáme každý den náladu :-) Velmi oblíbené mezi maminkami jsou probiotické kapky BIOGAIA ProTectis. Dále můžete vyzkoušet prášek PEARLS baby, od Biopronu Laktobacily Baby v tobolkách nebo Biopron Junior v podobě sáčků. A nebo Apo-Laktík, který je sice dražší, ale podání je jednoduché - pomocí pipety. Ať už vyberete jakékoliv probiotika, miminku určitě neuškodí, možná pomohou... a to za vyzkoušení stojí ;-)

Čím je Bartík starší, tím méně pláče a občas přihodí i nějaký ten úsměv, kterým mi vynahradí veškerou tu náročnou péči v prvních týdnech jeho života. Tak i ostatním maminkám přeji hodně sil do náročných začátků a doufám, že některým pomohou i moje tipy a rady.

Klára

Navštivte související produktové kategorie
Probiotika a laktobacily Děti a maminky

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.