Lékárna.cz

Na co je lékořice a jaké má účinky

Chutnají vám lékořicové pendreky? Lékořici ovšem neobsahují jen tyto cukrovinky - povíme vám, jaké má lékořice účinky a k čemu je dobrý lékořicový čaj.

Na co je lékořice a jaké má účinky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Historie lékořice v léčitelství

Lékořice je s oblibou využívána již od dob egyptských faraónů. Mattioliho herbář zmiňuje zevrubný postup při pěstování, sklizni i přípravě léčivých prostředků z lékořice. Ani středověku se tedy podmanivá vůně a lehce štiplavá chuť lékořice nevyhnula. V Českých zemích bylo pak nejoblíbenější používání lékořice ve formě odvaru.

Lékořice lysá

Většina z nás zná lékořici asi jen jako asfaltově černou hmotu z dětských lékořicových pendreků. Jak vlastně lékořice jako rostlina vypadá? Lékořice je poměrně vysoká bylina s rovným silným stonkem a dlouhými kořeny. Dorůstá do výšky jednoho metru. Květ se objevuje v létě uspořádaný do bledě fialových rovných hroznů.

Lékořice - účinky

Látky z lékořice působí příznivě na tvorbu žaludečních šťáv, působí tak na vyrovnané fungování zažívacího systému. Prospívá správné hustotě hlenu v dýchacích cest, kterých se pak tělo snadno zbaví. Používá se tak v doplncích stravy či čajových směsích na podporu správné funkce dýchacích cest. Celkově také prospívá zdraví močové a reprodukční soustavy mužů i žen. Z dalších vlastností patří duševní klid, rovnováha, normální stav naší energie i normální činnost imunitního systému.

Obecně lze říci, že lékořice podporuje normální správnou činnost a stav:

  • kloubů a pokožky
  • energii a metabolismus těla
  • zažívacího, močového a pohlavního systému
  • dýchacího systému
  • imunity
  • duševní vyrovnanosti

Lékořice v bylinných čajích Lékárníkův čaj

Lékořici proto najdeme proto v řadě bylinných čajových směsí. Najdete je u nás pod názvem Lékárníkův čaj. Lékořici obsahují tyto bylinné čaje:

  • Lékárníkův čaj při menopauze
  • Lékárníkův čaj na prostatu
  • Lékárníkův čaj na dýchací cesty
  • Lékárníkův čaj pro zdravou menstruaci
  • Lékárníkův každodenní čaj pro děti

Lékořice a léky

Lékořice by se neměla konzumovat kvůli riziku interakcí v případě, že užíváte následující léky: 

  • léky na vysoký krevní tlak
  • diuretika
  • lék na srdce digoxin
  • kortikosteroidy

Dlouhodobě by se lékořice neměla užívat u žen užívajících hormonální antikoncepci, nebo lidí, častěji užívajících laxativa.

Na co si dát pozor při užívání lékořice

Nadměrné dlouhodobé užívání extraktu z lékořice se může projevit zvýšením krevního tlaku a potlačením tvorby moči. Při dlouhodobé konzumaci působí látky z lékořice podobně jako kortikosteroidy (tj. hormony produkované kůrou nadledvin), proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje. Pokud se výtažky z lékořice užívají krátkodobě v přiměřených dávkách, nemusíme se toxických účinků obávat.

Použití lékořice

Tradičně je lékořice součástí řady bylinných směsí či doplňků stravy (například čaj Pulmoran) a dalších receptur. Najdeme ji hojně také v řadě indických či čínských čajových směsí. K dostání jsou i lékořicové bonbony či sirupy.

Kde roste a jak se sbírá lékořice

V České republice můžete lékořici najít například na jižní Moravě – oblast kolem Mikulova, Bzence a Hustopeče. Původně pochází lékořice ze Středomoří. V našich zemích se začala pěstovat až v 16. století. Kořeny lékořice lysé se sbírají na podzim. Sušení probíhá při teplotě kolem 30 °C.

Příprava extraktu z kořene lékořice je poměrně jednoduchá. Kořen se naseká na malé kousky a rozemele. Vzniklá hmota se dále vaří dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu. Extrakt má potom podobu dobře známého lékořicového pendreku.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Nevíte-li si rady s použitím a vhodností lékořice, obraťte se o radu na naše lékárníky v odborné poradně.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.