Lékárna.cz

DHA (dokosahexaenová kyselina)

Jak a proč užívat rybí olej, aby měl skutečně zdraví prospěšné účinky? Prozradíme v našem článku.

DHA (dokosahexaenová kyselina)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Rybí olej a DHA kyselina

Podstatnou složkou rybího oleje je kyselina dokosahexaenovová. Jejím vhodným zdrojem je tedy olej nebo i ryby. V době kojení pokryje obvykle potřebu DHA u dítěte dostatečně mateřské mléko.

Kyselinu dokosahexaenovou řadíme do skupiny látek odborně nazývaných omega-3 mastné kyseliny, která je podskupinou tzv. esenciálních nenasycených mastných kyselin. Esenciální znamená, že jsou pro lidské tělo nezbytné; přitom si je však nedokáže vytvořit a jediným zdrojem je potrava. Tato skupina látek se nazývá také polynenasycené mastné kyseliny či vitamín F.

Nejdůležitějšími omega-3 kyselinami v rybím oleji jsou DHA (dokosahexaenová kyselina) a EPA (eikosapentaenová kyselina) 

Denní dávka DHA a EPA

DHA je důležitá pro správnou funkci mozku, zraku a srdce. Denně bychom měli přijmout alespoň 250 mg DHA a EPA.

Co umí omega-3 kyseliny (DHA a EPA)

  • DHA a EPA podporují udržení správné hladiny triglyceridů v krvi. Toho lze dosáhnout užíváním minimálně 2 g DHA  a maximálně 5 g kombinace DHA a EPA denně
  • Omega-3 mastné kyseliny jsou významně zastoupeny v nervových tkáních, proto jejich dostatek pomáhá uchovat mozek a nervy zdravé.
  • Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro normální vývoj zraku a mozku plodu a kojence do 1 roku života. Pro tento účel je vhodný například Superfolin.

Jak funguje DHA v organismu

DHA je důležitá zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci mozku, oka a srdce. Hraje významnou roli v procesu zapamatovávání, zejména v dětství je potřebná pro správný mentální vývoj.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Doplňky stravy na cholesterol a srdce Imunita doplňky stravy

Přečtěte si také

Jaké jsou příznaky variant onemocnění covid-19, jaká je inkubační doba a jak mírnit jejich průběh, se dozvíte v našem článku.

více

Fenylketonurie (PKU nemoc) je poměrně vzácná dědičná porucha metabolismu, která vlivem nedostatku jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy způsobuje hromadění aminokyseliny fenylalaninu v krvi a…

více

Botulotoxin je jeden z nejnebezpečnějších jedů, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tento toxin je zodpovědný za závažné onemocnění známé jako botulismus, které může mít fatální následky.…

více

Povodně mohou mít devastující dopady na domácnosti, infrastrukturu a zdraví obyvatel. V září 2024 se Česká republika potýká s rozsáhlými povodněmi, které přinášejí nejen materiální škody, ale i…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.