Rybí olej a DHA kyselina
Podstatnou složkou rybího oleje je kyselina dokosahexaenovová. Jejím vhodným zdrojem je tedy olej nebo i ryby. V době kojení pokryje obvykle potřebu DHA u dítěte dostatečně mateřské mléko.
Kyselinu dokosahexaenovou řadíme do skupiny látek odborně nazývaných omega-3 mastné kyseliny, která je podskupinou tzv. esenciálních nenasycených mastných kyselin. Esenciální znamená, že jsou pro lidské tělo nezbytné; přitom si je však nedokáže vytvořit a jediným zdrojem je potrava. Tato skupina látek se nazývá také polynenasycené mastné kyseliny či vitamín F.
Nejdůležitějšími omega-3 kyselinami v rybím oleji jsou DHA (dokosahexaenová kyselina) a EPA (eikosapentaenová kyselina)

Denní dávka DHA a EPA
DHA je důležitá pro správnou funkci mozku, zraku a srdce. Denně bychom měli přijmout alespoň 250 mg DHA a EPA.
Co umí omega-3 kyseliny (DHA a EPA)
- DHA a EPA podporují udržení správné hladiny triglyceridů v krvi. Toho lze dosáhnout užíváním minimálně 2 g DHA a maximálně 5 g kombinace DHA a EPA denně
- Omega-3 mastné kyseliny jsou významně zastoupeny v nervových tkáních, proto jejich dostatek pomáhá uchovat mozek a nervy zdravé.
- Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro normální vývoj zraku a mozku plodu a kojence do 1 roku života. Pro tento účel je vhodný například Superfolin.
Jak funguje DHA v organismu
DHA je důležitá zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci mozku, oka a srdce. Hraje významnou roli v procesu zapamatovávání, zejména v dětství je potřebná pro správný mentální vývoj.
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.