Co je kudzu
Kudzu, Pueraria lobata neboli vinný keř, jsou vyjímečné keře, původem z Japonska. Již v době 200 let před naším letopočtem využívali úspěšně tuto rostlinu tamní léčitelé ve formě prášku vyrobeného z kořene této rostliny.
Puerarie jsou popínavé byliny nebo keře, často s hlízovitými kořeny. Listy jsou trojčetné, s velkými celistvými nebo laločnatými lístky. Květy jsou krásně modré nebo purpurové.
Je známo několik druhů těchto rostlin. Jde o extrémně houževnatou rostlinou, která je v některých oblastech je považována za otravný plevel. Velké problémy mají s touto rostlinou například ve Spojených státech, kde se vymkla kontrole a mění tamní ekosystém. Puerarie laločnatá je dokonce uvedena na seznamu 100 nejinvazivnějších rostlin na světě.

Co obsahuje kudzu
Kořen kudzu je zásaditý, neobsahuje laktózu a lepek, takže ho mohou používat i lidé trpící celiakií nebo intolerancí laktózy. Kudzu je nesmírně bohaté na množství minerálů, včetně fosforu, vápníku a železa. V kořenech Puerarie laločnaté (Pueraria montana var. lobata) byl zjištěné obsahové látky se silnou antioxidačni aktivitou. Z květů byly izolovány isoflavonoidy – rostlinné estrogeny. Kořeny a listy jsou bohaté na aminokyseliny.
Co umí kudzu
Jde sice o rostlinu doslova napěchovanou prospěšnými látkami, které fungují jako velmi silné antioxidanty, vzhledem k omezené legislativě zde nemůžeme mnohé účinky citovat. Na okraj stojí ale zmínka, že kudzu dokáže stabilizovat nervový systém člověka, a proto jej v dnešní době využívají lidé citliví a také abstinující ze závislosti na alkoholu, nikotinu či drogách.
Jak se užívá kudzu
Kudzu bílý prášek může použít tak, že jej ve formě 1 čajové lžičky rozpustíme v 1 hrnku studené vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Prášek by měl být důkladně promíchán a poté několik minut mírně povařit. Pak se nápoj vypije samostatně, nebo si jej můžeme ochutit jablečným džusem.
Nápoj z kudzu bychom měli pít po dobu 7 až 14 dnů, abychom dosáhli znatelného účinku
Ve formě doplňku stravy najdeme kudzu v kapslích, lihové tinktuře nebo kapslích.
Před tím než na trh přišel velký výběr z doplňků stravy, se dlouho rostlina kudzu užívala několika různými způsoby. Kromě již zmíněných obkladů, nejčastěji jako ochucení do nápoje.

Pro koho se kudzu nehodí
Konzumace tohoto typu doplňků by měla být vždy konzultována s lékařem či lékárníkem.
Kdo by se měl užívání kudzu vyvarovat:
- těhotné a kojící ženy a děti do 3 let
- lidí užívající antikoagulancia, léky na ředění krve (např. Warfarin)
- lidé s hormonálními obtížemi, hormonálním onemocněním ve spojitosti s estrogeny (enrometrióza, rakovina vaječníků a pod.)
- diabetici léčeni inzulínem
- před plánovaným chirurgicným zákrokem
Kudzu v kuchyni
V kuchyni se využívá škrobovité vlastnosti kudzu v zahuštění pokrmů všude tam, kde byste jinak použili bramborový či kukuřičný škrob. Stačí kudzu rozmíchat ve sklenici vody, jako přídavek do polévek a omáček.
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.
Pokud si nejste jisti ohledně užívání bylinek či doplňků stavy, poraďte se s lékařem či lékárníkem v naší poradně.