Lékárna.cz

Jak na zdravé opalování

Opalujte se zdravě! Máme pro vás tipy a rady na bezpečné a dlouhotrvající opálení bez spálení.

Jak na zdravé opalování
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Pomoc z přírody na opalování

GS betakaroten s měsíčkem lékařským obohacený biotinem a zinkem skvěle chrání pokožku při opalování, působí antioxidačně a zpomaluje projevy stárnutí. Pycnogenol je velmi silný a účinný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály. Bioaktivní látky v něm obsažené podporují tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce a jeho antioxidační účinek je mnohonásobně vyšší než účinek vitamínu E nebo C. Snižuje rozvoj hyperpigmentací a stařeckých skvrn. Vsadit můžete i na obklad z černého nebo zeleného čaje. Taniny obsažené v černém čaji snižují horkost těla a polyfenoly chrání pokožku před poškozením UV zářením. Účinná látka zeleného čaje epigallokatechin-3 gallát (EGCCG) je velmi silný antioxidant s protizánětlivým účinkem a chrání i proti UV záření. 

Jak se opálit, ale nespálit

  • Sluňte se postupně. Na slunci nemusíte být celý den, stačí 2-3 hodiny a pokožka si postupně zvykne na sluneční záření a získá bronzový nádech, který déle vydrží.
  • Pitný režim je základ. Tekutiny doplňujte pravidelně a v dostatečném množství. Kůže vystavená slunci je brzy vysušená, ztrácí pružnost a rychleji se na ní projevují příznaky stárnutí.
  • Vyberte si vhodný krém s ochranným faktorem a nezapomeňte namazat často opomíjená místa, jako jsou nárty, hřbety rukou, uši, rty a oční víčka.
  • Vyvarujte se zbytečnému spálení. Spálit se můžete i ve stínu, pod oblečením nebo za skleněnou zástěnou.
  • Krémem se natřete nejlépe půl hodiny předtím, než se půjdete slunit. Myslete na opětovné mazání během dne a hlavně po koupání.
  • Nezapomeňte ošetřit pokožku po opalování.

Jaký jste fototyp?

Opalovací prostředky vybírejte podle typu pleti a svého fototypu. Poté koukejte na výši ochranného slunečního faktoru (SPF – Sun Protectiong Factor), který zachycuje UV záření a umožňuje prodloužení pobytu na slunci.

Rozeznáváme 4 základní typy, ale některé zdroje uvádí až 5 typů fototypů pokožky:

  • I - velmi světlá pokožka, zrzavé vlasy, často pihy, čas první expozice 5 - 10 min.
  • II - světlá pokožka i vlasy, čas první expozice 10 - 20 min.
  • III - středně světlá pokožka, tmavší vlasy, čas první expozice 20 - 30 min.
  • IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 40 min.
  • V - velmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 90 min.

Kombinace UV indexu a fototypu vám prozradí, jaký ochranný faktor zvolit.

UV index  Kožní fototyp
  I. II. III. IV. V.
1-3 15 10 5 - -
4-6 25 20 10 5 -
7-9 40 30 20 15 10
10 a více 50 40 30 20 15

Jak funguje opalování

Při pobytu na slunci na nás působí UVA a UVB paprsky. Záření UVB stimuluje v těle tvorbu prospěšného vitamínu D, zesiluje kůži a podporuje tvorbu pigmentu. Záření UVA zbarvuje pokožku do hnědavého odstínu. Všeho ale moc škodí, opalování v nadměrné míře našemu tělu neprospívá. UVA uvolňuje volné radikály a má vliv na rychlejší stárnutí kůže. UVB způsobuje podráždění, zarudnutí až spálení kůže.

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím. 

Důležitost vitamínu D

Vitamín D má pozitivní vliv na psychické i tělesné zdraví. Podílí se na správné funkci pohybového aparátu a tělesných procesů. V období růstu působí na vývoj kostí a zubů a rovněž dohlíží na správnou funkci imunitního systému.

Jeho nedostatek způsobuje:

  • únavu
  • bolesti svalů a kloubů
  • nechutenství
  • vysoký krevní tlak
  • demineralizace kostí
  • úzkost až deprese

Nepodceňujte poopalovací péči

Velmi důležité, avšak často podceňované, jsou také přípravky po opalování. Dopřejte kůži zklidnění, obnovení vlhkosti, pružnosti a jemnosti. Pro regeneraci pokožky, redukci zarudnutí a drobných vrásek, jsou ideální krémy či mléka obsahující panthenol, aloe vera a vitamín E. Pro dlouhotrvající opálení a odstranění volných radikálů používejte produkty s obsahem betakarotenu.

 

Navštivte související produktové kategorie
Opalovací přípravky Dermokosmetika opalování

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.