Lékárna.cz

Jak na zdravé opalování

Opalujte se zdravě! Máme pro vás tipy a rady na bezpečné a dlouhotrvající opálení bez spálení.

Jak na zdravé opalování
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co pomáhá k ochraně pokožky před UV paprsky

Pro zdravé opálení myslete na dostatečný příjem ochranných antioxidantů ve stravě - ty chrání pokožku nejen před vlivem slunečního záření. Mezi tyto antioxidanty patří:

  • Pycnogenol  - je velmi silný a účinný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály. Bioaktivní látky v něm obsažené podporují tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce a jeho antioxidační účinek je mnohonásobně vyšší než účinek vitamínu E nebo C. Snižuje rozvoj hyperpigmentací a stařeckých skvrn.
  • Vitamín E, který prospívá hydrataci a regeneraci pokožky a snižuje poškození kůže vlivem UV záření
  • Astaxantin, jehož zdrojem je krillový olej. Kůži chrání před poškozením UV paprsky. Jde o silný antioxidant, který také preventivně snižuje rozvoj vrásek a vznik hyperpigmentace.
  • Lykopen - je to výjimečný karotenoid, který najdeme především v rajčatech - chrání kůži před účinky UV záření.
  • Betakaroten, jehož zdrojem je především oranžová a červená zelenina. Pokud ho chcete doplňovat pomocí doplňků stravy, užívejte ho během opalovací sezóny. Pokud by však vaše pokožka oranžověla, s užíváním přestaňte. 
  • Vitamín D - chrání tělo před volnými radikály. Během slunných dní se tvoří v těle v přiměřeném množství a chrání kůži před poškozením UV paprsky. V pokožce se ale tvoří pouze tehdy, pokud je slunci přirozeně vystavena (tj. bez použití krémů s vysokým UV). Myslete proto na výhodu pobytu venku během rána či večera, kdy můžete kůži nechat vystavenou volně po určitou dobu přirozeným účinkům slunce. 
  • Zelený čaj polyfenoly ze zeleného čaje vynikají ochranou pokožky před poškozením slunečními paprsky. Můžete ho popíjet nebo ho aplikovat ve formě obkladu na pokožku vystavenou slunci nebo po opalování. 
  • Černý čaj - při spálené pokožce ho můžete použít ve formě obkladu.  Taniny obsažené v černém čaji snižují horkost těla a polyfenoly chrání pokožku před poškozením UV zářením.

Tipy jak se opálit, ale nespálit

  • Sluňte se postupně. Zvykejte svou pokožku na slunce již od jara. Je vhodné zvýšit odolnost kůže před silným letním sluníčkem od jara. Postupně začleňte do svého opalovacího rituálu ranní či večerní hodiny během východu či západu slunce - v té době slunce již nevysílá UVB a UVA paprsky, které by opalovaly a poškozovaly pokožku, vysílá pouze infračervené světlo, které je zdravé a prospěšné pro tvorbu bezpečného opálení, tvorbu ochranného zabarvení melaninu a také pro cirkadiánní rytmus, tj. pro zdravý regenerační noční spánek. 
  • Pitný režim je základ. Tekutiny doplňujte pravidelně a v dostatečném množství. Kůže vystavená slunci je brzy vysušená, ztrácí pružnost a rychleji se na ní projevují příznaky stárnutí. Myslete na dostatek minerálů, v létě se více potíme a tím je ztrácíme. Pití vody se špetkou soli a citronu nebo zředěné minerálky vám v létě prospějí.
  • Vyberte si vhodný krém s ochranným faktorem a nezapomeňte namazat často opomíjená místa, jako jsou nárty, hřbety rukou, uši, rty a oční víčka.
  • Vyvarujte se zbytečnému spálení. Spálit se můžete i ve stínu, pod oblečením nebo za skleněnou zástěnou.
  • Krémem se natřete nejlépe půl hodiny předtím, než se půjdete slunit. Myslete na opětovné mazání během dne a hlavně po koupání.
  • Nezapomeňte ošetřit pokožku po opalování.

Jaký jste fototyp?

Opalovací prostředky vybírejte podle typu pleti a svého fototypu. Poté koukejte na výši ochranného slunečního faktoru (SPF – Sun Protectiong Factor), který zachycuje UV záření a umožňuje prodloužení pobytu na slunci.

Rozeznáváme 4 základní typy, ale některé zdroje uvádí až 5 typů fototypů pokožky:

  • I - velmi světlá pokožka, zrzavé vlasy, často pihy, čas první expozice 5 - 10 min.
  • II - světlá pokožka i vlasy, čas první expozice 10 - 20 min.
  • III - středně světlá pokožka, tmavší vlasy, čas první expozice 20 - 30 min.
  • IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 40 min.
  • V - velmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 90 min.

Nepodceňujte poopalovací péči

Velmi důležité, avšak často podceňované, jsou také přípravky po opalování. Dopřejte kůži zklidnění, obnovení vlhkosti, pružnosti a jemnosti. Pro regeneraci pokožky, redukci zarudnutí a drobných vrásek, jsou ideální krémy či mléka obsahující panthenol, aloe vera a vitamín E. Pro dlouhotrvající opálení a odstranění volných radikálů používejte produkty s obsahem betakarotenu. Na opalovanou pokožku působí zklidňujícím dojmem i přírodní pleťové vody z růže, slaměnky, smilu, levandule, heřmánku, lípy neb máty. Po aplikaci pleťové vody můžete ošetřit pokožku i jemným olejem s vitamínem E nebo aloe vera gelem.

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím.

Přečtěte si také

Potničky vznikají v důsledku ucpání potních žláz, ke kterému dochází při nadměrném pocení. Teploty nad 30°C, vysoká vlhkost vzduchu a intenzivní fyzická aktivita jsou hlavními spouštěči tohoto…

více

Úpal a úžeh má většina lidí spojeno s létem, nicméně úpal se sluníčkem souviset přímo nemusí. To je také hlavní rozdíl mezi těmito dvěma nemocemi z přehřátí, které jsou jinak velmi podobné a odlišit…

více

Zarděnky neboli rubeola jsou infekční virové onemocnění, které patří do skupiny dětských infekčních chorob. Šíří se kapénkovou cestou – kašlem a kýcháním nakažených osob. Virus se dostává do…

více

Třezalka tečkovaná patří mezi nejznámější a nejpoužívanější léčivé byliny. Nicméně tato blahodárná rostlina může výrazně ovlivnit působení mnoha léků. Pokud ji užíváte současně s jinými medikamenty,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.