Lékárna.cz

Jak na zánět dásní

Víme, jak ulevit od bolesti a krvácení dásní vhodnými přípravky i pomocí bylinek.

Jak na zánět dásní
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Bylinkoví pomocníci

Na bolestivý zánět dásní jsou vhodné ústní vody, gely nebo masážní roztoky buď na čistě bylinné bázi nebo navíc s obsahem chlorhexidinu, který má silnější antibakteriální a protizánětlivý účinek. Vynikající je například šalvějová ústní voda. Šalvěj totiž působí antisepticky a má stahující účinek. Stejně vhodné jsou přípravky na bázi čajovníkových silic, které mají široké antibakteriální, antivirotické a protizánětlivé účinky.

Jak na bolest dásně

V akutní fázi vyhledejte stomatologa nebo dentálního hygienistu, který vás dostane z nejhoršího. Odstraní zubní kámen a plak a poradí vám s technikou čištění, která je, stejně jako výběr vhodných prostředků, velmi důležitá! 

Náš tip

Zánět dásní může být způsoben nedostatečnou zubní hygienou, případně špatnou technikou čištění zubů či nevhodnými pomůckami, zejména příliš tvrdými zubními kartáčky nebo nevhodnými ústními vodami. Změňte své návyky a vaše dásně vám poděkují!

Co můžete udělat sami

Pokud vás trápí krvácení a otok dásně, případně pociťujete bolest při kousání, doporučujeme vám začít používat tyto prostředky:

  • Měkký zubní kartáček - zvolit můžete např. ultra měkké kartáčky, jež mají velmi jemné štětiny a ošetří vaše dásně s maximální péčí. 
  • Zklidňující zubní pasta - volte ty, které jsou přímo určeny pro citlivé dásně, jež jsou citlivé a trpí na záněty. 
  • Mezizubní kartáčky a dentální nitě - naučte se pečovat i o svůj mezizubní prostor! Štětinami kartáčku se do něj totiž nedostanete. Se správnou velikostí vám poradí váš zubař nebo zubní hygienistka. Případně můžete začít s těmi nejtenčími s průměrem 0,4 mm a časem velikost přizpůsobte velikosti mezer mezi svými zuby. 
  • Ústní voda na citlivé a zánětlivé dásně - je vhodným doplňkem pro péči o zuby a dásně. Snižuje množení bakterií a také vznik zubního plaku. 

Babské rady na bolest dásní

Pro  nejrychlejší pomoc nebo při mírném zánětu dásní můžete vyzkoušet ten nejjednodušší recept - odvar ze šalvěje, heřmánku, řepíku či hřebíčku, kterým budete několikrát denně proplachovat ústa.

Navštivte související produktové kategorie
Ústní vody Zánět dásní Léky na zánět dásní

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.