Lékárna.cz

Jak je to s paracetamolem

Existuje v různých lékových formách a saháme pro něj, když potřebujeme ulevit od bolesti nebo horečky. Seznamte se s účinnou látkou paracetamol.

Jak je to s paracetamolem
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Proti bolesti ano, proti zánětu ne

Paracetamol je tradiční lék používaný již od roku 1953 a především v Severní Americe se můžete setkat také s názvem "acetaminofen". Paracetamol působí proti bolesti (má analgetický účinek) a snižuje tělesnou teplotu (antipyretický účinek), avšak nepůsobí protizánětlivě.

Bez receptu? Někdy ano, někdy ne

V lékárně je běžně dostupný i bez lékařského předpisu, ale najdeme ho i v lécích, které mohou být vydávány pouze na základě receptu (např. v kombinaci s účinnými látkami tramadol, kodein).

Paracetamol není pro každého

Existují onemocnění či rizikové situace, kdy nelze užívání paracetamolu doporučit, nebo alespoň ne v takové dávce, jako je tomu u jinak zdravých pacientů užívajících paracetamol na tišení bolesti či snížení zvýšené tělesné teploty.

Pokud vynecháme vzácnou alergii na paracetamol, potom mezi riziková onemocnění řadíme zcela jistě závažné onemocnění jater (akutní zánět jater, virové hepatitidy, závažná jaterní nedostatečnost), kdy je riziko významného poškození jater, tedy tzv. hepatotoxicity, až 3,5 krát vyšší než u člověka se zdravými játry. V případě dlouhodobého stabilizovaného nezávazného onemocnění jater lze sice paracetamol užívat, ne však v plné denní dávce a délku léčby je dobré omezit na maximálně 10 dní. Rovněž je nutné nezkracovat interval mezi jednotlivými dávkami pod 6 hodin.

Podobně je doporučeno prodloužit interval mezi užitím jednotlivých dávek paracetamolu při nedostatečné funkci ledvin.

Užívání paracetamolu - rizikové skupiny

Mezi rizikové skupiny pacientů rovněž řadíme alkoholiky, u kterých je riziko poškození jater v důsledku současného užívání alkoholu a paracetamolu násobně vyšší než u abstinentů. Užívání paracetamolu by se proto měli vyhnout i lidé, kteří v nedávné době konzumovali, nebo se chystají popíjet alkoholické nápoje. Takže přípravky obsahující paracetamolu nejsou vhodné jako lék na bolest hlavy "z kocoviny". Ovšem tam je problém i s jinými léčivy.

Problém může nastat také se současným užíváním léků s obsahem jiných účinných látek, které následně negativně ovlivňují odbourávání paracetamolu v těle. Zde vznikají takzvané kontraindikace, které může následně vyústit až do poškození jater či ledvin. Mezi taková léčiva patří např., fenobarbital a primidon (oba určené hlavně k prevenci záchvatů epilepsie), či rifampicin (určený hlavně k léčbě tuberkulózy). Tento seznam však ještě není konečný.

Při užívání léků na ředění krve (např. účinná látka warfarin) může být zvýšeno riziko krvácení. Pokud užíváte warfarin, neměla by být vaše dávka paracetamolu vyšší než 2 g denně (tj. max. 4 tablety po 500 mg paracetamolu) a doba léčby by neměla být delší než tři dny. O dlouhodobějším užívání této dávky by měl vědět ošetřující lékař, a měl by zvážit případnou změnu dávkování warfarinu.

Podobně může být problém současné užívání dalšího léku na bolest s obsahem nimesulidu, který je stejně zatěžující pro játra.

Paracetamol není vhodný pro domácí mazlíčky

Pro kočky je dokonce smrtelně toxický! Pokud by se měl paracetamol podávat psům, pak výlučně na přímé doporučení veterináře.

Různé formy paracetamolu

S jakým typem užití paracetamolu se můžete potkat:

  • tablety, šumivé tablety, kapsle
  • čípky (jsou vhodné při potížích s polykáním, při zvracení nebo u dětí od 7 kg)
  • perorální suspenze (je vhodná pro dětské pacienty, výhodou je, že lze nadávkovat přesně podle váhy)
  • sáčky na přípravu horkého nápoje a sirupu (v kombinaci s dalšími léky v přípravcích určených proti nachlazení).

Obsah paracetamolu v jednotlivých lécích je různý, a proto je důležité držet se striktně doporučeného dávkování podle pokynů lékárníka nebo doporučení uvedeného v příbalové informaci o přípravku.

Dávkování paracetamolu

Pokud není při užívání paracetamolu překročena jeho maximální jednotlivá či denní dávka, nebo nejsou podceněny rizikové faktory, patří tento lék mezi velmi bezpečná léčiva. Jeho dávkování je individuálně a je odvozeno nejen na hmotnosti pacienta, ale důležitý je i samotný zdravotní stav pacienta.

Při krátkodobém užívání (do 10 dní) je doporučené dávkování pro dospělého pacienta (za dospělého považujeme v tomto případě pacienta staršího 15 let a od 50 kg) 500 - 1000 mg v intervalu 4 - 6 hodin, denní dávka max. 4 g. V případě nutnosti dlouhodobého podávání (více než 10 dní) se doporučuje snížit celkovou denní dávku na 2,5 g.

Paracetamol a těhotenství

Paracetamol při doporučeném dávkování, a po konzultaci  s lékařem anebo s lékárníkem je možné krátkodobě podávat na zmírnění bolesti, případně teploty i těhotným ženám (a to v průběhu celého těhotenství). U konkréního přípravku VŽDY pečlivě čtěte příbalovou informaci a v případě pochybností se poraďte s lékárníkem či lékařem!

Paracetamolové čípky - kdo by si měl dát pozor

Aplikace čípku s obsahem paracetamolu může být riziková pro pacienty s krvácením z konečníku či v případě zánětu v této oblasti, např. pro pacienty s ulcerózní kolitidou. V takových situacích se čípky obsahující paracetamol nemají aplikovat.

Předávkování paracetamolem

Předávkovat se paracetamolem nemusí být zas tak složité, jak se na první pohled zdá. V lékárnách a dnes i mimo ně, je možné koupit hned několik produktů s různým obsahem paracetamolu. A pokud k tomu přidáme možnost užít ještě léky s paracetamolem, které jsou na předpis, tak riziko může být ještě větší. Je důležité vždy sledovat jaké léky užíváme. 

Co dělat v případě předávkování paracetamolem

V první řadě, vyhledejte lékaře!  V praxi se používá "protijed" a to včasným podáním látky N – acetylcysteinu, který odstraní toxické metabolity paracetamolu z organismu. Terapie musí být zahájena lékařem nejpozději do 24 hod od předávkování paracetamolem (maximální účinek se dosáhne v případě, že doba z prodlení není delší než 8 hod).

N-acetylcystein je v tomto případě podávaný v dávkách, které jsou řádově vyšší, než je v běžně používaných lécích na podporu odkašlávání, a navíc se podává ve formě infuze do žíly. Proto při jakémkoliv podezření kontaktujte lékaře nebo pohotovost.

Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti o volbě léku, dávkování či vhodnosti způsobu jeho podávání, neváhejte se obrátit na svého lékárníka nebo lékaře. Získáte tak cenné rady pro bezpečnou a účinnou léčbu svých obtíží.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.