Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Ghí máslo

Ghí máslo

Ženy Kůže Tuky

Vypadá to jako máslo, voní to jako máslo, chutná to jako máslo, ale je mnohem zdravější a možná je to klíč k elixíru mládí. Přepuštěné máslo, nazývané také ghí máslo znaly už naše prababičky a jeho výroba je rychlá a jednoduchá. Název Ghí pochází z indické medicíny, kde platilo za elixír mládí a zdraví, dodnes ho v Indii používají například na lehčí popáleniny nebo potíže s trávením. Nutno dodat, že přepuštěné máslo mohou používat i lidé s alergií na laktózu.

Ghí máslo

Tajemství Ghí másla

Říká se, že v jednoduchosti je krása a platí to i u tajemství ghí másla. Už slavná česká
kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová přepouštěla máslo, protože věděla, že
nebude žluknout a vydrží v horkém počasí bez lednice i několik měsíců.

Moderní věda ukazuje, že ghí máslo obsahuje fenolické antioxidanty, které zvyšují léčivé kvality jídla. Máslo si uchovává kyselinu máselnou, mastné kyseliny, vitamíny a minerály včetně hořčíku a železa.

Co si naopak neuchovává jsou mléčné bílkoviny a laktózu, takže je vhodné pro všechny milovníky másla s alergií na mléko. Ghí máslo je tak ideální pomocník i při hubnutí nebo detoxu, protože urychluje trávení a zároveň pomáhá vázat různé nečistoty a jedy a
odvádět je z těla rychle ven.

Jak si doma vyrobit vlastní ghí máslo

Celou kostku másla vložte do hrnce a vařte na mírném ohni, aby příliš nepěnilo. Teplota
by neměla přesáhnout osmdesát stupňů Celsia. Během varu sbírejte pěnu, která se
začne vytvářet na povrchu. Převařením se máslo zbaví mléčných částic a zůstane jen
průzračný tuk, zlatavé barvy a oříškové chuti. Horkou, ale ne vařící tekutinu, přeceďte
přes čisté plátno nebo gázu do sklenice a je hotovo.

Do másla během procesu můžete přidat i různé koření, nebo stroužky česneku kvůli příchuti, bylinky přidávejte až po odstranění pěny a také je přeceďte přes plátno. Pokud chcete ghí máslo využívat jako kosmetickou masku, není nic lepšího než přidat heřmánek nebo levanduli. Celý proces by měl trvat zhruba 20-30 minut.


Využití ghí másla

Ghí máslo využijete k pečení, vaření, dušení, do polévek, omáček, pomazánek, nezkazí ani ranní smoothies, kaše, nebo překvapivě kávu. Domácí přepuštěné máslo má
nesporné výhody, je ale potřeba uvést, že na jednu polévkovou lžíci obsahuje zhruba
dvanáct gramů tuku
, a tak je potřeba s ním zacházet s mírou.

Dámy ho ocení v domácí kosmetice, ghí máslo je skvělé jako kosmetická maska pro
jasnější a čistější pleť, je skvělé jako krém na opruzeniny, dává se na jizvy nebo na
lehké popáleniny.

Alternativní indická arjuvéda

Pro inspiraci na závěr přinášíme osm možných využití ghí másla v indické arjuvédě.

  • Snižuje cholesterol
  • Posiluje játra a ledviny
  • Detoxikuje organismus
  • Podporuje plodnost
  • Je dobré pro pleť
  • Posiluje nervovou soustavu
  • Pomáhá při hemeroidech
  • Snižuje únavu
Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám