Lékárna.cz

Ghí máslo

Přepuštěné máslo, nazývané také ghí znaly už naše prababičky a jeho výroba je rychlá a jednoduchá. V indické medicíně platí za elixír a dodnes ho tam hojně používají při vaření a také péči o pokožku. Co je velká výhoda - přepuštěné máslo mohou používat i lidé s alergií na laktózu.

Ghí máslo
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tajemství ghí másla

Říká se, že v jednoduchosti je krása a platí to i u tajemství ghí másla. Už slavná česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová přepouštěla máslo, protože věděla, že nebude žluknout a vydrží v horkém počasí bez lednice i několik měsíců.

Moderní věda ukazuje, že ghí (ghee) máslo obsahuje fenolické antioxidanty, které zvyšují stravitelnost a kvalitu připraveného jídla. Máslo si uchovává kyselinu máselnou, mastné kyseliny, vitamíny a minerály včetně hořčíku a železa.

Co si naopak neuchovává jsou mléčné bílkoviny a laktózu, takže je vhodné pro všechny milovníky másla s alergií na mléko. Ghí máslo napomáhá lepšímu vstřebání a využití vitamínů z potravy a působí tak příznivě na naše trávení. Zároveň pomáhá vázat různé nečistoty z těla a přirozeně je odvádět ven.

Výhoda ghí másla

Výhoda ghí spočívá také v tom, že se nemusí na rozdíl od másla uchovávat v chladu. Díky absenci vody, která u másla způsobuje po čase žluknutí, lze ghí užívat po měsíce při pokojové teplotě. Pokud ho člověk používá vnějšně jako péči o pokožku (zejména v případě suché kůže), platí, že čím je ghí starší, tím dokonce lepší.

Jak si doma vyrobit vlastní ghí máslo

Celou kostku másla vložte do hrnce a vařte na mírném ohni, aby příliš nepěnilo. Teplota by neměla přesáhnout osmdesát stupňů Celsia. Během varu sbírejte pěnu, která se začne vytvářet na povrchu. Takto táhněte, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by měla trvat okolo 15-20 minut, čím více másla budete čistit, tím více času to zabere. Převařením se máslo zbaví mléčných částic a zůstane jen průzračný tuk, zlatavé barvy a oříškové chuti. Horkou, ale ne vařící tekutinu, přeceďte přes čisté plátno nebo gázu z více vrstev do sklenice a je hotovo.

Do másla během procesu můžete přidat i různé koření, nebo stroužky česneku kvůli příchuti, bylinky přidávejte až po odstranění pěny a také je přeceďte přes plátno. Pokud chcete ghí máslo využívat jako kosmetickou masku, není nic lepšího než přidat heřmánek nebo levanduli. Celý proces by měl trvat zhruba 20-30 minut.


Využití ghí másla

Ghí máslo využijete k pečení, vaření, dušení, do polévek, omáček, pomazánek, nezkazí ani ranní smoothies, kaše, nebo překvapivě kávu. Domácí přepuštěné máslo má nesporné výhody, je ale potřeba uvést, že na jednu polévkovou lžíci obsahuje zhruba dvanáct gramů tuku, a tak je potřeba s ním zacházet s mírou.

Náš tip

Ghí máslo oceníte i v domácí kosmetice, je skvělé jako kosmetická maska pro jasnější a čistější pleť, použít ho můžete i jako krém pro miminka, na pleť či suché ruce v zimě.

Alternativní indická arjuvéda

Z historie víme, že už před 5000 lety staroindičtí zřeci znali blahodárné účinky ghí na podporu zdravého fungování těla i mysli. Ghí je tak od pradávna považováno za jeden z nejdůležitějších a nejblahodárnějších prostředků ájurvédy. Proto je ghí často nedílnou součástí tradičních ájurvédských receptur, očistných i rasájanových terapií a indických kulturních zvyklostí. 

Témata článku
Ženy Kůže Tuky
Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Ghí másla

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.