Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Ghí máslo

Přepuštěné máslo, nazývané také ghí znaly už naše prababičky a jeho výroba je rychlá a jednoduchá. V indické medicíně platí za elixír a dodnes ho tam hojně používají při vaření a také péči o pokožku. Co je velká výhoda - přepuštěné máslo mohou používat i lidé s alergií na laktózu.

Ghí máslo
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Ghí másla

Tajemství ghí másla

Říká se, že v jednoduchosti je krása a platí to i u tajemství ghí másla. Už slavná česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová přepouštěla máslo, protože věděla, že nebude žluknout a vydrží v horkém počasí bez lednice i několik měsíců.

Moderní věda ukazuje, že ghí (ghee) máslo obsahuje fenolické antioxidanty, které zvyšují stravitelnost a kvalitu připraveného jídla. Máslo si uchovává kyselinu máselnou, mastné kyseliny, vitamíny a minerály včetně hořčíku a železa.

Co si naopak neuchovává jsou mléčné bílkoviny a laktózu, takže je vhodné pro všechny milovníky másla s alergií na mléko. Ghí máslo napomáhá lepšímu vstřebání a využití vitamínů z potravy a působí tak příznivě na naše trávení. Zároveň pomáhá vázat různé nečistoty z těla a přirozeně je odvádět ven.

Výhoda ghí másla

Výhoda ghí spočívá také v tom, že se nemusí na rozdíl od másla uchovávat v chladu. Díky absenci vody, která u másla způsobuje po čase žluknutí, lze ghí užívat po měsíce při pokojové teplotě. Pokud ho člověk používá vnějšně jako péči o pokožku (zejména v případě suché kůže), platí, že čím je ghí starší, tím dokonce lepší.

Jak si doma vyrobit vlastní ghí máslo

Celou kostku másla vložte do hrnce a vařte na mírném ohni, aby příliš nepěnilo. Teplota by neměla přesáhnout osmdesát stupňů Celsia. Během varu sbírejte pěnu, která se začne vytvářet na povrchu. Takto táhněte, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by měla trvat okolo 15-20 minut, čím více másla budete čistit, tím více času to zabere. Převařením se máslo zbaví mléčných částic a zůstane jen průzračný tuk, zlatavé barvy a oříškové chuti. Horkou, ale ne vařící tekutinu, přeceďte přes čisté plátno nebo gázu z více vrstev do sklenice a je hotovo.

Do másla během procesu můžete přidat i různé koření, nebo stroužky česneku kvůli příchuti, bylinky přidávejte až po odstranění pěny a také je přeceďte přes plátno. Pokud chcete ghí máslo využívat jako kosmetickou masku, není nic lepšího než přidat heřmánek nebo levanduli. Celý proces by měl trvat zhruba 20-30 minut.


Využití ghí másla

Ghí máslo využijete k pečení, vaření, dušení, do polévek, omáček, pomazánek, nezkazí ani ranní smoothies, kaše, nebo překvapivě kávu. Domácí přepuštěné máslo má nesporné výhody, je ale potřeba uvést, že na jednu polévkovou lžíci obsahuje zhruba dvanáct gramů tuku, a tak je potřeba s ním zacházet s mírou.

Náš tip

Ghí máslo oceníte i v domácí kosmetice, je skvělé jako kosmetická maska pro jasnější a čistější pleť, použít ho můžete i jako krém pro miminka, na pleť či suché ruce v zimě.

Alternativní indická arjuvéda

Z historie víme, že už před 5000 lety staroindičtí zřeci znali blahodárné účinky ghí na podporu zdravého fungování těla i mysli. Ghí je tak od pradávna považováno za jeden z nejdůležitějších a nejblahodárnějších prostředků ájurvédy. Proto je ghí často nedílnou součástí tradičních ájurvédských receptur, očistných i rasájanových terapií a indických kulturních zvyklostí. 

19. únor 2019
Témata článku
Ženy Kůže Tuky
Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Ghí másla

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.