Lékárna.cz

Jak se zbavit bradavice

Bradavice jsou virové onemocnění, které způsobují lidské papilomaviry (HPV). Proniknutím těchto virů do kůže či sliznic dochází ke zmnožení buněk a ty pak mohou vytvářet výstupky na kůži či sliznicích. Jde o infekční onemocnění, které se může přenést dotykem infikované kůže přímo z člověka na člověka, tj. přímo případně i nepřímo - přenosem přes předměty denní potřeba (ručníky, spodní prádlo atd. ) Vývoj běžných bradavic trvá cca 2-6 měsíců a jsou většinou neškodné a samy od sebe zmizí.

Jak se zbavit bradavice
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Čím odstranit bradavice

1. Kyselina salicylová

Přípravky s obsahem kyseliny salicylové by měly být první volbou při vaší léčbě bradavic. Jednak patří k těm nejméně finančně nákladným, zároveň však dokáží velmi účinně odstranit bradavice a navíc mají minimální vedlejší účinky.

Proces odstranění bradavic: Namočte bradavice na 10 - 15 minut do teplé vody, pemzou nebo škrabkou odstraňte z nohou ztvrdlou kůži a následně aplikujte kyselinu salicylovou. Postup opakujte, dokud bradavice zcela nezmizí. A pokud chcete celý proces výrazně urychlit, noste přes den náplasti s obsahem kyseliny salicylové.

2. Kryoterapie

Zmrazení tekutým dusíkem se hodí zejména pro odstranění bradavic na rukou. Obvykle tuto proceduru provádí kožní lékař, ale existují i kryoterapeutické přípravky pro domácí použití.

Proces odstranění bradavic: Na ložisko je aplikován tekutý dusík, který kůži spálí. Tento proces často doprovází bolest, zarudnutí, mnohdy i puchýř a zpravidla je nutné jej 3 - 4x opakovat, aby bradavice zcela zmizela. Pro následné urychlení procesu hojení, je vysoce účinné vypálené místo natírat cikatrizačním krémem.

3. Pera

Vzhledem k tomu, že na každou bradavici a na každý organismus funguje něco jiného, určitě stojí za vyzkoušení i tzv. pero na bradavice. To funguje na obzvlášť odolné bradavice na rukou a na nohou.

Proces odstranění bradavic: Aktivní gel se nanáší přímo na bradavici a nechá se 10 - 15 minut zaschnout. Proces je nutné opakovat 2x denně po dobu 4 dní s tím, že bradavice by měla následně ztmavnout a do dvou týdnu odpadnout. Výhodou tohoto procesu je zcela přesná aplikace účinné látky přímo na bradavici, nehrozí tudíž popálení okolní kůže.

Tipy, co ještě zabírá na bradavice

Kromě dermatologicky testovaných produktů můžete na odstranění bradavic také vyzkoušet další tipy:

  • Jablečný ocet - Postup: Namočte bavlněný tampon, přiložte na bradavici, překryjte šátkem a nechte působit přes noc. Opakujte každou noc, dokud bradavice nezmizí.
  • Citronová šťáva - Postup: smíchejte citronovou šťávu 1:1 s vodou a opět nechte na bradavici působit každou noc, dokud nezmizí.
  • Česnek - napomáhá správnému fungování imunity. Postup: oloupejte stroužek česneku, plátek z něj umístěte přímo na bradavici a místo přikryjte. Nechte působit přes noc a opakujte, dokud bradavice nezmizí.
  • Čirý lak na nehty - předpokládá se, dojde k udušení bradavice. Postup: Každý druhý den po dobu dvou týdnů natírejte bradavice čirým lakem na nehty.

Prevence bradavic

Vzhledem ke způsobu přenosu doporučujeme používat boty ve veřejných sprchách, koupalištích, bazénech, šatnách a saunách.  Všechny boty pravidelně dezinfikujte. Pokud již bradavici máte, nenavštěvujte do jejího vyléčení veřejná koupaliště a bazény, aby se virus dále nepřenášel.  Výskyt bradavic je spojen částečně i s imunitním systémem.  Správně aktivní imunitní systém pomohou udržet např. imunoglukany, echinacea, rakytník, dostatek vitamínů a minerálů.

Bradavice na noze

Na noze se bradavice nejčastěji objevují na patách, ploskách a na spodní straně prstů. Tedy tam, kde je vyvíjen největší tlak. V těchto místech většina lidí pociťuje bolest či zvýšenou citlivost a tím bradavice znepříjemňují chůzi. Na tyto bradavice jsou vhodné všechny výše zmíněné metody odstraňování.

Bradavice na ruce

Bradavice na ruce se nejčastěji objevují na prstech v blízkosti nehtů. Mohou se objevovat jednotlivě nebo ve shlucích. Někdy tyto bradavice mohou svědit či krvácet. Jelikož mohou být zaměněny s jinými potížemi, jako jsou například kostní ostruhy či cysty, doporučujeme návštěvu lékaře.

Genitální bradavice

Genitální bradavice neboli kondylomata jsou sexuálně přenosné onemocnění. Přenášet se ale mohou i infikovaným oblečením (spodním prádlem nebo ručníkem). Vypadají jako malé hrbolky, nebo v případě většího množství u sebe, jako květák. Většinou způsobují svědění, pálení či diskomfort během sexu. V případě podezření na genitální bradavice je třeba neotálet s návštěvou lékaře. Prevencí může být očkování proti HPV.

Stařecké bradavice

Tento typ bradavic nemá virový původ, tedy nejsou infekční a přenosné. Nejsou to vlastně bradavice v pravém slova smyslu. Jde o výrůstky na kůži, které nejčastěji bývají zbarveny do hněda. Pozor na jejich záměnu s melanomem (rakovina kůže). Proto je vhodnější navštívit lékaře, který je vyšetří a v případě potřeby odborně odstraní.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.