Lékárna.cz

BMI (Body Mass Index) – má vždy pravdu?

Použili jste BMI kalkulačku a ta vám sdělila, že máte nadváhu a bylo by potřeba něco shodit? Má kalkulačka vždy pravdu? Aneb - jak je to doopravdy? Prozradíme v našem článku.

BMI (Body Mass Index)  – má vždy pravdu?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je to index tělesné hmotnosti (BMI)

BMI, neboli index tělesné hmotnosti (z anglického body mass index), se často používá jako měřítko obezity. Vyjadřuje vztah mezi tělesnou hmotností a výškou.

Výpočet BMI

BMI vypočítáme tak, že naši hmotnost v kilogramech vydělíme druhou mocninou výšky v metrech. Abychom nemuseli počítat sami, pomůže nám BMI kalkulačka.  

Za normální hodnotu se označuje výsledek v rozmezí 18,5-25. BMI pod 18,5 signalizuje podváhu nebo podvýživu, nad 25 nadváhu a hodnoty nad 30 různou míru obezity.

Je BMI spolehlivý ukazatel?

Index BMI nelze brát jako přesný ukazatel - jde spíše o jeden z nástrojů určení. Většinou BMI kalkulačky nezahrnují další okolnosti, jako jsou věk, pohlaví, rasa, objem svalové hmoty, tělesná konstituce, atd.

Například aktivní sportovci nebo kulturisté mohou mít BMI vyšší než 30 a přesto nejsou obézní. Nebo naopak starší lidé s BMI pod 25 obézní být mohou. Je to dáno objemem svalů a rozložením tělesných tuků. Pro děti, těhotné a kojící ženy tyto hodnoty neplatí vůbec.

Je BMI jediným ukazatelem hmotnosti?

Není. A jak jsme si již řekli, může být i nepřesné. Dalšími ukazateli jsou například:

  • Rohrerův index, což je index tělesné plnosti. Používá se především pro naše ratolesti v pubertě, kdy BMI dává velmi nepřesné výsledky.
  • Brocův index udává, kolik kg nám chybí nebo přebývá k hranici normální váhy. Jelikož zohledňuje pouze osoby s tělesnou výškou 155-165 cm, moc často se nepoužívá.
  • WHR index je poměrem mezi obvodem pasu a boků. Rozděluje postavy na 3 typy. Pomocí tohoto rozdělení můžeme zjistit, kde se nám ukládá tělesný tuk.
  • WHtR (WSR) index je poměrem mezi obvodem pasu a výškou. Tento údaj by měl být nejpřesnější.

Co všechno umí BMI kalkulačka

Mnoho BMI kalkulaček již zohledňuje nejen výpočet pouze podle výšky a hmotnosti, ale i podle věku, pohlaví, tělesné aktivity a obvodu pasu a boků. Ty už pak spočítají i náš bazální metabolismus (ten tvoří až 70 % běžného denního výdeje energie), doporučený příjem kalorií a typ postavy.

Proč je důležitý obvod pasu při měření hmotnosti

Obvod pasu je velmi důležitý ukazatel rozložení tělesného tuku. Vypovídá i o zdravotním riziku. S obvodem pasu mimo jiné souvisí i riziko metabolických onemocnění (např. cukrovky) či kardiovaskulárních chorob.

Rozložení tělesného tuku se u žen a mužů liší. Pro ženy je typické uložení především v oblasti hýždí a stehen (typ hruška). U mužů se tuky ukládají hlavně v oblasti břicha (typ jablko). Tato lokalizace u mužů zvyšuje riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku, infarktu a dalších onemocnění.

Rizikovým se u žen označuje obvod pasu >80 cm (velmi rizikový nad 88 cm), u mužů nad 94 cm (velmi rizikový nad 102 cm).

Jaká rizika hrozí při vysoké hodnotě BMI

Mezi časté „nežádoucí účinky“ obezity patří:

  • bolest a větší opotřebení kloubů (převážně kolen a kyčlí),
  • bolesti zad,
  • častá únava,
  • hormonální nerovnováha,
  • poruchy plodnosti,
  • vysoký krevní tlak,
  • dna,
  • koronární onemocnění,
  • dušnost,
  • cukrovka, atd.    

Nízká hodnota BMI a její rizika

Někteří jedinci mají k podváze genetické předpoklady. Většinou však  bývá podváha příznakem nemoci. Může být způsobena i odmítáním potravy a následným hubnutím. Velmi často pak směřuje k poruchám příjmu potravy a onemocněním jako jsou bulimie a anorexie.

Nemocní bulimií či anorexií mohou více trpět depresemi, podrážděností, nesoustředěností, únavou, poruchou hormonální rovnováhy, nadměrným vypadáváním vlasů, řídnutím kostí, náchylností k infekcím, velmi nízkým tlakem. V závažných případech mohou skončit selháním srdce.

BMI dětí

U dětí (do cca 20 let věku) se mění hmotnost de facto každý měsíc. Pro obě pohlaví se mění různou rychlostí. Stejně jako u dospělých platí, že BMI není vždy odpovídající tomu, jak dítě vypadá. Zjištěné BMI slouží pouze jako indikátor pro případná další vyšetření, která umí vyhodnotit rozložení tělesného tuku a případná zdravotní rizika. Pokud chcete zjistit, zda je váha a výška dítěte v normě, informujte se u svého dětského lékaře. Vývoj váhy a výšky dítěte je zaznamenán také ve zdravotním průkazu dítěte při pravidelné kontrole u pediatra.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Zdravé potraviny Diety a hubnutí Bio potraviny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.