Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Betaglukany a jarní virózy

Betaglukany a jarní virózy

Betaglukan je unikátní přírodní komplexní polysacharid, schopný podporovat obranné reakce organizmu proti bakteriálním a parazitárním chorobám.

Betaglukany a jarní virózy

Na jaro se asi těší většina z nás. Příslib sluníčka, delších dnů a prvních rozkvetlých sněženek nás nastartuje k optimističtější náladě. Jenže náš organizmus prošel zimním obdobím, které znamená menší přísun vitaminů, omezený pobyt na čerstvém vzduchu, časté lenošení u televize, chřipkovou epidemii atd. Výsledkem je oslabený imunitní systém, který lehce podlehne různým jarním virózám a být zrovna v době ekonomické krize s hrozbou propouštění v posteli asi není nejlepším řešením. Nehledě na to, že první tři dny nemoci nám letos nikdo nezaplatí.

Posílení imunity

Víte co je za naší imunitou schováno? Jsou to makrofágy, které jsou přítomny ve všech buňkách našeho těla. Základní funkcí makrofágu je fagocytóza - proces zajišťující pohlcení a zpracování cizích, nefunkčních, mrtvých či nemocných buněk a mikroorganizmů. Je to nejstarší známý imunitní děj a můžeme ho nalézt u všech živočichů.

Makrofágy ale nezvládnou všechno samy a dlouhodobé infekce nebo opakované nemoci je vyčerpají stejně, jako je vyčerpaný celý organizmus. Navíc v dnešní době, kdy je stále častější rezistence bakterií k antibiotikům, je riziko jejich vyčerpání stále větší a větší. Je proto jasné, že makrofágům tvořícím tu nejdůležitější obrannou linii musíme nějak pomoci, že je musíme nějak posílit. Když chce posilovat člověk, jde do posilovny, makrofágy ale posilovny nemají a spoléhají na pomoc zvenčí. Jedním z takových velmi účinných pomocníků je látka zvaná betaglukan.

Betaglukan

je unikátní přírodní komplexní polysacharid, schopný podporovat obranné reakce organizmu proti bakteriálním a parazitárním chorobám. I když jsou biologické účinky betaglukanu známé již delší dobu, vědci se na něj soustředili až od poloviny minulého století. Ale stálo to za to. Více než padesát let výzkumu a tisíce studií prováděných mimo jiné na univerzitách v Harvardu a Kentucky prokázaly, že denní konzumace betaglukanu optimálně stimuluje makrofágy a výsledkem je obranný systém vyladěný na nejvyšší výkon, jak uvádí světově uznávaný expert na betaglukany, profesor Václav Větvička (www.betaglukan.cz).

Asi nejmarkantněji je to vidět u běžných nemocí jako je chřipka a nachlazení. Dlouho se tvrdilo, že nejúčinnější betaglukan je z hub (např. hlívy ústřičné). Mnohaleté výzkumy však prokázaly, že stejně účinný je betaglukan z kvasinek, ovsa nebo jiných zdrojů. Navíc můžeme citovat prof. Větvičku : "Glukany izolované z obyčejných kvasinek Sacharomyces cerevisiae (pekařské či pivovarské kvasnice) byly prostudovány nejlépe a podařilo se prokázat, že mají nejlepší biologické vlastnosti."

Dalšími důležitými aspekty pro zajištění účinku betaglukanu jsou alespoň 70% čistota a denní dávka pro dospělého člověka ve výši 100mg - 200mg betaglukanu. Podstatné je množství čistého betaglukanu, tedy ne prášku z něčeho, co betaglukan sice obsahuje, ale výrobce neuvádí jeho skutečné množství.

Betaglukan je čistě přírodní látka a díky tomu je možné dlouhodobé užívání bez rizika (třeba celou zimu a jaro) a je vhodný i pro děti. Nechtějte však od něj okamžité zázraky, pamatujte na to, že začíná účinkovat až 72 hodin po prvním užití a proto se mu snažte trošku pomoci. Třeba otužováním a zdravou stravou.

 

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám