Zdravé vaření: Skořicové hrudky s brusinkami
Sušenky a cukroví z ovesných vloček představují jednu z těch nejzdravějších variant. Když se přidá spousta skořice a slaďoučké brusinky, chytne to ten správný vánoční nádech. Vůně z trouby přiláká i sousedy :-)
Cukroví, i když tomu tak název napovídá, vůbec cukr obsahovat nemusí. Tyto hrudky jsou slazené medem, datlovým sirupem a hlavně brusinkami. No a co by to bylo za cukroví bez oříšků. Protože je letos velká úroda vlašských ořechů, přidala jsem do těsta hrst vlašáků a myslím, že jsem tím nic nezkazila, ba naopak. Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Na jeden plech budete potřebovat
- 50 g jemných ovesných vloček
- 50 g hrubých ovesných vloček
- 50 g ovesné mouky
- 50 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 1 velkou lžíci medu
- 1 velkou lžíci datlového nebo jiného sirupu
- 2 - 3 malé lžíce skořice
- hrst brusinek
- hrst vlašských nebo jiných oříšků
- špetka sody
Postup
Protože jsem doma měla vločky jemné i hrubé a dokonce i ovesnou mouku, vytvořila jsem právě tuto kombinaci. Klidně však můžete hrubé vločky nahradit jen jemnými a ovesnou mouku pouze špaldovou. Vločky s moukami, špetkou sody, skořicí, brusinkami a nasekanými oříšky pořádně promíchejte. Máslo nechte rozpustit na malém plamínku a přidejte med a sirup. Obě směsi spojte dohromady a pomocí lžičky tvořte malé hrudky na plech s pečícím papírem. Pečte do zlatova asi patnáct minut při teplotě 150°C.
Vůně másla a skořice vás dostane. A chuť tohoto zdravého cukroví ještě víc.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!