Zdravé vaření: Pesto ze sušených rajčat s celozrnnými špagetami
Na pestu je krásné to, že dneska můžete dát název pesto prakticky jakékoliv rozmixované pastě, kterou hodláte použít na těstoviny (Italové prominou). A protože se pesto nevaří, ale přijdou do něj čerstvé suroviny, je úžasným zdrojem zdraví prospěšných látek. Můžeme tak získat nejen to nejznámější pesto, kterým je bazalkové, ale například také pesto z medvědího česneku, mrkvové natě, ředkvičkových lístků, rukoly či špenátu. Jako milovnice sušených rajčat ale svým novým receptem bojuji za to, aby si i ve vaší kuchyni našlo své místo také to rajčatové.
Stejně jako se mění hlavní suroviny, ze kterých lze pesto vytvořit, lze experimentovat i s další neméně důležitou složkou, kterou jsou oříšky. Pokud jste už lehce nakoukli pod pokličku italské kuchyně, pak jistě víte, že do tradičního pesta patří piniové oříšky. Ty ale lze zaměnit za jakékoliv jiné, které vás napadnou. A nebo za slunečnicová semínka! A nebo mezi sebou zkombinujte různé druhy oříšků i semínek.
A bez čeho dalšího by pesto nebylo pestem? Bez kvalitního olivového oleje! Sáhněte po tom panenském.
Co budete potřebovat (4 porce)
- 200 g sušených rajčat
- 50 g kešu
- 50 g slunečnicových semínek
- 100 g sýru "parmazánového typu"
- 2 stroužky česneku
- 20 lžic olivového oleje (určitě použijte i ten, ve kterém jsou naložená rajčátka)
- balíček celozrných špaget
- jakákoliv semínka, která máte rádi (třeba opět slunečnicová, dýňová, sezamová, konopná, lněná, chia semínka, semínka máku atd.) – vytvořte z nich směs
Soli dle mého názoru netřeba, obsažený sýr ji skvělé zastoupí.
Postup
Nejprve rozmixujte za pomoci ručního mixéru rajčata zakápnutá alespoň částí olivového oleje. Oříšky si namelte najemno zvlášť a potom je k rozmixovaným rajčatům přisypte. Dále přidejte už nastrouhaný sýr, rozetřené stroužky česneku a další část oleje a mixujte, dokud se vše nespojí v pastu alias pesto.
Pokud jste si mezitím uvařili špagety, tak máte téměř hotovo. Ještě musíme ale zapojit do hry všechna ta semínka. Volba množství je na vás. Nechte pak maličko orestovat na oleji (nejlépe pod pokličkou, aby vám neutekla a hlavně na mírném plameni), pak k nim přidejte požadované množství špaget a na závěr pesto... to až ale ve chvíli, kdy máte sporák vypnutý a vše jen prohřejete na pánvi.
Tip autorky
Nebojte se pesto uchovat až týden v lednici. Stačí, aby se k němu nedostal vzduch. Uzavřete ho tedy do sklenice a zajistěte, aby bylo schované pod hladinou olivového oleje.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!