Lékárna.cz

Zdravé vaření: Pesto ze sušených rajčat s celozrnnými špagetami

Zdravé vaření: Pesto ze sušených rajčat s celozrnnými špagetami
Sdílet

Na pestu je krásné to, že dneska můžete dát název pesto prakticky jakékoliv rozmixované pastě, kterou hodláte použít na těstoviny (Italové prominou). A protože se pesto nevaří, ale přijdou do něj čerstvé suroviny, je úžasným zdrojem zdraví prospěšných látek. Můžeme tak získat nejen to nejznámější pesto, kterým je bazalkové, ale například také pesto z medvědího česneku, mrkvové natě, ředkvičkových lístků, rukoly či špenátu. Jako milovnice sušených rajčat ale svým novým receptem bojuji za to, aby si i ve vaší kuchyni našlo své místo také to rajčatové.

Stejně jako se mění hlavní suroviny, ze kterých lze pesto vytvořit, lze experimentovat i s další neméně důležitou složkou, kterou jsou oříšky. Pokud jste už lehce nakoukli pod pokličku italské kuchyně, pak jistě víte, že do tradičního pesta patří piniové oříšky. Ty ale lze zaměnit za jakékoliv jiné, které vás napadnou. A nebo za slunečnicová semínka! A nebo mezi sebou zkombinujte různé druhy oříšků i semínek. 

A bez čeho dalšího by pesto nebylo pestem? Bez kvalitního olivového oleje! Sáhněte po tom panenském. 

Co budete potřebovat (4 porce)

Soli dle mého názoru netřeba, obsažený sýr ji skvělé zastoupí. 

Postup

Nejprve rozmixujte za pomoci ručního mixéru rajčata zakápnutá alespoň částí olivového oleje. Oříšky si namelte najemno zvlášť a potom je k rozmixovaným rajčatům přisypte. Dále přidejte už nastrouhaný sýr, rozetřené stroužky česneku a další část oleje a mixujte, dokud se vše nespojí v pastu alias pesto.

Pokud jste si mezitím uvařili špagety, tak máte téměř hotovo. Ještě musíme ale zapojit do hry všechna ta semínka. Volba množství je na vás. Nechte pak maličko orestovat na oleji (nejlépe pod pokličkou, aby vám neutekla a hlavně na mírném plameni), pak k nim přidejte požadované množství špaget a na závěr pesto... to až ale ve chvíli, kdy máte sporák vypnutý a vše jen prohřejete na pánvi. 

Tip autorky

Nebojte se pesto uchovat až týden v lednici. Stačí, aby se k němu nedostal vzduch. Uzavřete ho tedy do sklenice a zajistěte, aby bylo schované pod hladinou olivového oleje. 

 

19. listopad 2018
Témata článku
Ženy Superpotraviny
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Konopí je dnes dobře známé a používané nejen v medicíně, ale také v kosmetice, kde je jedním z nejčastěji používaných top látek dnešního trhu.

více

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

více

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

více

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například…

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.