Lékárna.cz

Zdravé vaření: Košíčky s lososem a koprem

Zdravé vaření: Košíčky s lososem a koprem
Sdílet

Léto vybízí k poznávání nových věcí. Nebojte se být spontánní a dejte šanci novým barvám, vůním a chutím. Dlouhé rozmýšlení a pohodlnost si schovejte na zimu, během které budete ze vzpomínek na letní zážitky čerpat energii. Tento přístup by se ve vašem talíři mohl projevit celkovou odlehčeností, jednoduchostí, hravostí a hlavně tedy v těch zmíněných nových ingrediencích nebo při nejmenším kombinacích.

Já mám moc ráda, když se na mém talíři nachází mnoho chutí, které mohu mezi sebou kombinovat, a miluju, když můj talíř hýří barvami. Zároveň mám ale ráda rychlé vaření a také, když se to, co uvařím k obědu, dá zobnout případně i za studena (někde na výletě v přírodě). Nejsem vegetarián, ale jediné maso, které jím, je rybí. A tak má losos ve Zdravých receptech premiéru a já doufám, že vám bude moje pojetí chutnat. 

Co budete potřebovat (na 12 porcí)

Na košíčky:

Na náplň:

  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g balkánského sýra
  • 250 g lososa
  • 1 menší cibule
  • 2 lžic na jemno nasekaného čerstvého kopru

Postup

Ingredience na těsto promíchejte, vytvořte z nich těsto, které nechte 20 minut odpočinout v lednici. V průběhu toho si vymažte formu na muffiny a pak z těsta prostě vždy "uždíbněte" potřebné množství a ve formičce vytvořte košíček. Košíček naplňte směsí ze zakysané smetany, nastrouhaného sýra, na kousky nakrájeného lososa a cibulky a nasekaného kopru. Pečte na 220 °C asi 20 minut. 

Hráškové pyré a grilovaná zelenina jako příloha

Jako příloha ke košíčkům se skvěle hodí hráškové pyré. To nejchutnější je z čerstvého hrachu, který právě dozrává. Pokud se vám ho nepodaří sehnat, udělejte ho ze sušeného. To znamená, že si den dopředu namočíte hrách a následně ho uvaříte v nové osolené vodě a rozmixujete se smetanou (lze i rostlinnou) a s přepuštěným máslem Ghí. 

Grilovanou zeleninu bych jedla zejména teď v létě pořád a myslím, že se jako příloha hodí ke všemu. Tahle je dělaná v troubě na program gril, lehce osolená a politá olivovým olejem. Vyzkoušejte. 

Tip na dip

Zeleninku můžete doplnit ještě různými dipy. Já dávám na jistotu, kterou je zakysaná smetana, pak často dělám hummus, který jím se zeleninou prakticky celé léto, a bazalkový dip, který je inspirovaný pestem, jen je jednodušší. 

Základní ingredience na hummus:

Jak udělat bazalkový dip:

  • hrst kešu oříšků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trošku soli
  • 10 lístků bazalky

Tak ať je vaše léto co nejpestřejší!

31. květen 2021
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Konopí je dnes dobře známé a používané nejen v medicíně, ale také v kosmetice, kde je jedním z nejčastěji používaných top látek dnešního trhu.

více

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

více

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

více

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například…

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.