Lékárna.cz

PharmDr. Vladimír Finsterle - 5 tipů, jak na bolest kloubů

Co dělat, když vás klouby začnou bolet? Sepsal jsem pro vás 5 krátkých osvědčených postupů, které udělají vašim kloubům dobře.

PharmDr. Vladimír Finsterle - 5 tipů, jak na bolest kloubů
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

1. Přidejte kolagen

Pro udržení kloubů, chrupavek a šlach v kondici je kolagen zcela nepostradatelný. V kombinaci s dalšími potřebnými látkami jej najdete v řadě osvědčených doplňků stravy.

Co je kolagen

Kolagen je bílkovina, která je základní stavební hmotou všech pojivových tkání v těle člověka. Většinu kolagenu v našem těle řadíme k tzv. typu I, který najdete v pokožce, ve šlachách, v kostech i v zubech. Kolagen typu II pak tvoří základ chrupavek. Pro zdravé klouby a bezbolestný pohyb jsou tedy potřeba oba.

2. Nezapomeňte na vitamín C

Aby tělo dokázalo s kolagenem v kloubech, šlachách a chrupavkách správně nakládat, potřebuje k tomu ještě vitamín C. Ten hraje klíčovou roli při tvoření funkční struktury kolagenových vláken.

Najdete ho v řadě komplexních doplňků stravy určených pro výživu kloubů.

3. Dejte svým kloubům najíst

Potrava pro vaše klouby - to jsou potraviny, které mají na klouby dobrý vliv, jako jsou například

  • jahody,
  • maliny,
  • rybíz,
  • borůvky,
  • třešně či višně,
  • výrobky ze sóji,
  • olivový olej
  • zelený čaj a
  • potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako např. losos, vlašské ořechy nebo lněná semínka.

Samotný kolagen potřebný pro šlachy a chrupavky však v potravinách nenajdete. Tělo si jej vyrábí samo nebo je třeba ho tělu dodat vhodným doplňkem stravy.

4. Neignorujte bolest

Když vás něco bolí, vaše tělo tak dává najevo, že něco není v pořádku. Bolest rozhodně neignorujte, a i když občas není od věci na ni použít analgetika s protizánětlivým účinkem, ať už ve formě mastí nebo tablet, pokud bolest přetrvává delší dobu, je lepší ji řešit s lékařem.

5. Zátěž zvyšujte postupně

Může se zdát, že je to triviální rada, ale spousta lidí stále dělá stejnou chybu. Bez přípravy si naloží příliš velkou fyzickou zátěž. Nechte ego doma a první běh beze studu proložte chůzí. Pokud je vám pohyb cizí, je lepší začít pod dohledem odborníků, kteří vás nenechají dělat pohyby nesprávným způsobem. Zkuste třeba klidnou jógu pro začátečníky.

A hlavně - nezapomínejte na následnou relaxaci, kterou můžete podpořit masáží unavených končetin pomocí chladivého balzámu s konopím, gelem s kostivalem nebo starou dobrou Alpou.

Náš tip: Zkuste to bosky

Alternativou (a trochu protipólem) ortopedických vložek je chůze nebo i sport naboso. Pokud netrpíte nadváhou a odchylka od ideálního došlapu není ve vašem případě výrazná, může vám „bosonožství“ prospět. Pomáhá posilovat klenbu chodidla, eliminuje nepravidelně sešlapané, nevhodné či nepadnoucí boty a přirozeným způsobem dopřává chodidlům masáž.

Osteoartróza se může týkat i vás

Postupná destrukce kloubní chrupavky kyčlí, kolen i dalších kloubů označovaná jako osteoartritida nebo osteoartróza se nevyhne téměř nikomu. Ve věku nad 65 let postihuje až 70 % populace.

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1999 založil společnost Pears Health Cyber a v roce 2003 spustil první lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz. Vše, co dělá, dělá s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.