Lékárna.cz

Maminkou: Nedělní koupací tradice

Většina dětí vodu miluje. Koupání, cákání nebo přelévání vody z jednoho kalíšku do druhého malé vodníky dokáže zabavit i několik minut. Ani Bartík není výjimkou. Na své první narozeniny dostal spousty hraček do vody a tak je o zábavu postaráno.

Maminkou: Nedělní koupací tradice
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Lásku k vodě Bartík určitě zdědil po mě! Já bych vydržela ležet naložená v horké vaně celé hodiny den co den. Naštěstí mi to nedovoluje ani čas, ani kapacita naší studny, zvláště teď, kdy suché letní dny nepřinesou ani kapku vody a o osvěžujícím deštíku můžeme leda tak snít.

Přestože musíme vodou šetřit, vytvořili jsme si s Bartíkem takovou tradici a každou neděli si společně napustíme plnou vanu. Sice se netopíme v pěnových bublinkách, ale rozhodně si každou vanu něčím ozvláštníme. Podlehla jsem totiž kouzlu koupelových solí.

Když se Bartík dostatečně vyřádí, předám ho tatínkovi, aby ho osušil a oblékl do pyžámka a ještě si několik minut nerušeně užívám ten skvostný pocit naprostého uvolnění. Je pravda, že o relaxaci v horké vaně se hodí psát spíše na podzim, kdy se sychravé počasí dostane člověku pod kůži, ale protože jsem se o úžasných účincích koupelí dozvěděla až před několika týdny, rozhodla jsem se podělit se svým objevem už teď. Věřím, že i v létě si člověk může užít relax v horké vaně stejně dobře, jako osvěžení ve venkovním bazénu.

Jestli nevíte, po jaké koupelové soli sáhnout nebo jaké blahodárné účinky taková koupel na tělo má, další odstavce jsou určeny právě vám!

Není sůl jako sůl

Kdo by neznal pohádku Sůl nad zlato. Bez soli si náš jídelníček dovedeme představit jen těžko. Do vany se ale hodí spíše jiné soli. I když ani ta kuchyňská by nebyla úplným šlápnutím vedle. Při vysoké koncentraci může působit detoxikačně. Začnu trochu netradičně a to solí epsomskou, která vlastně vůbec není slaná, spíš docela hořká :-)

Vlastně to ani není sůl. Je to sloučenina zvaná síran hořečnatý, který je výborným zdrojem hořčíku. Právě epsomská sůl mě totiž navedla tímto směrem. Hledala jsem, jak mému unavenému tělu dodat hořčík. Po tabletách mi ale často nebylo dobře od žaludku a já ho nechtěla pokoušet víc než je nutné, je to taková citlivka a každou chvíli se mu něco nelíbí.

Netrvalo dlouho a na internetu jsem našla, že se dá do těla dostat hořčík přes kůži. Buď pomocí spreje nebo koupelí. Nadchla mě myšlenka, že můžu tělu pravidelně dopřávat velké množství hořčíku a tělo nasákne jako houba pouze tolik, kolik potřebuje.

Není to však jen hořčík, který mnohým z nás schází. Jestli máte pocit, že vaše tělo hlásí nějaký nedostatek, vrhněte se do horké vany se solí mořskou nebo himalájskou. Obě obsahují unikátní složení minerálů, které tělo potřebuje ke správné funkci. A opravdu je z čeho vybírat. Na trhu je celá řada mořských solí - přírodní, s přidanými silicemi různých bylin nebo z mrtvého moře, která má jedinečné složení minerálů.

Účinky, které ohromí

Kromě toho, že se vaše tělo i mysl dokonale uvolní, poradíte si s kdejakým neduhem. Minerály, které sůl obsahuje, pronikají do hloubkových vrstev kůže a pokožka se stane jemnější a vláčnější - jako byste omládli o několik let!

Máte-li nějaké kožní problémy, po mořské soli určitě sáhněte co nejdříve. Pravidelné užívání vám může ulevit u ekzémů nebo lupénky. Mnohem rychleji a lépe se hojí rány všeho druhu. Antibakteriálních a dezinfekčních účinků se dá využít při problémech s hemeroidy - sedavé koupele, nebo při zánětech v ústech pomocí kloktání - na frak můžete dát aftům, zaníceným dásním nebo opuchlým mandlím.

Jestli se často cítíte ztuhlí a nervy pracují, uvolňující koupel je opravdová záchrana. Uvolňuje svalové i nervové napětí. Ale pozor, po takové koupeli je potřeba zalézt ideálně rovnou do postele nebo alespoň na gauč k dobrému filmu nebo knize. A jaké množství soli použít? Přiměřeně od oka, ale ne zas příliš. Když by koncentrace soli byla příliš velká, docházelo by k jevu zvaném osmóza. Jestli toužíte po vyloučení toxických látek z těla ven, je tento jev žádoucí. K tomu vám však poslouží i sůl obyčejná.

Naše vana je pokaždé trochu jiná

Někdy přidám sůl levandulovou, kterou jsem dostala od kamarádky, jindy obyčejnou růžovou himalájskou společně s epsomskou, ale nejraději mám sůl z Mrtvého moře. Po této koupeli se cítím nejlépe, padnu do postele a nebýt Bartíkova nočního kojení, spím jako zabitá až do rána :-) A když chci koupel posunout ještě o level výš, přidám pár kapek éterického oleje, k dokonalosti pak už mnoho nezbývá.

Dejte koupelím šanci i vy, nebudete litovat.

Navštivte související produktové kategorie
Nervová soustava Dermokosmetika Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.