Lékárna.cz

Kuchařkou: Pikantní červená polévka

Možná se vám stejně jako mně občas stane, že máte pocit, jako byste vařili pár jídel pořád dokola. Nedávno se mi to stalo s polévkami. Vývar střídal zeleninovou a zeleninová zase vývar a tak jsem jednoho dne prohledala špajz a vyzkoušela trochu něco jiného. Zkuste stejně jako já čočkovku trochu jinak ;-)

Kuchařkou: Pikantní červená polévka
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jsem celkem polévková a syn jakbysmet. Mnohdy si polévku dáme i k večeři. Nejraději máme zeleninové na sto způsobů… mrkvová, špenátová, pórková nebo třeba květáková s muškátovým oříškem. Tentokrát jsem sáhla po luštěnině. Většinou vařím na poslední chvíli a tak dlouhé vaření fazolí nepřichází v úvahu. Tohle se však netýká červené čočky, která je uvařená skoro hned. Jestli tedy hledáte recept na originální chutnou polévku, která je hotová za chviličku a hodí se jak k obědu, tak ke svačině či večeři, recept je právě pro vás.

Nazvala jsem ji červenou, protože nejen že je z červené čočky, ale přidala jsem do ni plechovku krájených rajčat s trochou sušených rajčat - kombinace vskutku výborná. A jestli máte rádi pikantní chuť, doporučuji přidat podle chuti chilli nebo trochu zázvoru. Do této polévky se to totiž přímo nabízí. Chcete-li polévku připravit jako hlavní chod, zkuste k ní upéct tymiánové chlebové placky.

Co budete potřebovat (na 4 porce polévky)

  • hrníček propláchnuté červené čočky

  • plechovku krájených rajčat nebo čerstvá rajčata zbavená slupky

  • pár kousků sušených rajčat (třeba i naložených v oleji)

  • červenou cibuli střední velikosti a stroužek česneku

  • olivový olej a sůl

  • koření podle chuti (zázvor, chilli, kurkuma…)

Na tymiánové chlebové placky budete potřebovat:

  • 1,5 dcl vlažné vody

  • 250 g špaldové mouky

  • dvě lžíce olivového oleje

  • lžičku soli a tymián

Postup

Na troše oleje osmahněte drobně pokrájenou červenou cibuli, přidejte čočku a po chvíli restování asi litr vody nebo zeleninového vývaru. Nechte krátce povařit. Přidejte plechovku krájených rajčat, drobně pokrájená sušená rajčata, prolisovaný česnek, sůl a koření. Pak vařte do změknutí čočky a do vzájemného propojení chutí.

V průběhu vaření stihnete upéct i chlebové placky. Ze všech ingrediencí vypracujte tuhé těsto, které vyválíte pomocí válečku na několik kulatých placek tloušťky asi půl centimetru. Ty  pak stačí opékat na suché pánvi asi čtyři až pět minut z obou stran. Ještě teplé je doporučuji potřít máslem a skládat je na sebe, aby nestihly vychladnout.

ČERVENÁ ČOČKA -  Je ideálním zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku a hořčíku. Mezi její další přednosti patří to, že nenadýmá a také nízký glykemický index. Zasytí na delší dobu, přesto je lehce stravitelná.

CHILLI - Podle snášenlivosti může prospět u ne jednoho zdravotního problému. Pravidelná konzumace se vyplatí při potížích s trávením, při neurologických problémech či jako prevence vůči srdečním chorobám.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.