Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Kuchařkou: Pikantní červená polévka

Kuchařkou: Pikantní červená polévka

Možná se vám stejně jako mně občas stane, že máte pocit, jako byste vařili pár jídel pořád dokola. Nedávno se mi to stalo s polévkami. Vývar střídal zeleninovou a zeleninová zase vývar a tak jsem jednoho dne prohledala špajz a vyzkoušela trochu něco jiného. Zkuste stejně jako já čočkovku trochu jinak ;-)

Kuchařkou: Pikantní červená polévka

Jsem celkem polévková a syn jakbysmet. Mnohdy si polévku dáme i k večeři. Nejraději máme zeleninové na sto způsobů… mrkvová, špenátová, pórková nebo třeba květáková s muškátovým oříškem. Tentokrát jsem sáhla po luštěnině. Většinou vařím na poslední chvíli a tak dlouhé vaření fazolí nepřichází v úvahu. Tohle se však netýká červené čočky, která je uvařená skoro hned. Jestli tedy hledáte recept na originální chutnou polévku, která je hotová za chviličku a hodí se jak k obědu, tak ke svačině či večeři, recept je právě pro vás.

Nazvala jsem ji červenou, protože nejen že je z červené čočky, ale přidala jsem do ni plechovku krájených rajčat s trochou sušených rajčat - kombinace vskutku výborná. A jestli máte rádi pikantní chuť, doporučuji přidat podle chuti chilli nebo trochu zázvoru. Do této polévky se to totiž přímo nabízí. Chcete-li polévku připravit jako hlavní chod, zkuste k ní upéct tymiánové chlebové placky.

Asi na 4 porce polévky budete potřebovat

  • hrníček propláchnuté červené čočky

  • plechovku krájených rajčat nebo čerstvá rajčata zbavená slupky

  • pár kousků sušených rajčat (třeba i naložených v oleji)

  • červenou cibuli střední velikosti a stroužek česneku

  • olivový olej a sůl

  • koření podle chuti (zázvor, chilli, kurkuma…)

Na tymiánové chlebové placky budete potřebovat

  • 1,5 dcl vlažné vody

  • 250 g špaldové mouky

  • dvě lžíce olivového oleje

  • lžičku soli a tymián

Postup

Na troše oleje osmahněte drobně pokrájenou červenou cibuli, přidejte čočku a po chvíli restování asi litr vody nebo zeleninového vývaru. Nechte krátce povařit. Přidejte plechovku krájených rajčat, drobně pokrájená sušená rajčata, prolisovaný česnek, sůl a koření. Pak vařte do změknutí čočky a do vzájemného propojení chutí.

V průběhu vaření stihnete upéct i chlebové placky. Ze všech ingrediencí vypracujte tuhé těsto, které vyválíte pomocí válečku na několik kulatých placek tloušťky asi půl centimetru. Ty  pak stačí opékat na suché pánvi asi čtyři až pět minut z obou stran. Ještě teplé je doporučuji potřít máslem a skládat je na sebe, aby nestihly vychladnout.

ČERVENÁ ČOČKA -  Je ideálním zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku a hořčíku. Mezi její další přednosti patří to, že nenadýmá a také nízký glykemický index. Zasytí na delší dobu, přesto je lehce stravitelná.

CHILLI - Podle snášenlivosti může prospět u ne jednoho zdravotního problému. Pravidelná konzumace se vyplatí při potížích s trávením, při neurologických problémech či jako prevence vůči srdečním chorobám.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám