Lékárna.cz

Do kondice po dětech: Jídelníček před výzvou

Jak už asi víte, první, co po mně trenérka Žaneta chtěla, byl jídelníček. Pečlivě jsem sepsala všechno, co během týdne jím a piju a s fůrou dalších poznámek o tom, jak se hýbu, jí ho poslala. Žaneta mi na to odpověděla.

Do kondice po dětech: Jídelníček před výzvou
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

(na fotce výše je složení potravin před začátkem výzvy - tohle všechno obsahovala moje lednice :-)

"Když jsem si přečetla jídelníček Domči, byla jsem trochu v šoku. Kdyby totiž takhle pravidelně a v tomhle složení jedla dlouhodobě, tak nevidím důvod, proč by měla mít nadváhu. Myslím si, že si Domča sama jídelníček dost upravila ještě před touto výzvou. Několikrát jsme se spolu o jídle bavily a zřejmě si pár rad odnesla“.

Musím přiznat, že v tomhle měla Žaneta pravdu. V březnu jsem se totiž zúčastnila její přednášky a vážně jsem se nad svým životním stylem zamyslela. Dříve můj den začínal hrnkem kávy, koláčem nebo koblihou, pokračoval sladkou svačinou a poledne završil oběd typu grilovaná žebra s chlebem nebo slepice na paprice s knedlíkem. Protože jsem se přecpala obědem, neměla jsem až do večera hlad a pak jsem si kolem osmé hodiny večer udělala toust se šunkou a sýrem nebo  si dala sladký jogurt a myslela si, jak svému tělu prospívám, když tak málo jím.

Pitný režim

Další chybu, kterou Žaneta v mém jídelníčku odhalila byla chyba pitného režimu. Žaneta říká: „největší problém u Domininky vidím v tom, že má spoustu aktivit pracovních i soukromých a nedbá na vyvážený příjem živin, vitamínů a minerálů. Svěřila se mi i s tím, že pitný režim také není ideální."

Tady Žaneta uhodila hřebíček na hlavičku. Můj pitný režim býval katastrofický. Přes den jsem měla minimálně 2 kávy a jestli jsem za celý den vypila půllitr vody se šťávou, tak jsem byla dobrá. Není divu, že mi při takovém zlozvyku natékaly nohy a cítila jsem se unavená. Tělo se snažilo zadržet jakýkoli přísun vody. Trpěly tím moje ledviny i lymfatický systém. V tomhle mi Žaneta otevřela oči právě na březnové přednášce. K srdci jsem si do ní vzala tyto rady:


1. Začni pravidelně pít - nejvhodnější jsou bylinkové čaje, neperlivá voda, voda s vymačkaným citronem nebo pomerančem
2. Každé ráno vypij půllitr vlažnější vody s citronem - po ránu je pro žaludek lepší vlažnější pití a jídlo. Citron nakopne tvůj metabolismus a voda doplní nedostatek tekutin po spánku.

Pro všechny všechno, pro sebe nic

Když jsme se se Žanetou bavily, jak vypadá můj den, řekla mi rovnou, že neumím odpočívat a měla pravdu. Po celém dni v práci moje povinnosti opravdu nekončí. Odpoledne vyzvedám děti ze školky a jsem máma na plný úvazek až do večera. Když kolem desáté večer celá rodina usne, usedám opět k počítači a pokračuji ve svých pracovních povinnostech. Spím maximálně 6 hodin denně a ráno jedu nanovo. Na tenhle režim jsem zvyklá a jedu v něm den co den, a tak mám pocit, že na víc už není prostor. Nevěnuji se žádným koníčkům, nepěstuji žádný sport. Ne že bych nechtěla, ale prostě není kdy a s kým.

Relaxuj pohybem

Žanďa mi už v březnu vysvětlila, že samotnou úpravou jídelníčku správně nezhubnu. Je nutné se hýbat a myslet také na svůj odpočinek. Přemýšlela jsem nad různými druhy sportu. Fitness jsem zavrhla jako první, v posilovně se necítím ve své kůži, mám pocit, že na mě každý kouká a určitě cvičím všechny cviky špatně.

Kolektivní sport? Volejbal nebo badminton? V našem městě jsou týmy, které spolu trénují už několik let a jen bych jim to kazila. Cvičit doma? Jakmile se do cvičení pustím, potřebuje jeden syn jít čůrat a druhý má žízeň, takže u ničeho nevydržím déle jak 5 minut.

Na kole

Napadlo mě nakonec kolo. Dříve jsem na kole jezdila moc ráda. Vyhradila jsem si svůj čas mezi 19 a 20 hodinou, kdy rodina je po večeři, děti vykoupané, do hraní s dětmi jsem zapojila manžela a pustila se do sportování plnou vervou.

Jestli je to na mě znát a jestli jsem se dočkala změn se dozvíte v dalším díle, kde přiznám svoje míry, Žaneta mě naučí nakupovat vhodné potraviny a já začnu objevovat kouzlo zdravé stravy :-)

Domča

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.