Lékárna.cz

Depilace - jak se účinně zbavit chloupků

Horké dny, sluníčko a krátké šortky prostě neodmyslitelně patří k létu. Stejně tak si neumíme představit letní outfity bez dokonale hladkých nohou. Způsobů, jak se nežádoucích chloupků zbavit je hned několik. Záleží jen na vás, která metoda je pro vás nejpohodlnější a nejpříjemnější.

Depilace - jak se účinně zbavit chloupků
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Depilace nebo epilace?

Zásadní rozdíl mezi těmito dvěma podobnými slůvky je ve způsobu odstraňování chloupků. V případě depilace odstraníte (nejčastěji žiletkou) chloupky pouze z povrchu kůže. Epilace je potom metoda o něco trvalejší, při níž odstraníte chloupky i s jejich kořínky. Obě varianty pak mají svá pro i proti.

Důležité je nepodcenit přípravu

Pokud se chystáte na odstranění chloupků, nezapomeňte, že některé procedury vám mohou výrazně pomoci. Obecně - ať už jde o epilaci či depilaci, doporučuji je provádět ve večerních hodinách.

Důvodů je hned několik. Pokožka po holení by neměla být vystavena slunci, protože vám pak hrozí pupínky a podráždění. Během noci může naopak čerstvě oholená pokožka odpočívat a regenerovat. Skvělou volbou jsou pak přípravky po holení, které zklidní podráždění.

Před samotným odstraňováním chloupků pomůže peeling, který zejména v případě zarůstajících chloupků pokožku perfektně připraví. Večerní koupel a následné holení je rovněž trefa do černého, chloupky změknou, otevřou se vlasové folikuly a umožní tím důkladnější práci a skvělý výsledek.

Zvlášť šetrná opatření byste měli podniknout, pokud vás čeká depilace obličeje a intimních partií (ať už pouze v oblasti bikin či kompletní odstranění chloupků, tedy brazilská depilace). V těchto částech těla nikdy nezapomínejte na speciální regenerační přípravky, které podrážděnou pokožku zklidní a zvláční. Slunci se pak raději alespoň 24 hodin vyhýbejte.

Rychle a bezbolestně

Preferujete-li rychlejší způsob holení bez bolesti, pomocníky vám mohou být žiletky, depilační krémy či elektrické holicí strojky. V případě žiletky použijte gel na holení, samotný nástroj pak po několika použitích vyměňte (v případě jednorázových strojků), nebo připněte novou hlavici – tyto žiletky bývají kvalitnější a investice do nich se jistě vyplatí.

Dalším rychlým a bezbolestným způsobem je použití depilačních přípravků. Depilační krémy či gely nanesete na pokožku, necháte působit po dobu určenou výrobcem a následně setřete stěrkou – rychle, efektivně a bezbolestně. V případě těchto metod ale počítejte s častějším opakováním. Dorůstající chloupky mohou být tvrdší a holení se tak, zejména v létě, musíte věnovat téměř každý den.

Aby hladké nohy vydržely celou dovolenou

Dlouhodobější efekt hladkých nohou poskytují epilační metody. Vytrhávání chloupků i s jejich kořínky vám zaručí hladký efekt i po dobu několika týdnů, musíte se ovšem smířit s tím, že to trochu zabolí. K vytrhávání navíc potřebujete nechat chloupky trošku dorůst, což je v létě jistá nevýhoda. Za těmito procedurami můžeme vyrazit do kosmetických salonů, nebo je vyzkoušet v pohodlí domova.

Nejrozšířenější pro domácí použití je depilace voskem (ať už voskovými páskami nebo horkým voskem) nebo elektrickým epilátorem. Obojí jistě zvládnete bez problémů.

Velmi oblíbenou metodou je depilace cukrovou pastou. Oproti vosku jde o přírodní nástroj, který je šetrnější k citlivé pokožce, protože neobsahuje chemické a konzervační látky. S trochou cviku si rovněž poradíte i doma.

Poslední trvalejší a nejméně bolestná metoda je laserový odstraňovač chloupků neboli IPL světlo. Finančně náročnější způsob, který lez kombinovat pouze s depilačními metodami. Současné použití vosku či epilátoru je v případě laseru nežádoucí. Po několika použitích slibuje trvalé odstranění chloupků.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv metodu, nezapomínejte pokožku ošetřovat nejen po holení, ale i průběžně.

A ještě jeden trik na závěr – opálené nohy vypadají vždy štíhlejší. Pokud sedíte v kanceláři, zkuste přípravky s obsahem samoopalovacího krému. Po návratu z dovolené se „blýskněte“ s přípravky s obsahem třpytu, které opálení krásně zvýrazní.

Krásné léto!

Na vlastní „nohy“ jsem vyzkoušela následující přípravky:

GILLETTE Venus Swirl FlexiBall Holící strojek

Krásný design strojku a funkční hlavice s perfektním výsledkem je trefa do černého a skoro si troufám říci i letní nezbytnost. Technologie FlexiBall ve spojení s 5 břity slibuje oholení i těžko dostupných míst, jako jsou kolena či kotníky. Strojek funguje přesně tak, jak je uvedeno a zvlhčující proužek zajišťuje skvělý skluz po pokožce. S tímto strojkem je holení hračka a výsledek prostě bez chybičky.

DULCIA Natural balzám po holení s Aloe vera 75 ml

Produkt určený přímo na podrážděnou pokožku po holení, který je 100% přírodní a bez konzervantů. Nelepí, nemastí a zklidní čerstvě oholené partie. Vůně esenciálních olejů je sice výraznější, nicméně příjemná. Po použití balzámu ucítíte příjemný chladivý efekt. Cena za 75 ml je sice vyšší, ale k dobrému výsledku postačí i malé množství tohoto přírodního produktu.

VEET Voskové pásky s proužkem pro snadné uchopení na nohy a tělo pro citlivou pokožku 12 ks

Zážitek poněkud lepivý s mastným závěrem. Použití voskových pásků není nijak složité a zvládnete jej vcelku bez problémů. S efektem dokonale oholených nohou ale raději moc nepočítejte, některé chloupky vosku prostě odolají. Nevýhodou je i vyšší spotřeba pásků. Při této metodě není třeba ani voda, ani elektrika, můžete ji použít prakticky kdekoliv. Olejové ubrousky pro závěrečné odstranění vosku a zklidnění pokožky krásně voní, jen bohužel i trochu mastí.

Témata článku
Péče o tělo Kůže
Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Dermokosmetika

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.