Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Zapečená cizrna s kari

Cizrnu mají znalci arabské kuchyně spojenu s hummusem, je jeho hlavní ingrediencí. Pokud jste tuto pochoutku ještě nevyzkoušeli v kombinaci s pita chlebem, rozhodně doporučuji. Tento recept však nebude o hummusu, ale o teplém hlavním jídle, kde cizrna hraje prim. Zapečeme si ji totiž v troubě. 

Zdravé vaření: Zapečená cizrna s kari
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Dnešním receptem chci opět upozornit na to, jak jsou luštěniny výborné a pro naše tělo důležité. Ještě vám s nimi prostě nedám pokoj ;-) 

V předchozím receptu jsme vařili z adzuki fazolí a teď byste rozhodně měli vyzkoušet cizrnu. Nejen kvůli její výborné oříškové chuti, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso. 

Jako všechny moje recepty, i tento je poměrně jednoduchý. Nejvíc času vám na něm zabere čekání na změknutí cizrny.

Ingredience na 2–3 porce

  • 250 g cizrny
  • 1 velká nebo 2 menší mrkve
  • 1 cibule
  • sušená rajčata
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany
  • 1 krémový sýr typu Lučina
  • 1/2 lžičky kari 
  • sůl, pepř

Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.

Postup

Cizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut. 

Jeden extra tip navíc

Takto zapečená cizrna je výborná s bramborovou kaší. Já jsem si k ní ještě přidala na talíř rukolu. Věřím, že i vám tato kombinace zachutná! 

20. říjen 2016
Navštivte související produktové kategorie
Luštěniny Potraviny a hubnutí Bio potraviny

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.