Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Smažená rýže s arašídy

V dnešním receptu se přeneseme do Asie. Kromě zásadního daru, kterým je rýže, nás totiž asijská kuchyně obdarovala i nepřebernou paletou stupnic sladkého, slaného, kyselého a pálivého, zkombinovanou s orientálním kořením a spoustou zeleniny či ovoce. Ačkoliv tato kuchyně běžně používá maso (často i rybí a také další plody moře), mně se na ní líbí to, že u řady receptů ho lze s klidem vynechat a přitom to pestrost pokrmu nijak výrazně neovlivní.

Zdravé vaření: Smažená rýže s arašídy
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Hned v úvodu bych se chtěla přiznat, že mě nebaví vařit podle receptů a často se jimi nechávám jen volně inspirovat, nebo si z různých druhů kuchyní vybírám to, co se mi líbí a co snadno seženu v obchodě. Tento recept tedy nepovažujte za „pravou Asii“, přesto je smažená rýže (neboli Nasi Goreng) velmi oblíbeným asijským pokrmem. Já jsem ji připravovala takto:

Co budete potřebovat (na 3 až 4 porce)

  • 250 g basmati rýže
  • 1 větší cibule
  • pekingské zelí (nasekejte nahrubo – postačí ho zhruba 2 hrsti)
  • čínská zelenina (já jsem použila 1/2 pytlíčku mražené kupované – pokud si ji budete chtít připravit, jejím základem je většinou mrkev, paprika, pórek a houby)
  • pytlíček arašídů 
  • uzené tofu

Omáčka:

Tip: Připravit si můžete i pálivou verzi – v tom případě do receptu zakomponujte chilli papričky.

Uvařte si rýži podle návodu – na to je skvělý rýžovar – a nezapomeňte ji osolit (to je jediná fáze, kdy použijete klasickou sůl). Basmati rýže zůstává po uvaření krásně sypká. Během vaření rýže už můžete na rostlinném oleji smažit zeleninu, nakonec přidejte arašídy a na kousky nakrájené tofu. Směs nesolte a vše zalijte omáčkou a po chvilce přidejte i rýži a společně vše ještě nějakou dobu smažte.

30. březen 2017
Navštivte související produktové kategorie
Rýže Bio potraviny Rýžovary

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.