Zdravé vaření: Papriky plněné kuskusem a medvědím česnekem
S příchodem jara jsem dostala chuť na lehké pokrmy. Už konečně nemusí být teplé, aby mě prohřály. A pomalu se nám blíží období salátů z čerstvé zeleniny, na které se moc těším. Jeden těstovinový salátek jsem ale už připravila i jako přílohu pro dnešní recept. Jíme i očima, a tak jsem chtěla, aby bylo jídlo co nejvíce jarní – prostě barevné a svěží. A poprvé jsem do něj použila i doma vypěstovaný medvědí česnek.
Medvědí česnek roste během dubna a května a kromě toho, že si ho můžete pěstovat na zahrádce, tak ho najdete i volně v přírodě, a to zejména na stinných a vlhkých místech. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem a skvěle se hodí při očistných kúrách. Využít ho můžete všude tam, kde ostatní bylinky. Nejsnadněji a nejchutněji se uplatní v pomazánkách, nebo z něj můžete vyrobit pesto.
Ingredience na 2 porce
- 1 velká žlutá paprika
- 50–100 g kuskusu
- sýr brynza (125 g)
- 1 vejce
- asi 5 listů medvědího česneku
- sůl
Z kuskusu, brynzy, vejce a medvědího česneku připravte směs, kterou naplňte do jednotlivých půlek papriky. Pečte na olivovém oleji cca 20 minut na 220 °C.
A mezitím si připravte bezlepkový těstovinový salát. Budete na něj potřebovat: 1/2 sáčku zeleninových vřeten, 2 až 3 rajčata, okurku, balíček oliv, olivový olej a sůl. Salát můžete dochutit svým oblíbeným kořením.
