Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Čočkovo-bramborový salát

Máte rádi klasický bramborový salát a dopřáváte si ho nejen na Vánoce? Zkuste ho tentokrát jinak. Jeho variant lze vymyslet velké množství. Já jsem měla doma spoustu různobarevné drobnozrnné čočky a nevěděla jsem co s ní, a tak vznikl čočkovo-bramborový salát, který ale nedopadl vůbec špatně, a proto vám na něj nabízím recept.

Zdravé vaření: Čočkovo-bramborový salát
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Čočkou na kyselo nebo čočkovou polévkou se mi moc nezavděčíte, bylo mi ale líto čočku z jídelníčku úplně vynechat, a tak s ní zkouším různé kulinářské experimenty, při kterých jsem zjitila, že se nejlépe hodí do zastudena připravovaných salátů. 

Čočka je nadupaná bílkovinami, proto ji doporučuji zejména vegetariánům. Navíc skvěle zasytí a poskytne dostatek energie. Červená čočka je bohatá na železo, zelená zase vyniká v obsahu vlákniny. Prospěšnými vastnostmi čočky bychom mohli zaplnit celou tuto stránku, ale na druhou stranu bych zmínila přece jen jednu její nepříliš žádoucí vlastnost (luštěnin obecně), a tou je její obsah purinů, které způsobují nadýmání. Vařte luštěniny s bylinkami – saturejkou, petrželí, bobkovým listem nebo majoránkou a problém bude vyřešen. 

Co budete potřebovat (na 4 porce)

  • vrchovatá hrst zelené čočky
  • vrchovatá hrst žluté čočky
  • vrchovatá hrst červené čočky
  • 1/2 cibule
  • 5 středních brambor 
  • 2 vejce
  • 2 lžíce umeocta
  • 5 lžic jogurtu
  • lžička hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl + pepř

Postup

Čočku vyperte v několika vodách a vařte cca 15 minut bez přidání soli (lépe se tak uvaří). Zároveň vařte také brambory tak, jak jste zvyklí, a v průběhu si uvařte vejce natvrdo. Čočku a brambory nechte vychladnout, poté brambory nakrájejte na kousky, smíchejte s čočkou a najemno nakrájenou cibulkou, vajíčkem a vše osolte a opepřete a zalijte zálivkou z jogurtu, hořice, oleje a umeocta. Salát získá na chuti, když ho ještě necháte přes noc uležet v lednici. 

10. listopad 2016
Navštivte související produktové kategorie
Luštěniny Bio potraviny Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.