Lékárna.cz

Zdravá svačina: Raw čoko pudink

Mlsat se dá i zdravě. Připravte dětem do školy nebo na rodinný výlet vydatnou svačinku nabitou energií a bohatou na vitamíny, minerály a mastné kyseliny. Pojďme na to.

Zdravá svačina: Raw čoko pudink
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Raw stravování

Syrová strava (živá strava nebo raw) vychází z myšlenky, že pokud potraviny tepelně upravíme, ztrácí své výživové hodnoty. Zařazení raw stravy do jídelníčku je zpestřením pro samotný organismus a hlavně je bohatá na důležité vitamíny, minerály, živiny ale i aktivní enzymy, které přispívají ke správnému fungování našeho těla. Mezi základní potraviny živé stravy patří zelenina, sušené ovoce, semínka, obiloviny a luštěniny.

Výhody raw stravy

Konzumací syrové stravy pomáháme organismu s regenerací. Rovněž nám může pomoci k úpravě tělesné váhy, projasnění pokožky, odkyselení a celkovému osvěžení těla. Nejlepší je konzumace syrové stravy v létě, kdy je ovoce a zeleniny dostatek v té nejkvalitnější podobě.

Avokádo

Toto zelené ovoce hruškovitého tvaru je stále nedoceněné potravina v našich jídelníčcích. Avokádo je zdrojem kvalitních tuků a zdraví prospěšných mastných kyselin. Má nízký glykemický index, a proto je velmi oblíbené a hojně konzumované sportovci, vegetariány, vegany a lidmi držící speciální diety. Rovněž obsahuje vysoké množství draslíku, který se podílí na správné funkci nervů, svalů a srdce.

Kam s avokádem

Přidejte ho do pomazánek, smoothie nebo dezertů - dodá jim tu správně krémovou texturu.

Datle

V ayurvédě se datle považují za potravinu, která prosívá vitalitě, energii a blahodárně působí na zdraví. Jsou zdrojem jednoduchých sacharidů, které se během chvilky přetváří v rychlý zdroj energie. Datle jsou výbornou svačinkou, která dobije rychle energii a nasytí buňky potřebnou glukózou a vy se budete cítit během chvilky opět plni síly.

Náš "datlový" tip

Než přidáte datle do dezertů či smoothie - namočte je předem na několik hodin, budou krásně měkké a lépe je pak zpracujete.

Chia semínka

Oříšky a semínky jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, a proto by neměly chybět v naší stravě, například ve formě svačinky. Chia semínka jsou specifická v tom, že během pečení a vaření mohou nahradit vajíčko (podobně jako lněná semínka) – dokáží nám skvěle spojit jednotlivé suroviny v konzistentní směs. Před vařením je potřeba semínka alespoň na půl hodiny namočit do malého množství vody nebo mléka.

Chia semínka pro dobré trávení

Chia semínka a další potraviny s vysokým podílem vlákniny vás zasytí na delší dobu a tím napomáhají přirozenému trávení.

Ovesné vločky

Vykročte pravou nohou a začněte své ráno jinak. Ovesné vločky jsou ideálním zdrojem polysacharidů a díky vysokému obsahu vlákniny uvolňují energii postupně.

Ovesné vločky a betaglukan

Málokdo ví, že ovesné vločky obsahují ovesný betaglukan. To je látka, u které bylo zjištěno množství prosměšných účinků.

Na pudink budete potřebovat

Postup

  • Chia semínka smícháme s mlékám a necháme je nabobtnat. Do vzniklé směsi přidáme kakao, avokádo, banán, datle a datlový sirup a rozmixujeme v mixéru do hladké směsi.
  • Směs můžeme dosladit dle chuti medem nebo přidáním další lžičky datlového sirupu.
  • Na dno čistých a suchých skleniček dáme ovesné vločky a postupně vrstvíme pudink. Na závěr ozdobíme kešu oříšky a borůvkami.

Zdravá svačinka do školy

Připravte pudink do malých zavařovacích skleniček a přidejte dětem ke svačince do školy.

Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Bio potraviny

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.