Raw stravování
Syrová strava (živá strava nebo raw) vychází z myšlenky, že pokud potraviny tepelně upravíme, ztrácí své výživové hodnoty. Zařazení raw stravy do jídelníčku je zpestřením pro samotný organismus a hlavně je bohatá na důležité vitamíny, minerály, živiny ale i aktivní enzymy, které přispívají ke správnému fungování našeho těla. Mezi základní potraviny živé stravy patří zelenina, sušené ovoce, semínka, obiloviny a luštěniny.

Výhody raw stravy
Konzumací syrové stravy pomáháme organismu s regenerací. Rovněž nám může pomoci k úpravě tělesné váhy, projasnění pokožky, odkyselení a celkovému osvěžení těla. Nejlepší je konzumace syrové stravy v létě, kdy je ovoce a zeleniny dostatek v té nejkvalitnější podobě.
Avokádo
Toto zelené ovoce hruškovitého tvaru je stále nedoceněné potravina v našich jídelníčcích. Avokádo je zdrojem kvalitních tuků a zdraví prospěšných mastných kyselin. Má nízký glykemický index, a proto je velmi oblíbené a hojně konzumované sportovci, vegetariány, vegany a lidmi držící speciální diety. Rovněž obsahuje vysoké množství draslíku, který se podílí na správné funkci nervů, svalů a srdce.

Kam s avokádem
Přidejte ho do pomazánek, smoothie nebo dezertů - dodá jim tu správně krémovou texturu.
Datle
V ayurvédě se datle považují za potravinu, která prosívá vitalitě, energii a blahodárně působí na zdraví. Jsou zdrojem jednoduchých sacharidů, které se během chvilky přetváří v rychlý zdroj energie. Datle jsou výbornou svačinkou, která dobije rychle energii a nasytí buňky potřebnou glukózou a vy se budete cítit během chvilky opět plni síly.

Náš "datlový" tip
Než přidáte datle do dezertů či smoothie - namočte je předem na několik hodin, budou krásně měkké a lépe je pak zpracujete.
Chia semínka
Oříšky a semínky jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, a proto by neměly chybět v naší stravě, například ve formě svačinky. Chia semínka jsou specifická v tom, že během pečení a vaření mohou nahradit vajíčko (podobně jako lněná semínka) – dokáží nám skvěle spojit jednotlivé suroviny v konzistentní směs. Před vařením je potřeba semínka alespoň na půl hodiny namočit do malého množství vody nebo mléka.

Chia semínka pro dobré trávení
Chia semínka a další potraviny s vysokým podílem vlákniny vás zasytí na delší dobu a tím napomáhají přirozenému trávení.
Ovesné vločky
Vykročte pravou nohou a začněte své ráno jinak. Ovesné vločky jsou ideálním zdrojem polysacharidů a díky vysokému obsahu vlákniny uvolňují energii postupně.

Ovesné vločky a betaglukan
Málokdo ví, že ovesné vločky obsahují ovesný betaglukan. To je látka, u které bylo zjištěno množství prosměšných účinků.
Na pudink budete potřebovat
- půl šálku chia semínek
- 1-2 šálky kokosového mléka
- 2-3 lžíce kakaa
- půl avokáda
- půl banánu
- 5-6 datlí
- 1 lžící datlového sirupu – či jiného sladidla
- hrst borůvek
- hrst kešu oříšků
- ovesné vločky na dno
Postup
- Chia semínka smícháme s mlékám a necháme je nabobtnat. Do vzniklé směsi přidáme kakao, avokádo, banán, datle a datlový sirup a rozmixujeme v mixéru do hladké směsi.
- Směs můžeme dosladit dle chuti medem nebo přidáním další lžičky datlového sirupu.
- Na dno čistých a suchých skleniček dáme ovesné vločky a postupně vrstvíme pudink. Na závěr ozdobíme kešu oříšky a borůvkami.

Zdravá svačinka do školy
Připravte pudink do malých zavařovacích skleniček a přidejte dětem ke svačince do školy.