Lékárna.cz

Trápí vás bolesti paty? Víme jak s ní zatočit!

Co způsobuje bolest v patě a jak se s ní vypořádat? Poradíme v našem článku.

Trápí vás bolesti paty? Víme jak s ní zatočit!
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je patní ostruha

Ostruha na patě je zvápenatělá šlacha, která vybíhá od patní kosti k jednotlivým prstům nebo se nachází v úponu Achillovy šlachy. Projevuje se jako intenzivní bolesti paty při došlapu, typicky máme pocit, jako bychom šlápli na ostrý předmět.

Plantární fasciitida

Je typická nemoc z přetížení vazů (fascií) v oblasti chodidla. Ve vazech může docházet k degenerativním změnám, jež jsou velmi bolestivé a jsou předstupněm vzniku patní ostruhy. Základem úspěšné léčby tohoto problému je návštěva lékaře, který přesně určí diagnózu a z ní pak i následnou léčbu.

Příčiny vzniku patní ostruhy

  • nevhodná obuv - vysoký podpatek, špatné tvarování, malé boty,
  • poranění paty při sportu,
  • propad nožní klenby,
  • špatné postavení páteře,
  • jiná onemocnění - revmatoidní artritida, dna,
  • nadměrný příjem kyselinotvorných potravin.

Prevence patní ostruhy

  • Zaměřte se na správný jídelníček - vylučte kyselinotvorné potraviny - alkohol, kávu, přemíru masa a cukru.
  • Noste kvalitní obuv s dostatečným prostorem pro chodidlo, z měkkých poddajných materiálů.
  • Konzultujte svůj stav s ortopedem nebo fyzioterapeutem - zaměřte se na cviky nejen chodidla, ale i na správné postavení páteře.

Léčba patní ostruhy

První možností je terapie v kombinaci s protizánětlivými léky. To pomůže s méně závažnějšími bolestmi paty. Nejčastěji jde o masáže plosky a kotníku, terapeut se zaměří na uvolnění měkkých tkání a na ošetření svalu a vaziv.

Se závažnější bolestí si poradí například čínská medicína, která vidí vznik ostruhy jako odraz celého životního stylu. Léčba je založená na kombinaci akupunktury a bylinek. Další možností je ozáření paty rentgenovými paprsky, případně zajít s patou na rázovou vlnu či laser - o těchto  metodách vždy rozhoduje lékař na základě rentgenového vyšetření. 

Ulevte patám

Chladivé gely můžete použít nejenom na bolavé nohy, ale pomohou rozproudit krev i ve ztuhlých a namožených svalech. Podpatěnky poskytují odlehčení v místě patní ostruhy a díky tomu není došlap tak bolestivý.

Unavené nohy a pohyb

Máte za sebou celý den na nohou, delší výlet nebo jste to trošku přetáhli v posilovně? Ve chvílích, kdy je pata v neobvyklé pozici, například když stojíte na špičkách nebo stoupáte do schodů, může bolet. Unavené nohy se také projeví ztuhlostí chodidla - léčba je jednoduchá, patu nezatěžujte, nenoste podpatky a vydatně odpočívejte, bolesti přejdou během několika dní, stejně jako u namožených svalů.

Náš tip na ztuhlá chodidla

Párkrát denně protáhněte paty! Zapřete prsty o stěnu a tlačte chodidlo kupředu.

Patní zánět

Pokud vás bolí pata po ránu nebo po delší fyzické zátěži, rozhodně ji neignorujte. To, co se jeví jako jednoduché podráždění, může skončit jako patní zánět. Ten se projeví bolestí v zadní části paty a cítíte ji při každém našlápnutí, ať jste sebeopatrnější. Bolest se může přesouvat i do okolí nártu a do přední části chodila. Někdy se zánět přesune až k Achillově šlaše a léčba se tak může o dost protáhnout.

Přírodní pomocník kostival

Našimi babičkami dobře známá bylinka kostival lékařský je výborná ve formě masti nebo gelu na ošetření unavených nohou. Přírodní bylinné masti působí na namožené klouby, šlachy, vazy a velmi oblíbené nejen mezi staršími lidmi, ale i sportovci.

Děti a problémy s patami

Bolest paty se týká i dětí, nejčastěji kolem osmého a devátého roku. Může jít o výsledek nadměrné fyzické akivity nebo o takzvanné růstové bolesti. Ty se objevují obvykle v noci a trápí zhruba polovinu dětí. Pomůže thermo láhev nebo naopak chladící gel, masáž a v nejhorším případě analgetický gel nebo mast. 

Nohy nepřetěžujte

Často odpočívejte, protahujte nohy, zvolte vhodnější obuv a patu podložte buď podpatěnkou nebo zvolte zdravotní vložky do bot.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.