Lékárna.cz

Jak vypadá syfilis a jak se léčí

Syfilis (příjice, lues) je pohlavní přenosná nemoc, která je způsobena bakterií Treponema pallidum. Tato bakterie proniká kůží a přes sliznice do organismu a díky svému tvaru se umí rychle proniknout do krevního oběhu a lymfatických uzlin. Napadá pak nejen kůži, ale také svaly, kosti a centrální nervový systém. Pokud se včas neodhalí a nezačne se léčit, může končit i smrtí.

Jak vypadá syfilis a jak se léčí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jak se syfilis přenáší

Syfilis se přenáší několika způsoby:

  • pohlavním stykem (vč. orálního a análního),
  • v těhotenství přes placentu matky na plod, (vrozená syfilis),
  • přes kontaminované předměty (velmi zřídka)

Nejčastějším způsobem, jak se syfilis přenáší, je pohlavní styk. Bakterie Treponema pallidum mimo organismus rychle hyne, dokáže ji zničit teplota vyšší než 39°C, kyslík a také běžné dezinfekční prostředky. 

Kdo je nejvíce ohrožen syfilis

Nejvíce jsou ohrožení ti, kteří často střídají sexuální partnery, uživatelé drog nebo ti, kteří provozují nechráněný sex, případně osoby věnující se prostituci. 

Příznaky a stádia syfilis

Pokud je syfilis získaná (nikoli vrozená), charakterizuje ji několik stádií: 

1. Primární stádium syfilis

15 - 90 dní po rizikovém styku s infikovaným člověkem se objeví první příznaky. Typickým příznakem je vřed v místě vstupu infekce (genitálie, konečník, ústa), který je velký 1 mm až 2 cm. Není ohraničený, je temně rudý, při dotyku je tuhý a nebolí. Muži mohou mít vřed kdekoli na penisu, ženy pak na zevním genitálu, ve vagíně, případně na děložním čípku, kde ho může objevit pouze gynekologické vyšetření. Po zhojení vředu po něm zůstane jizva, která je typická ztrátou či úbytkem kožního pigmentu. 

Jakmile se vřed utvoří, v období 1 - 2 týdnů dojde také k otoku lymfatických uzlin (většinou tříselných). Uzliny jsou většinou zvětšené, zarudlé a nebolestivé. Během dalších několika týdnů se vřed sám zahojí (s léčbou i bez léčby).

Pokud se v tomto stádiu nemoc neléčí, pokračuje onemocnění sekundárním stádiem.

2. Sekundární stádium syfilis

4-10 týdnů po výskytu vředu nastává sekundární stádium, které se projevuje vyrážkou po celém těle (vč. dlaní a plosek nohou). Vyrážka je vysoce nakažlivá a vypadá jako drobné červené nebo červenohnědé puchýřky. Dalším charakteristickým projevem jsou také vystouplé puchýře (condylomata) s bělošedým páchnoucím povrchem. Vyskytují se především v podpaží, v tříslech, na genitálu, ale také v ústech. 

Další projevy sekundárního stádia syfilis jsou:

  • alopecie (vypadávání vlasů nebo vousů),
  • zvýšená teplota,
  • bolest hlavy, 
  • bolest kloubů a svalů,
  • bolest krku,
  • zvětšené mízní uzliny,
  • velká únava,
  • úbytek tělesné váhy,
  • neurologické obtíže.

Co je latentní stádium syfilis

Pokud se pacient se syfilis neléčí, dochází ke vzniku latentní formy, která může trvat 3 - 30 let od vzniku sekundárního stádia. Během tohoto dlouhého období bývá onemocnění bez příznaků, nicméně pokud nemocný absolvuje krevní testy, v krvi už jsou prokazatelné protilátky. V této fázi není pacient nakažlivý pro své okolí. Pokud ovšem během tohoto stádia žena otěhotní, může syfilis nakazit plod. Cca jednu třetinu neléčených osob pak čeká terciární stádium nemoci. 

3. Terciární stádium syfilis

Toto stádium se projevuje několika formami (samostatně či v kombinaci), které ale nejsou infekční. S tímto stádiem nemoci se však už téměř nesetkáváme. 

Projevy terciárního stádia jsou:

  • gummata - zánětlivá ložiska s nažloutlou tekutinou, která po protržení ložiska vytéká ven a tvoří otevřené vředy. Ty se tvoří nejen na kůži a povrchu těla, ale také na vnitřních orgánech (kosti, játra, svaly, klouby, lebka). Tato ložiska se vyskytují u cca 15 % nemocných.
  • rudé či rudohnědé puchýřky na zádech, hrudníku a obličeji (typická pro sekundární stádium)

Kardiovaskulární forma syfilis

U cca 10 % pacientů se objevuje po 10-30 letech od prvotní infekce. Ohrožen je kardiovaskulární systém, tj. cévy a srdce, nejvíce však aorta a koronární arterie. Nemoc zeslabuje stěny aorty, zánět může proniknout až k ústí koronárních tepen. Srdeční svaly pak nejsou dostatečně zásobeny kyslíkem a vzniká tak riziko infarktu myokardu.

Neurosyfilis

Jde o nejzávažnější formu syfilis, kterou trpí cca 7 % pacientů. Projevuje se 5 - 35 let po prvotní infekci a závažně postihuje celý nervový systém.

Diagnostika syfilis

Testování na syfilis se provádí 4 týdny po nákaze vyšetřením protilátek z krve či mozkomíšního moku. Někdy může k určení nemoci sloužit i stěr z ložiska nákazy, který se pak zkoumá pod mikroskopem. 

Léčba syfilis

Léčba probíhá penicilinovými injekcemi do svalu. Pokud je pacient na penicilin alergický, používá se tetracyklin. Délka léčby se v průběhu různých stádií liší. U většiny pacientů je nutná hospitalizace, protože u nich dochází k Jarisch-Herxheimerově reakci, která se projevuje bolestí hlavy, třesavkou, horečkami, bolestí svalů a tachykardií. 

Prevence syfilis a test na syfilis

Prevence spočívá především v pečlivém výběru sexuálních partnerů, dodržování hygienických pravidel a používání kondomů při pohlavním styku. Pokud máte pochybnost, zda jste se nemocí nenakazili, můžete si provést test na syfilis.

 Zdroj: www.venerologie.cz, wikiskripta.eu

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Močové ústrojí a pohlavní orgány Testy infekcí

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.