Lékárna.cz

Sluneční vyrážka

Jak se sluneční alergie projevuje, jak se jí vyhnout a co na ni platí se dozvíte v našem článku.

Sluneční vyrážka
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jak se sluneční alergie projevuje

Nepříjemné kožní reakce po slunění se objevují nejčastěji na jaře a v létě. Může jít pouze o nepřiměřené opálení, ale objevit se mohou i kopřivka, svědění, ekzém a v nejhorším případě i puchýře. Z počátku se objeví svědící červené fleky, které za pár hodin přechází v pupínky a puchýře. Objevují se především ve výstřihu, na krku, ramenou, pažích, nohách a nártech. Na obličeji se v důsledku celoročního „otužování“ pohybem venku na slunci většinou tyto příznaky neobjevují.

Typy slunečních alergií

  • Malorka akné – připomíná běžné akné. Vzniká na kůži vystavované slunečnímu záření ve spojení s užitím určitých chemických látek v nevhodných opalovacích krémech či kosmetických přípravcích
  • Fotoalergická reakce – je způsobena vzájemnou interakcí UV slunečního záření a určitých rostlin (celer, petržel, citrusové plody, třezalka) či léků
  • Polymorfní sluneční dermatóza – projevuje se červenými svědícími fleky a pupínky na osluněných částech těla

Prevence sluneční vyrážky

Prevencí sluneční alergie jsou

  • kvalitní opalovací přípravky proti sluneční alergii s vysokým faktorem,
  • užívání přírodních kosmetických produktů a také
  • kvalitní přípravky po opalování.

Zapomeňte na přímé slunce

...pokud užíváte léčiva, která mohou působit fotosensitivně (zvyšují citlivost pokožky na působení slunečních paprsků) – např.: třezalka, některá antibiotika a chemoterapeutika, některé léky na snížení krevního tlaku, gely, krémy a masti obsahující ketoprofen, hormonální antikoncepce, některá diuretika, psychofarmaka, cytostatika, atd. Informaci o možném zvýšení citliovosti na slunce hledejte v příbalovém letáku.

Co ještě dělat preventivně

  • zvyšte příjem betakarotenu - doporučujeme začít cca 14 dní před odjezdem k moři nebo do hor. Pokožku je dobré na sluneční záření připravit. Už několik týdnů před odjezdem je dobré ji začít vystavovat slunci a dobu postupně prodlužovat.
  • pomoci mohou i homeopatika. Pro prevenci jsou vhodné Hypericum perforatum 15CH a Natrum muriaticum 15CH. S prevencí pomocí homeopatik je potřeba začít cca 3 týdny před odjezdem na dovolenou. Většinou se užívá 10 granulí 1x týdně a poté 5 granulí 1x denně při pobytu na slunci.

Co dělat, když se vyrážka objeví

  • použijte léky užívané při klasických alergiích
  • ochlazujte pokožku studeným obklady, jogurtem, tvarohem, octem či studeným černým čajem.
  • u silně svědících a puchýřnatých projevů je nutné navštívit lékaře.

Volte kvalitní opalovací přípravky

Nejdůležitější ochranou nejen proti sluneční alergii, ale i proti spálení, předčasnému stárnutí pokožky a melanomu jsou kvalitní opalovací prostředky a vysokou ochranou proti UVA záření.

Obnovujte ochranu pokožky

Ani voděodolný přípravek nevydrží celý den, proto je potřeba ochranu během dne několikrát obnovovat - ideálně po zhruba 2 hodinách pobytu na slunci. Aby opalovací prostředek chránil tak, jak má, je důležité ho nanést v dostatečném množství cca 20 až 30 minut před tím, než vyrazíme ven.

Slunce opaluje i ve vodě a ve stínu

Ochranný faktor je funkční po namazání 2 gramů na cm2 pokožky. Lékaři doporučují nanést větší souvislou vrstvu tak, aby byla kůže bílá a nechat krém vstřebat. Myslet bychom měli i na to, že slunce opaluje i ve vodě, ve stínu a pod mrakem. U dětí platí všechna tato pravidla dvojnásob.

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Opalovací přípravky Dermokosmetika opalování

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.