Lékárna.cz

Datle, slaďoučké, energetické a plné vitamínů

Příroda nám ve své moudrosti nabízí lahodné plody plné vitamínů, minerálů a síly. Právě mezi takové patří datle. Nejen, že jsou skvěle chutné, ale doplní nám energii v náročných dnech.

Datle, slaďoučké, energetické a plné vitamínů
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Málokdo to o datlích ví, ale jde o jednu z nejlepších svačinek, jaké si můžete dopřát. Jsou totiž plné vitamínů a minerálních látek. Bohaté jsou na vitamíny A, B, a minerály jako je železo, měď nebo draslík. Patří mezi nejzdravější potraviny, a kromě toho nás dokáží nabudit a doplnit nám drahocennou energii. Proto je milují studenti i sportovci.

Datle - ovoce studentů :-)

Vitamíny B, na které jsou datle bohaté, prospívají normální činnosti nervů, nervové soustavy a psychické činnosti. Proto po datlích sáhněte, máte-li před sebou náročný pracovní den nebo těžké zkouškové období se blíží. Ne nadarmo se datlím říká ovoce studentů.

Místo energetického nápoje sáhněte po datli

Zejména sportovně založení lidé si uvědomují své tělo a chtějí mu dopřávat jen to nejzdravější. Rychlé cukry, kofein a taurin, často přijímané lidmi jako „zaručená“ vzpruha při zátěži, mezi zdravé ale naprosto nepatří. Přesto mnoho z nás sáhne po plechovce energetického nápoje. 

Datle - ideální doplnění energie pro sportovce

Datle jsou totiž oblíbené u sportovců, turistů a aktivně žijících lidí. Vedle zdroje cukrů dale obsahují také vápník, železo, měd a draslík. Zabalte si je proto jako svačinu na dlouhé výlety, na kolo nebo při těžkých tréninzích. 

Datle a spánek

S energií souvisí samozřejmě i odpočinek. A právě datle jsou ideální, když večer dlouho počítáte ovečky. Mají v sobě totiž aminokyselinu tryptofan. Ta se v těle postupně mění na melatonin, antioxidační hormon, který je strážcem našeho správného rytmu spánku a bdění. Pár datlí před usnutím vám tak může být příjemným zdravým pomocníkem k cestě za klidným spánkem.

Černé svědomí z chuti na sladké? Datle spraví i to!

Každého občas honí mlsná. Někomu se při pomyšlení na sladkou sušenku nebo kousek čokolády přímo sbíhají sliny. Zkuste tělo trochu ošálit a místo těchto mlsů mu dopřejte sušené ovoce, nebo právě datle. Pár datlí poslouží také jako malá zdravá svačinka pro děti.

Mají v sobě totiž opravdu štědré množství prospěšných látek, jsou velmi sladké a chuť na cukr zaženou. Z čerstvých datlí se navíc získává datlový sirup, který se doporučuje jako alternativa bílého cukru. Sušené datle jsou perfektní surovinou v kuchyni i dobrotou na mlsání.

Jen pozor, tím, že jsou datle bohaté na cukry, stejně tak to s nimi nepřežeňte a po jejich konzumaci si důkladně vypláchněte ústa vodou, nebo se napijte. Ochráníte tak své zuby, protože zubnímu kazu chutná i zdravá sladkost.

Starodávné, přesto moderní datle

Datle jsou jedna z nejstarších potravin, které známe. Datlovníky patří mezi nejstarší rostliny, známe je už přes 5 000 let a najdeme o nich zmínky i v Bibli. O jejich lahodnosti a blahodárnosti vědí lidé už po staletí.

Dnes představují neocenitelný základ při tvorbě raw dortů či jiných sladkých pochoutek. Když se totiž rozmixují, skvěle drží i bez pečení. Stejně poslouží i datlová pasta, vhodná pro tvorbu korpusů i samotných dezertů. Lidé stravující se alternativní cestou na ně proto nedají dopustit.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Bio potraviny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.