Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Slaďoučké, energetické a plné vitamínů. Proč bychom měli milovat datle?

Slaďoučké, energetické a plné vitamínů. Proč bychom měli milovat datle?

Zdraví z přírody Superpotraviny

Příroda nám ve své moudrosti nabízí lahodné plody plné vitamínů, minerálů a síly. Právě mezi takové patří datle. Nejen, že jsou skvěle chutné, ale doplní nám energii v náročných dnech.

Slaďoučké, energetické a plné vitamínů. Proč bychom měli milovat datle?

Málokdo to o datlích ví, ale jde o jednu z nejlepších svačinek, jaké si můžete dopřát. Jsou totiž plné vitamínů a minerálních látek. Bohaté jsou na vitamíny A, B, železo, měď nebo draslík. Patří mezi nejzdravější potraviny, a kromě toho nás dokáží nabudit a doplnit nám drahocennou energii. Proto je milují studenti i sportovci.

Ovoce studentů? 

Vitamín B, na který jsou datle velkorysé, přispívá k naší duševní pohodě. Vitamín B5 navíc tělu dodává energii, podporuje soustředění a napomáhá regeneraci těla. Proto po datlích sáhněte, máte-li před sebou náročný pracovní den nebo těžké zkouškové období za rohem. Ne nadarmo se datlím říká ovoce studentů.

Místo energetického nápoje sáhněte po datli

Zejména sportovně založení lidé si uvědomují své tělo a chtějí mu dopřávat jen to nejzdravější. Rychlé cukry, kofein a taurin, často přijímané lidmi jako „zaručená“ vzpruha při zátěži, mezi zdravé ale naprosto nepatří. Přesto mnoho z nás sáhne po plechovce energetického nápoje. 

To je ale chyba. Datle jsou totiž oblíbené u sportovců, kteří vědí, co dělají. Díky vápníku, železu, mědi a draslíku datle startují v těle přenos kyslíku a energetickou přeměnu. Zabalte si je proto jako svačinu na dlouhé túry, cyklovýlety nebo při těžkých tréninzích. 

I ze spánku živ je člověk

S energií souvisí samozřejmě i odpočinek. A právě datle jsou ideální, když máte potíže s usínáním. Mají v sobě totiž aminokyselinu tryptofan. Ta se v těle postupně mění na melatonin, antioxidační hormon, napomáhající hlídání dodržování denního a nočního režimu. Pár datlí před usnutím vám tak bude pomocníkem k cestě za lepším spánkem.

Černé svědomí z chuti na sladké? Datle spraví i to!

Každého občas honí mlsná. Někomu se při pomyšlení na sladkou sušenku nebo kousek čokolády přímo sbíhají sliny. Zkuste tělo trochu ošálit a místo těchto mlsů mu dopřejte datle. Doporučují se dokonce jako zdravá svačinka pro děti.

Mají v sobě totiž opravdu štědré množství prospěšných látek, jsou velmi sladké a chuť na cukr zaženou. Z čerstvých datlí se navíc získává datlový sirup, který se doporučuje jako alternativa bílého cukru. Sušené datle jsou perfektní surovinou v kuchyni i dobrotou na mlsání.

Starodávné, a přesto moderní

Datle jsou jedna z nejstarších potravin, které známe. Datlovníky patří mezi nejstarší rostliny, známe je už přes 5 000 let a najdeme o nich zmínky i v Bibli. O jejich lahodnosti a blahodárnosti vědí lidé už po staletí.

Dnes představují neocenitelný základ při tvorbě raw dortů či jiných sladkých pochoutek. Když se totiž rozmixují, skvěle drží i bez pečení. Stejně poslouží i datlová pasta, vhodná pro tvorbu korpusů i samotných dezertů. Lidé stravující se alternativní cestou na ně proto nedají dopustit.
 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám