Lékárna.cz

Jak na nespavost a lepší spánek

Probděné noci, nekonečné převalování a nesnesitelná únava, ale také nechutenství či nabírání váhy. I tak vypadají následky nespavosti. Poradíme vám, jak na lepší spánek.

Jak na nespavost a lepší spánek
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Pro klidný spánek maminek i dětí

Pro klidný spánek v těhotenství je vhodné navodit si příjemnou atmosféru éterickými oleji z pomeranče, levandule a mandarinky. Na pití pro nastávající maminky je vhodný meduňkový čaj slazený malou lžičkou medu. Levandulovou květinovou vodu využijte po večerním odlíčení, dětem po koupání nebo ji stříkněte do vzduchu nebo na polštář v ložnici - zklidní myšlenky a navodí příjemné sny. 

Nespavost nepodceňujte

Každý z nás občas zažil bezesnou noc. Je ale důležité si uvědomit, kdy jde o jednorázovou záležitost či o opakovaný, a tím i vážnější, problém. Nespavost (insomnia) může být krátkodobá, občasná, ale také chronická (trvá déle než 6 měsíců).  V takovém případě je nejlepší vyhledat lékaře. 

Jak se poprat s nespavostí 

Ideální je zvládnout problémy se spánkem bez léků. Zamyslete se nad svým denním režimem - vstáváte a usínáte v pravidelnou dobu? Dospělý člověk by měl spánku věnovat cca 8 hodin denně. Velmi důležitá je také tělesná aktivita - ta je  důležitá nejen pro tělo, ale i pro psychiku. Dodržování spánkové hygieny totiž pomáhá synchronizovat biologické děje v našem organismu. 

Pokud to půjde, zkuste se vyhnout práškům na spaní. Po lécích se nemusíte cítit odpočatí a únava vás může dohnat a udeřit s ještě větší silou. Jako první krok můžete zkusit raději vyzkoušet doplňky stravy nebo vhodné bylinky. Přirozená cesta může být tou nejlepší.

Hledejte příčinu

Každý jsme individuální, děláme si starosti s jinými problémy, máme jinou psychiku a reagujeme jinak na různé zátěžové situace. Někomu může vadit příliš tvrdá či naopak měkká matrace, někoho trápí starosti, stres nebo hluk v okolí. Příčinou nespavosti bývá také přílišné pití kávy obsahující kofein, po kterém se špatně usíná.  Pití kávy či černého čaje byste proto měli v odpoledních hodinách omezit. 

"Modré světlo" spánku nesvědčí

Kvalitu a biorytmus spánku negativně ovlivňuje tzv. "modré světlo", které vyzařují obrazovky smartphonů, tabletů, televizí a LED žárovky. Proto minimálně 3 hodiny před spánkem odložte mobily, tablety, vypněte televizi a sedněte si třeba k hezké knížce, drahé polovičce nebo k dětem.

Časté příčiny nespavosti

  • stres
  • špatná psychická kondice
  • somatické bolesti 
  • užívání alkoholu a drog, přemíra kávy a černého čaje
  • špatné spací návyky (nepravidelné ulehání a vstávání)
  • nevhodné uspořádání ložnice (nevhodná matrace, postel, polštář)

Když už bylinky nepomáhají

V poslední době se oblíbenou cestou, jak se dozvědět příčiny nespavosti, stává spánková laboratoř. Častou příčinou nespavosti totiž bývá i hlasité a nepravidelné chrápání. To způsobuje takzvané apnoické pauzy, kdy přestaneme na více než 10 sekund dýchat. Ve spánkové laboratoři vyšetří právě frekvenci těchto pauz a stanoví diagnózu, aby byl váš spánek zase klidnější. 

Co by vám poradily babičky

  • Meduňka – Meduňka má uklidňující účinky a čaj z ní vám navodí klidnější spánek. Stačí zalít sušenou nebo čerstvou meduňku vařící vodou a vypít nejpozději dvě hodiny před spánkem. 
  • Mléko s medem – Jde o starou klasiku, která mnoha lidem pomáhá. Před spaním si dejte sklenici teplého mléka se lžicí medu. Pokud mléko dobře nesnášíte, zkuste vodu s medem.
  • Odvar z kozlíku lékařského – Čaj pro lepší spánek z drceného kozlíku lékařského je dalším tipem našich babiček. Deset až dvanáct hodin louhujte drcený kořen kozlíku a poté tekutinu vypijte. 
  • Koupel – Horká koupel s vaší oblíbenou vůní vás ke spánku ukolébá snadno. Zkuste levandulový olejíček nebo vonnou sůl. Po koupeli si jděte lehnout. 

Náš tip

Omezte konzumaci kofeinových nápojů, černého či zeleného čaje v odpoledních nebo podvečerních hodinách. Účinky teinu, stimulující látky ze zeleného čaje, působí jemněji, ale o to déle oproti kofeinu v kávě. 

Ložnice jen pro spánek

Ložnice je místem pouze pro spánek.  Odstranit byste měli veškeré rušivé elementy včetně televize, počítače a mobilního telefonu. Místnost, ve které usínáte, pravidelně větrejte a uklízejte. 

Co je spánková paralýza

Spánková paralýza je stav mezi spánkem a bděním, kdy si mozek uvědomuje realitu jen částečně, ale nedokáže ji odlišit od snu. Může se vám zdát, že bdíte, mozek to však neví. Lidé postižení touto paralýzou se v takovém stavu nemohou hýbat, mluvit a ani jinak reagovat. Časté jsou také nepříjemné halucinace a pocity ohrožení. Spánkovou paralýzou proto odborníci obvykle vysvětlují fenomén únosu mimozemskými bytostmi.

Věříme, že dodržováním dobré spánkové hygieny bude váš spánek hluboký a plnohodnotný. Přejeme krásné sny! 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Doplňky stravy pro spánek Léky na spánek

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.