Lékárna.cz

Roztroušená skleróza a vše, co je o ní dobré vědět

Přečtěte si, co je to roztroušená skleróza, jaká je diagnostika roztroušené sklerózy, jaké jsou její nejčastější projevy, jak se dají mírnit a jaké má toto onemocnění prognózy.

Roztroušená skleróza a vše, co je o ní dobré vědět
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je to roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza, zkráceně RS nebo také hovorově "ereska" je autoimunitní onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu člověka. Konkrétně dochází k poškozování ochranného obalu nervových vláken v míše a mozku. Tento obal je tvořen myelinem, proces se tedy nazývá demyelinizace. Postižená vlákna jsou přitom zodpovědná za komunikaci mezi mozkem a zbytkem těla, jejich poškození tak může mít trvalé následky.

Příčiny vzniku roztroušené sklerózy

V České republice touto chorobou trpí přibližně 20 tisíc lidí, celosvětově asi 2,3 milionu. Což není málo, proto je roztroušená skleróza mnoho let v hledáčku lékařů a vědců. Přesto však stále není jasné, proč imunitní systém tak agresivním způsobem napadá vlastní nervovou soustavu. Mezi rizikové faktory rozvoje roztroušené sklerózy patří:

  • Věk - RS se sice může vyvinout v každém věku, obvykle je to ale mezi 20. a 40. rokem života.
  • Pohlaví - stejně jako u většiny autoimunitních chorob jsou ženy ve větším ohrožení než muži.
  • Genetické dispozice - vyskytuje-li si RS u rodičů či sourozenců, je riziko propuknutí u daného jedince podstatně vyšší.
  • Virové infekce - za možného spouštěče RS jsou považovány některé virové infekce, například nákaza virem Epstein-Barra, který je zodpovědný za infekční mononukleózu.
  • Rasa - severoevropané jsou vystaveni nejvyššímu riziku, zatímco asiaté či afričané tomu nejnižšímu.
  • Klima - roztroušená skleróza se častěji objevuje v klimaticky mírném podnebí.
  • Nedostatek vitamínu D - zvýšené riziko vzniku RS je spojeno s dlouhodobě nízkou hladinou vitamínu D a nedostatečnou expozicí slunečnímu záření.
  • Jiné autoimunitní poruchy - pokud člověk trpí jinými autoimunitními poruchami, jako je například psoriáza, diabetes 1. typu nebo porucha štítné žlázy, je riziko rozvoje RS vyšší.
  • Kouření.

Jak odhalit roztroušenou sklerózu

První příznaky roztroušené sklerózy bývají pestré a nespecifické, a tudíž je velmi snadné je zaměnit za známky jiných onemocnění. Často se také stává, že pacient nevěnuje symptomům patřičnou důležitost, neboť se s odezněním ataky ztratí. Každý organismus je navíc zcela odlišný a lišit se může i míra postižení, proto jsou u každého pacienta jiné jak příznaky nemoci, tak i její následný průběh. Jakmile máte podezření, že se váš zdravotní stav nebo stav někoho z vašich blízkých změnil, neváhejte se obrátit na svého lékaře. Lepší, ať diagnózu roztroušené sklerózy vyvrátí, než přijít pozdě.

Roztroušená skleróza - příznaky

  • Zánět očního nervu bývá často jedním z úplně prvních příznaků. Způsobuje bolesti v oku při pohybech, mžitky, sníženou schopnost rozeznávat barvy a také rozmazané vidění.
  • Chronická únava či celková slabost, která stěžuje běžné denní fungování.
  • Poruchy hybnosti, obvykle je to slabost či snížená citlivost v končetině či končetinách jedné strany těla.
  • Potíže s pamětí a myšlením.
  • Závratě či malátnost.
  • Třes nebo pocit brnění či mravenčení.
  • Nestabilita a snížená možnost koordinovat pohyby.
  • Potíže s mluvením.
  • Inkontinence.
  • Spánkové poruchy.
  • Potíže se žvýkáním a polykáním.
  • Akutní nebo chronická bolest.

Průběh roztroušené sklerózy

Zpočátku je pro RS je typické, že se střídají období atak, tedy náhlých zhoršení a období klidu či dokonce zlepšení stavu. Důvodem je, že atakou poškozená nervová vlákna v klidném období mírně zregenerují. Této formě se říká relaps-remitentní a jde o nejčastější podobu roztroušené sklerózy.

Zhruba po 5 - 15 letech se u některých pacientů objevuje sekundárně progresivní forma. S tou vymizí akutní ataky a postižení nervového systému je pozvolné.

Zhruba u 10 % nemocných se rozvine primárně progresivní forma. Během ní dochází k soustavnému a pozvolnému postižení nervové soustavy bez akutních projevů. Pro pacienty s touto formou nemoci je typické postižení dolních končetin.

Pozor na jiné nemoci

Stejně jako pro pacienty s jinými autoimunitními poruchami, i pro nemocné s roztroušenou sklerózou jsou rizikové veškeré infekce a jiná onemocnění. Mohou totiž významně zhoršit jejich stav.

Diagnóza roztroušené sklerózy

V tuto chvíli neexistují žádné specifické testy, které by odhalily roztroušenou sklerózu. K odhalení nemoci lékaři volí zpravidla diferenciální diagnostiku, tedy dojdou k diagnóze RS tak, že vyloučí jiné možné poruchy a nemoci, které se projevují podobně. Pacienta obvykle čeká velmi pečlivá anamnéza, krevní testy, neurologické vyšetření, magnetická rezonance, EP, analýza míšních tekutin, ale mohou to být i jiné testy, záleží vždy na ošetřujícím lékaři.

Léčba roztroušené sklerózy

Roztroušenou sklerózu bohužel nelze vyléčit. Existují pouze léky, podpůrné prostředky a léčebné procedury, které zpomalí progres nemoci, urychlí zotavení z jednotlivých atak, mírní průvodní jevy a také zabrání invaliditě. Platí, že čím dříve je léčba zahájena, tím pomalejší je pak postup nemoci.

Prognóza roztroušené sklerózy

Neléčená RS způsobí u většiny pacientů do 10 - 20 let trvalou invaliditu. Naopak mnoho pacientů, u nichž byla léčba zahájena v raném stadiu, může žít s roztroušenou sklerózou vcelku plnohodnotný život. Bohužel ale existují i agresivní formy nemoci, které mají i přes včasné zahájení léčby nepříznivé prognózy.

Jak žít s roztroušenou sklerózou

  • Snažte se nadále dělat všechno tak, jak jste byli doposud zvyklí - práci, koníčky, fyzické aktivity apod.
  • Nestraňte se přátel, raději jim o svých potížích řekněte. Otevřenost pomáhá v psychické pohodě.
  • Buďte v obraze - zjistěte si o své nemoci a možnostech její léčby maximum informací, vývoj léků a výzkum nemoci jde totiž neustále dopředu.
  • Udržujte své tělo v kondici.
  • Cítíte-li potřebu, neváhejte své potíže konzultovat s psychologem.
  • Nikdy nevysazujte léčbu.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Psychika Nemoc
Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Nervová soustava

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.