Lékárna.cz

Roztroušená skleróza a vše, co je o ní dobré vědět

Přečtěte si, co je to roztroušená skleróza, jaká je diagnostika roztroušené sklerózy, jaké jsou její nejčastější projevy, jak se dají mírnit a jaké má toto onemocnění prognózy.

Roztroušená skleróza a vše, co je o ní dobré vědět
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je to roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza, zkráceně RS nebo také hovorově "ereska" je autoimunitní onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu člověka. Konkrétně dochází k poškozování ochranného obalu nervových vláken v míše a mozku. Tento obal je tvořen myelinem, proces se tedy nazývá demyelinizace. Postižená vlákna jsou přitom zodpovědná za komunikaci mezi mozkem a zbytkem těla, jejich poškození tak může mít trvalé následky.

Příčiny vzniku roztroušené sklerózy

V České republice touto chorobou trpí přibližně 20 tisíc lidí, celosvětově asi 2,3 milionu. Což není málo, proto je roztroušená skleróza mnoho let v hledáčku lékařů a vědců. Přesto však stále není jasné, proč imunitní systém tak agresivním způsobem napadá vlastní nervovou soustavu. Mezi rizikové faktory rozvoje roztroušené sklerózy patří:

  • Věk - RS se sice může vyvinout v každém věku, obvykle je to ale mezi 20. a 40. rokem života.
  • Pohlaví - stejně jako u většiny autoimunitních chorob jsou ženy ve větším ohrožení než muži.
  • Genetické dispozice - vyskytuje-li si RS u rodičů či sourozenců, je riziko propuknutí u daného jedince podstatně vyšší.
  • Virové infekce - za možného spouštěče RS jsou považovány některé virové infekce, například nákaza virem Epstein-Barra, který je zodpovědný za infekční mononukleózu.
  • Rasa - severoevropané jsou vystaveni nejvyššímu riziku, zatímco asiaté či afričané tomu nejnižšímu.
  • Klima - roztroušená skleróza se častěji objevuje v klimaticky mírném podnebí.
  • Nedostatek vitamínu D - zvýšené riziko vzniku RS je spojeno s dlouhodobě nízkou hladinou vitamínu D a nedostatečnou expozicí slunečnímu záření.
  • Jiné autoimunitní poruchy - pokud člověk trpí jinými autoimunitními poruchami, jako je například psoriáza, diabetes 1. typu nebo porucha štítné žlázy, je riziko rozvoje RS vyšší.
  • Kouření.

Jak odhalit roztroušenou sklerózu

První příznaky roztroušené sklerózy bývají pestré a nespecifické, a tudíž je velmi snadné je zaměnit za známky jiných onemocnění. Často se také stává, že pacient nevěnuje symptomům patřičnou důležitost, neboť se s odezněním ataky ztratí. Každý organismus je navíc zcela odlišný a lišit se může i míra postižení, proto jsou u každého pacienta jiné jak příznaky nemoci, tak i její následný průběh. Jakmile máte podezření, že se váš zdravotní stav nebo stav někoho z vašich blízkých změnil, neváhejte se obrátit na svého lékaře. Lepší, ať diagnózu roztroušené sklerózy vyvrátí, než přijít pozdě.

Roztroušená skleróza - příznaky

  • Zánět očního nervu bývá často jedním z úplně prvních příznaků. Způsobuje bolesti v oku při pohybech, mžitky, sníženou schopnost rozeznávat barvy a také rozmazané vidění.
  • Chronická únava či celková slabost, která stěžuje běžné denní fungování.
  • Poruchy hybnosti, obvykle je to slabost či snížená citlivost v končetině či končetinách jedné strany těla.
  • Potíže s pamětí a myšlením.
  • Závratě či malátnost.
  • Třes nebo pocit brnění či mravenčení.
  • Nestabilita a snížená možnost koordinovat pohyby.
  • Potíže s mluvením.
  • Inkontinence.
  • Spánkové poruchy.
  • Potíže se žvýkáním a polykáním.
  • Akutní nebo chronická bolest.

Průběh roztroušené sklerózy

Zpočátku je pro RS je typické, že se střídají období atak, tedy náhlých zhoršení a období klidu či dokonce zlepšení stavu. Důvodem je, že atakou poškozená nervová vlákna v klidném období mírně zregenerují. Této formě se říká relaps-remitentní a jde o nejčastější podobu roztroušené sklerózy.

Zhruba po 5 - 15 letech se u některých pacientů objevuje sekundárně progresivní forma. S tou vymizí akutní ataky a postižení nervového systému je pozvolné.

Zhruba u 10 % nemocných se rozvine primárně progresivní forma. Během ní dochází k soustavnému a pozvolnému postižení nervové soustavy bez akutních projevů. Pro pacienty s touto formou nemoci je typické postižení dolních končetin.

Pozor na jiné nemoci

Stejně jako pro pacienty s jinými autoimunitními poruchami, i pro nemocné s roztroušenou sklerózou jsou rizikové veškeré infekce a jiná onemocnění. Mohou totiž významně zhoršit jejich stav.

Diagnóza roztroušené sklerózy

V tuto chvíli neexistují žádné specifické testy, které by odhalily roztroušenou sklerózu. K odhalení nemoci lékaři volí zpravidla diferenciální diagnostiku, tedy dojdou k diagnóze RS tak, že vyloučí jiné možné poruchy a nemoci, které se projevují podobně. Pacienta obvykle čeká velmi pečlivá anamnéza, krevní testy, neurologické vyšetření, magnetická rezonance, EP, analýza míšních tekutin, ale mohou to být i jiné testy, záleží vždy na ošetřujícím lékaři.

Léčba roztroušené sklerózy

Roztroušenou sklerózu bohužel nelze vyléčit. Existují pouze léky, podpůrné prostředky a léčebné procedury, které zpomalí progres nemoci, urychlí zotavení z jednotlivých atak, mírní průvodní jevy a také zabrání invaliditě. Platí, že čím dříve je léčba zahájena, tím pomalejší je pak postup nemoci.

Prognóza roztroušené sklerózy

Neléčená RS způsobí u většiny pacientů do 10 - 20 let trvalou invaliditu. Naopak mnoho pacientů, u nichž byla léčba zahájena v raném stadiu, může žít s roztroušenou sklerózou vcelku plnohodnotný život. Bohužel ale existují i agresivní formy nemoci, které mají i přes včasné zahájení léčby nepříznivé prognózy.

Jak žít s roztroušenou sklerózou

  • Snažte se nadále dělat všechno tak, jak jste byli doposud zvyklí - práci, koníčky, fyzické aktivity apod.
  • Nestraňte se přátel, raději jim o svých potížích řekněte. Otevřenost pomáhá v psychické pohodě.
  • Buďte v obraze - zjistěte si o své nemoci a možnostech její léčby maximum informací, vývoj léků a výzkum nemoci jde totiž neustále dopředu.
  • Udržujte své tělo v kondici.
  • Cítíte-li potřebu, neváhejte své potíže konzultovat s psychologem.
  • Nikdy nevysazujte léčbu.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Psychika Nemoc
Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Nervová soustava

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.