Lékárna.cz

Rotavirus - příznaky, léčba a prevence

Vysvětlíme vám, jak rozpoznat rotavirovou infekci, jak se přenáší, jaký je průběh rotavirů u dětí, jak rotavirovou infekci léčit, jak jí účinně předcházet a že lze očkovat proti rotavirům.

Rotavirus - příznaky, léčba a prevence
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co jsou rotaviry

Rotaviry jsou celosvětově nejčastější příčinou akutních žaludečních a průjmových onemocnění u předškolních dětí. Často také stojí za hospitalizací malých pacientů a v rozvojových zemích dokonce za jejich smrtí v důsledku dehydratace.

Jak se rotavirová infekce přenáší

Rotaviry se typicky přenáší fekálně orálním kontaktem, výjimkou ale nejsou ani kontaminované hračky či jiné předměty, které děti společně užívají. Proto je tolik důležitá důsledná hygiena rukou po použití toalety.  

Rotaviry u dětí

Rotavirová infekce ohrožuje  nejvíce děti od 4 měsíců do 3 let. Rotavirové infekce se ale nevyhýbají ani dospělým, u nich však bývá jejich průběh mírnější nebo někdy i bezpříznakový.

Rotavirové infekce se ve většině případů objevují v podzimním období, ale mohou propuknout kdykoli. Potíže se dostavují obvykle do dvou dnů po kontaktu s rotaviry.

Nemusí jít vždy o rotaviry

Přesto, že rotaviry jsou nejčastějším původcem průjmů u dětí, nejsou jediným. Mezi akutní příčiny gastroenteritidy patří bakteriální infekce způsobené - Campylobacter, Clostridia, Salmonella, Shigella, atd. Mezi virové střevní infekce patří také adenoviry, astroviry, sapoviry a noroviry.

Příznaky rotavirové infekce

Rotaviry způsobují těžký zánět ve střevech. Ten se navenek projevuje těmito příznaky:

  • zvracení,
  • horečka,
  • bolesti břicha,
  • silný průjem, zpravidla vodnatý, který se obvykle dostaví potom, co předchozí tři symptomy odezní a může přetrvávat až týden,
  • únava,
  • podrážděnost.

Pozor na dehydrataci při rotavirové infekci

Vážnou komplikací rotavirové infekce může být dehydratace, která vzniká v důsledku ztráty velkého množství tekutin. Ta se projevuje:

  • suchými ústy,
  • bledou kůží,
  • sníženou frekvencí nebo absencí močení,
  • zapadlýma očima,
  • nedostatkem slz při pláči,
  • závratí,
  • úzkostí.

Vyzkoušejte tip od naší lékárnice

Při rotavirové infekce je vhodné zařadit bezlaktózovou stravu a to jak pro děti, tak pro dospělé. V průběhu infekce dochází ke snížení enzymů laktázy, která štěpí mléčný cukr. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Rotaviry - léčba

Na rotaviry neexistují žádné speciální léky. Léčba infekce tedy probíhá především klidem na lůžku. Případně jsou podávána probiotika nebo také přípravky na průjmy či zvracení, které mají za cíl předejít dehydrataci. Zároveň se hodí podávat lehce stravitelnou stravu s nízkým podílem cukrů a tuků nebo kojení.

Jak dlouho trvá léčba rotavirové infekce

Akutní příznaky obvykle odezní do 2 - 3 dní, následné projevy mohou přetrvávat až 10 dní. Rotavirovou infekcí je možné onemocnět opakovaně. Průběh dalších onemocnění však bývá mírnější než to první.

Kdy kontaktovat v důsledku rotavirové infekce lékaře

Rotavirová infekce obvykle sama po pár dnech odezní. V těchto případech však neváhejte kontaktovat lékaře:

  • Průjem trvá déle než 24 hodin.
  • Zvracení je velmi časté.
  • Stolice obsahuje krev (má černou barvu) nebo hnis.
  • Dítěti je méně než 6 měsíců
  • Pacient odmítá pít nebo v sobě tekutiny neudrží.
  • Horečka je vysoká a neustupuje ani po 24 hodinách.
  • Dítě je apatické.
  • Pacient vykazuje známky dehydratace.

Jak předejít rotavirové infekci

Základem prevence rotavirových infekcí je dodržování hygienických zásad (důsledná a pečlivá hygiena rukou - a to hlavně po použití toalety). Další prevencí je pak očkování.

V České republice lze v současné době očkovat proti rotavirům vakcínami Rotarix a Rotateq. Očkování probíhá v době od 6 týdne do 8 měsíců věku ve 2-3 dávkách (záleží na zvolené vakcíně) a očkuje se celoročně. Vakcíny sice nezajistí absolutní imunitu vůči rotavirům, zcela zásadně ale sníží riziko závažného průběhu (o 75 %) a případné hospitalizace (o 95 %) do dvou let od vakcinace. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Léky na průjem Děti a maminky Probiotika a laktobacily

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.