Lékárna.cz

Řepík lékařský

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

Řepík lékařský
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je řepík lékařský a kde ho najdeme

Řepík patří mezi nejstarší léčivky. Využívali ho už staří Řekové a Slované a dodnes je považován za jednu z nejúčinnějších bylin. O síle řepíku vypovídá jeho lidové označení za "krále všech bylin".

Jde o planou vytrvalou bylinu kvetoucí žlutými květy po celé léto. U nás hojně rozšířená a dorůstá výšky 1 m. Sbírá se kvetoucí nať, která obsahuje třísloviny, silice, kyselinu křemičitou, dále hořčiny, cholin, flavonoidy, vitamín C a minerální látky jako železo a křemík.

Řepík je výbornou bylinkou pro zdraví celé rodiny. Mohou jej krátkodobě používat i ženy v těhotenství a při kojení.

Co obsahuje řepík lékařský

Řepík lékařský obsahuje velké množství tříslovin, léčivých favonoidů a hořčin. Dále menší množství kyseliny křemičité, silic a vitamínu C.

Účinky řepíku lékařského

Třísloviny a hořčiny podporují správnou tvorbu žaludečních a střevních šťáv, což příznivě působí na celé trávení a vylučování. Řepík podporuje správné fungování jater a žlučníku. Můžeme řepík použít v případě střevních nevolností, kdy napomáhá normalizovat naše trávení, nebo po dietní chybě, kdy díky podpoře správné činnosti žlučníku a jater se s nepříjemnou situací lépe vyrovnáme.

  • Díky obsahu flavonoidů řepík podporuje normální stav cévní stěny a celé oběhové soustavy.
  • Díky kyselině křemičité a silicím řepík příznivě působí na zdraví našich močových cest a ledvin.
  • Účinky řepíku se uplatňují také v čajích na dýchací cesty a v podpoře přirozené obranyschopnosti těla.
  • Řepík je dále velmi dobře znám pro své příznivé účinky při normalizaci stavu pokožky.

Řepík lékařský na kůži

Využít ho můžete i pro omývání kůže dětí a miminek.  Vychladlý řepíkový odvar připravujeme denně čerstvý a pomocí namočené jemné látky nebo plenky zvlhčujeme 2x denně místa potřeby a necháme zaschnout. U malých miminek s celotělovými projevy je možné použít odvar z řepíku do krátkodobé koupele.

Využití řepíku lékařského

Vnitřní užití ve formě čaje (nálevu)

Řepík se doporučuje popíjet samostatně. Postačí 1 lžíce řepíku zalít šálkem vroucí vody a nechat 10 minut vyluhovat Pijeme vždy 2-3 šálky za den do zmírnění obtíží.

Řepík bývá i součástí čajových směsí určených např. na zdravé zažívání, močové cesty, imunitní systém nebo podporu správné funkce dýchacího systému.

Vnější užití ve formě kloktadla

Řepíkový nálev lze samostatně nebo se šalvějí využít ve formě kloktadla. Postačí 1 lžíce řepíku nebo směsi bylin zalít šálkem vroucí vody a nechat 10 minut vyluhovat. Po scezení a zchladnutí lze tímto nálevem kloktat několikrát denně. Řepíkové kloktadlo působí na zdraví horních cest dýchacích, sliznic a dásní v ústech.Tento nálev ke kloktání mohou používat i těhotné ženy.

Vnější použití na pokožku nebo do koupele

Velmi oblíbené je použití řepíku ve formě nálevu k oplachu kožních obtíží různého charakteru. Nálevem je možné několikrát denně otírat ložiska kůže, nebo si připravit silnější odvar a použít jej ke koupeli celého těla nebo končetin. Řepíková koupel nohou vám udělá po celodenním dni dobře.

Vnější použití ve formě masti

Řepíkovou mast můžeme využít jako první pomoc na jakékoli kožní záležitosti. Napomáhá přirozené regeneraci, správnému hojení a zacelení rány. Podporuje správné funkce cévní výstelky, vhodná je také k péči o přirozenou regeneraci otlaků, pohmožděnin, či unavených nohou.

Bachovy esence

Řepík najdeme také ve formě Bachovy esence. Hodí se pro navození duševní rovnováhy a klidu.

Pozor při sušení!

Sušení má probíhat rychle. Pokud bylina zhnědne, je již nepoužitelná. Sbírané části by neměly obsahovat zralé plody.

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem, kombinací užívaných léků a vhodnosti použití řepíku lékařského, raději se vždy poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Srdce a cévy Bio potraviny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.