Lékárna.cz

Přírodní cestou: Měsíčková mast

Měsíčková mast je skvělým pomocníkem v péči o suchou pokožku děti i dospělých. Zvyšuje odolnost kůže, je vhodná na všechny bolístky, po spálení, napomáhá hojeni a zjemnění jizev. Vyrobit ji zvládnete i sami doma.

Přírodní cestou: Měsíčková mast
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Keltská léčivka

Měsíček lékařský (lat. Calendula officinalis), je nádherná letnička dorůstající výšky půl metru, která je typická svými zářivě oranžovými květy. Měsíček byl využíván pro své léčivé účinky již v době Keltů, později jej používali i léčitelé a lékaři.

Kvetoucí zářivé slunce

Květy měsíčku nám připomínají slunce a kvetou do prvních zimních dní. Jsou nabité karotenoidy, vitamínem C, pryskyřicemi, hořčinami a dalšími léčivými látkami. Květy se nejčastěji používají ve formě nálevu na čaj, koupele, do olejů či mastí. Rovněž je lze využít v kuchyni, například při přípravě žluté „šafránové“ rýže nebo do bylinkového másla.

Blahodárný olej

Olej z měsíčku lékařského má mnohostranné využití a to díky obsahu řady hojivých a prospěšných látek. Je vhodné jej doporučit kojícím ženám na popraskané prsní bradavky po kojení. Připravíme si jej macerací neboli louhováním květů za studena v kvalitním nosném oleji (např. slunečnicovém, oleji z hroznových jader, mandlovém) po dobu 10 – 14 dnů a poslouží nám jako základ měsíčkové masti.

Měsíček hojí

Měsíčková mast je univerzálním pomocníkem v péči o pokožku dětí, miminek i dospělých. Má nádhernou zlatavou barvu a příjemnou vůni, kterou si určitě zamilujete. 

Na co se hodí měsíčková mast

Měsíčkovou mast můžeme využít celá rodina. Hodí se na suchou kůži rukou, unavené nohy i dětské bolístky. Své uplatnění doma vždy najde.

Jak vyrobit měsíčkovou mast

Měsíčkovou mast pravidelně každé léto vyrábím ze záplavy nádherných květů, které celé léto s dětmi sklízíme na zahradě a nakládáme do slunečnicového oleje. Po 2 týdnech macerace květů v oleji na slunci je následně sliji do tmavé lahve a uchovám pro následnou přípravu masti.

Na přípravu jednoduché měsíčkové masti za studena budeme potřebovat

Postup

  • Nejprve si připravíme měsíčkový olej macerací za studena. Čerstvé nebo dobře usušené květy měsíčku zalejeme kvalitním olejem a v uzavření skleněné nádobě necháme macerovat přibližně 2 týdny. Průběžně denně sklenicí otáčíme, aby byly květy neustále ponořené. Po 2 týdnech olej slijeme do lahve a uchováme v chladu.
  • Na přípravu měsíčkové masti si obstaráme kvalitní včelí vosk, měsíčkový olej a čisté umyté kelímky či malé skleničky se šroubovacím uzávěrem k uchování masti.
  • Odvážíme si včelí vosk v poměru na 100 g oleje 20 g včelího vosku a pomalu zahříváme na vodní lázni olej s voskem do úplného rozpuštění vosku. Nevaříme. Jakmile se vosk rozpustí, lehce mícháme směs do mírného zchladnutí a následně můžeme přidat několik kapek oblíbeného esenciálního oleje – já volím levandulový. Pak jen nalijeme do čistých suchých kelímků či skleniček na mastičky a otevřené necháme zchladnout.
Navštivte související produktové kategorie
Dermokosmetika Kosmetika a hygiena Bio potraviny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.