Lékárna.cz

PMS

Jste plná energie, vše se daří a najednou jako když utne - nic se vám nechce, jste unavená, otrávená a každou chvíli hledáte v šuplíku čokoládu? Nejste sama. Tento stav před menses zažila skoro každá z nás. Co je vlastně PMS a jak s ním zatočit?

PMS
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je PMS

Premenstruační syndrom (neboli PMS) je souhrn cyklicky se opakujících psychických a tělesných obtíží, které se objevují po ovulaci. Jakmile začne krvácení, symptomy mizí. Postihuje pravidelně 13-26 % žen. Jednou za čas tímto stavem projde až 80 % žen. Jednoznačné příčiny nejsou dosud objasněny. S největší pravděpodobností souvisejí se změnou poměru estrogenů a progesteronu, prudkým hormonálním spádem po ovulaci a zvýšenou hladinou prolaktinu.

Jak se PMS projevuje

Příznaky premenstruačního syndromu mohou být jak fyzické, tak psychické. Můžete cítit zvýšené napětí v prsou, mít nafouklé břicho, oteklé nohy a křeče. Objevit se může i bolest hlavy, kloubů, svalů, zvýšení hmotnosti, zhoršení stavu pleti, zvýšená chuť k jídlu, především na sladké. Cítíte se unavená a máte potíže s usínáním. K tomu se často přidají výkyvy nálad, zlost, výbuchy hněvu, podrážděnost, přecitlivělost, plačtivost, úzkost, deprese, změna libida, nedostatek energie a neschopnost se soustředit.

Mezi rizikové faktory vzniku PMS patří obezita a kouření.

Obvykle se poprvé objevuje kolem 20. roku a může se projevovat až do menopauzy.

Jak se vypořádat s PMS

PMS může zmírnit úprava životního stylu. Buďte více venku, hýbejte se, nechte energii plynout tělem. Zmírnit či potlačit příznaky může i pozitivní přístup k životu :-)

Životospráva v období PMS

Máme pro vás tato doporučení:

  • Jídlo si rozdělte do více denních dávek - budete se pak cítit lépe a nebudete mít pocit nafouklého břicha.
  • Vyhýbejte se „prázdným“ kaloriím. I když vás honí mlsná, zkuste se vyhnout všem sladkým pokrmům a nápojům. Při chuti na sladké si raději dopřejte ovoce.
  • Doplňte si stopové prvky, především pak chrom a hořčík
  • Živočišné tuky nepřímo zvyšují hladinu estrogenu, který způsobuje příznaky PMS. V tomto období je raději nahraďte rostlinnými tuky.
  • Méně solte. Snížíte tak pravděpodobnost otoků.
  • Jezte hodně vlákniny. Do stravy zařaďte zeleninu, celozrnné potraviny či luštěniny.
  • Snažte se co nejvíce vynechat nápoje obsahující kofein a alkohol
  • Cvičte - vhodná je joga, spinning nebo aerobik.
  • Dostatečně spěte. 

Bylinní pomocníci

Z bylinek je velmi dobrým pomocníkem kontryhel. Ten se doporučuje pít 2 týdny před začátkem menstruace. Kontryhel můžeme doplnit hořčíkem, vápníkem, vitamínem E a B6, pupalkovým olejem, brutnákem či drmkem obecným.

Poraďte se s gynekologem

Pokud nedojde ke zlepšení úpravou životního stylu, bylinkami či doplňky stravy, je vhodné se poradit s gynekologem.  Stejně tak, pokud dojde k vynechání menstruace či k jejímu oddálení. Gynekolog vám pomůže vybrat vhodnou antikoncepci, mírnící příznaky PMS.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Doplňky stravy při menstruaci

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.